Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το δωρεάν ελληνικό γεύμα των hedge funds!

Μερικά hedge funds είναι πιο προνοητικά απ’ ό,τι νομίζουν οι επίσημες αρχές και το αποδεικνύουν ακόμα μία φορά στην περίπτωση της Ελλάδας από όπου αναμένουν εντυπωσιακές αποδόσεις.

Το δωρεάν ελληνικό γεύμα των hedge funds!
Η στρατηγική των συμμετεχόντων σε παίγνια είναι αρκετές φορές προβλέψιμη με υψηλό ποσοστό πιθανοτήτων.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση το αποδεικνύουν.

Όπως είχαμε αναφέρει πριν από λίγες εβδομάδες, οι επίσημοι πιστωτές της χώρας έδειχναν να μην επιθυμούν να κλείσει η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της επιτροπής που εκπροσωπεί τους ιδιώτες ομολογιούχους για τους όρους του PSI Plus πριν από τη συμφωνία για το conditionality του νέου οικονομικού προγράμματος.

Αυτό σήμαινε ότι προτιμούσαν τις παράλληλες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών γι’ αυτά τα ζητήματα για τους εξής λόγους:

Αφενός για να μπορούν να αναπροσαρμοστούν οι όροι του PSI Plus, ώστε να επιβαρυνθούν περισσότερο οι ιδιώτες, και όχι τόσο ο επίσημος τομέας, με την επιπρόσθετη χρηματοδότηση που θα χρειαζόταν η Ελλάδα για να μειώσει το δημόσιο χρέος της στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Αφετέρου για να μπορούν να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην ελληνική πλευρά, ώστε να αποδεχθεί τους περισσότερους όρους (conditionality) του νέου προγράμματος που έθεταν.

Το παίγνιο βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά θα πρέπει σύντομα να καταλήξει, καθώς το όριο ήταν οι αρχές Φεβρουαρίου.

Κι ενώ η ελληνική πλευρά, οι ιδιώτες πιστωτές και η τρόικα διαπραγματεύονται, κάποιοι άλλοι επινοούν και υλοποιούν στρατηγικές της επόμενης μέρας που θα τους αποφέρουν πολύ υψηλές αποδόσεις.

Αναφερόμαστε σε μερικά hedge funds που έχουν μελετήσει το ελληνικό τοπίο εδώ και μήνες, καταστρώνοντας και υλοποιώντας στρατηγικές για να βγάλουν λεφτά πριν οι πολλοί τα πάρουν είδηση.

Έχουμε λοιπόν πιθανόν μια επανάληψη της ιστορίας με τα CDSs (Credit Default Swaps) στα ελληνικά ομόλογα που μερικά hedge funds ξεκίνησαν να αγοράζουν αρκετό καιρό πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009.

Μόνο που αυτήν τη φορά τα hedge funds δεν αγοράζουν CDSs, αλλά ελληνικά ομόλογα.

Σε διάφορα άρθρα στον διεθνή Τύπο, που έχουν επίσης μεταφερθεί στον ελληνικό, έχει γίνει αναφορά σε αγορές ελληνικών ομολόγων που λήγουν κυρίως τον Μάρτιο του 2012 από hedge funds.

Υποτίθεται ότι τα hedge funds έχουν αγοράσει τέτοια ομόλογα σε χαμηλότερες τιμές από αυτές που εκτιμούν ότι θα αποκομίσουν με βάση τις εκτιμήσεις για τους όρους ανταλλαγής του PSI, κερδίζοντας από τη διαφορά.

Όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι.

Στην πιάτσα είναι γνωστό ότι κάποια hedge funds έχουν αγοράσει ειδικές σειρές ελληνικών ομολόγων που υπόκεινται σε ξένο δίκαιο, συνήθως στο βρετανικό.

Αυτά τα ομόλογα έχουν ήδη ρήτρες συλλογικής ευθύνης (CACs) και για να ενεργοποιηθούν θα πρέπει να υπάρχει πλειοψηφία άνω του 66% για τα ομόλογα που εκδόθηκαν πριν από το 2004 και άνω του 75% για τα ομόλογα που εκδόθηκαν αργότερα.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η ονομαστική τους αξία κυμαίνεται μεταξύ των 18 και των 25 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις εκτιμήσεις, και τα περισσότερα λήγουν τα επόμενα χρόνια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να τα «κουρέψει», επιβάλλοντας την επιθυμία της πλειοψηφίας στους υπόλοιπους ομολογιούχους αν η μειοψηφία έχει αγοράσει αρκετά ομόλογα κάποιων σειρών για να το μπλοκάρει.

Από τη στιγμή που η αξία των ελληνικών ομολόγων έχει υποχωρήσει πολύ, δεν απαιτούνταν πολλά λεφτά για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Αν υποθέσουμε ότι η αξία των συγκεκριμένων ομολόγων που υπόκεινται σε ξένο δίκαιο ήταν 8 δισ. ευρώ (40% Χ20 δισ. ευρώ), τότε μερικά hedge funds ενεργώντας από κοινού θα μπορούσαν να αποκτήσουν το απαιτούμενο ποσοστό ξοδεύοντας λιγότερα από 3 δισ. ευρώ για όλες τις σειρές κι ακόμη λιγότερα αν επικεντρώνονταν σε μερικές από αυτές.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα hedge funds δεν θα συμμετάσχουν στο PSI και θα πληρωθούν, εκτός απροόπτου, το ονομαστικό ποσό στη λήξη, προσφέροντας εντυπωσιακές αποδόσεις.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναφερθήκαμε στον τίτλο του άρθρου σε δωρεάν ελληνικό γεύμα.

Μόνο που αν επιβεβαιωθεί θα αποδειχθεί ακριβό για την αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης για τον κάτωθι λόγο:

Tα ομόλογα που έχουν εκδοθεί από άλλες χώρες και υπόκεινται σε εθνικό δίκαιο χωρίς να έχουν ρήτρες συλλογικής ευθύνης θα θεωρούνται υποδεέστερα των ομολόγων που υπόκεινται σε ξένο δίκαιο και έχουν CACs.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι τα ομόλογα εθνικού δικαίου θα βρεθούν σε δυσχερέστερη θέση και η αγορά θα ζητά υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τα άλλα, υπονομεύοντας μια αγορά κρατικών ομολόγων αξίας εκατοντάδων δισ. ευρώ.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v