Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

4+1 βήματα για σταθεροποίηση

Είναι επόμενο η αισιοδοξία να είναι είδος εν ανεπαρκεία σε μια οικονομία που έχει εισέλθει στον 5ο χρόνο ύφεσης. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η ελπίδα δεν θα πρέπει να πεθάνει τελευταία.

4+1 βήματα για σταθεροποίηση
Αν γινόταν ένα γκάλοπ ανάμεσα σε τραπεζίτες, αναλυτές, χρηματιστές και στελέχη επιχειρήσεων για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2012, είμαστε πεπεισμένοι ότι οι απαισιόδοξοι θα επικρατούσαν με πολύ μεγάλη διαφορά.

Είναι απολύτως φυσιολογικό.

Η ελληνική οικονομία προέρχεται από τέσσερα χρόνια ύφεσης και όλες οι προβλέψεις των ειδικών θέλουν το 2012 να είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά συρρίκνωσης.

Φυσικά, κάποιος θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει ότι οι προβλέψεις ίσως δεν είναι αμερόληπτες υπό την έννοια ότι δίνουν μεγαλύτερο βάρος στην πιο πρόσφατη εμπειρία της ελληνικής οικονομίας.

Όμως, λίγο-πολύ στο ίδιο συμπέρασμα θα έφταναν αν λάμβαναν υπόψη μόνο τα περιοριστικά μέτρα στον ιδιωτικό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα την χρονιά που μπήκε.

Χωρίς να θέλουμε να αμφισβητήσουμε την κυρίαρχη πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί το 2012, δεν θα έπρεπε να αγνοήσουμε κάτι ακόμη:

Τους τέσσερις συν έναν παράγοντες που θα οδηγούσαν αρχικά σε επιβράδυνση του ρυθμού της ύφεσης και σε σταθεροποίηση της οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.

Ποιοι είναι:

Τρεις από αυτούς συνδέονται με το PSI Plus και με τη χρηματοδότηση της χώρας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ μέχρι το 2015.

Αν υπάρξουν συμφωνίες στο νέο οικονομικό πρόγραμμα και στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI Plus), όπως αναμένουμε μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου το αργότερο, μπορούμε να προσδοκούμε τα εξής:

Υποχώρηση του ρίσκου στα μάτια των ξένων και εγχώριων κεφαλαιούχων ότι η Ελλάδα θα πάει σε άτακτη χρεοκοπία και σε έξοδο από την ευρωζώνη.

Κάτι τέτοιο μπορεί να μη φέρει αμέσως μεγάλα κεφάλαια για επενδύσεις, καθότι θα περιμένουν λογικά μερικούς μήνες ή τρίμηνα ακόμη για να διαπιστώσουν ότι σταθεροποιείται η εθνική οικονομία πριν προχωρήσουν σε κάποια λελογισμένη κίνηση.

Όμως, τουλάχιστον, θα περιορίσει την αιμορραγία καταθέσεων και κεφαλαίων στο εξωτερικό που συνδέεται με τους ανωτέρω φόβους.

Επιπλέον, η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών για την κάλυψη των απωλειών που θα έχουν από ομόλογα και προβληματικά δάνεια θα τις καταστήσει πιο αξιόπιστες στην επενδυτική κοινότητα.
 
Θα τους επιτρέψει να δανείζουν τις υγιείς επιχειρήσεις, αποκτώντας πιθανόν ξανά σταδιακά πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά.

Ακόμη, αρκετές ιδιωτικές επιχειρήσεις, στις οποίες το δημόσιο οφείλει λεφτά, μπορούν να ελπίζουν ότι θα πληρωθούν μεγάλο μέρος των οφειλομένων, αφού μερικά δισ. ευρώ από τη μεγάλη δόση των 89 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε αυτές.

Ο τέταρτος παράγοντας που θα μπορούσε να βοηθήσει το κλίμα στην οικονομία και στην αγορά ευρύτερα είναι η επαναλειτουργία των εργοταξίων στους τέσσερις από τους πέντε μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας.

Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να γίνει σύντομα, παρότι η πλήρης λειτουργία των εργοταξίων κ.τ.λ. θα μπορούσε να δώσει δουλειά σε 7 - 10 χιλ. άτομα και με αυτήν να μπουν μερικά δισ. ευρώ στην οικονομία.

Όμως, θα μπορούσε να βρεθεί μία συμφωνία μεταξύ του κράτους, των παραχωρησιούχων και των τραπεζών για να ξεκινήσουν τα έργα το β΄ τρίμηνο του 2012.

Ο πέμπτος παράγοντας που θα μπορούσε να συμβάλει στην άμβλυνση της ύφεσης και στη σταθεροποίηση της οικονομίας προς το τέλος της χρονιάς είναι εξωγενής, και επομένως μη ελέγξιμος.

Πρόκειται για τον διεθνή παράγοντα, κοινώς για τους ξένους θεσμικούς επενδυτές και την παγκόσμια οικονομία.

Αν οι αγορές κάνουν ράλι και η διάθεση των διεθνών επενδυτών για πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις βελτιωθεί, το Χρηματιστήριο Αθηνών και γενικότερα η ελληνική οικονομία θα ωφεληθούν.

Ιδίως αν οι προαναφερθέντες παράγοντες έχουν πάρει σάρκα και οστά και η παγκόσμια οικονομία συνεχίσει ανοδικά, βοηθώντας τις ελληνικές εξαγωγές.

Όταν είναι κανείς μέσα στη μαυρίλα, είναι εύλογο να βλέπει τα μελλούμενα επίσης μαύρα.

Χωρίς να υπάρχει κάτι χειροπιαστό αυτήν τη στιγμή, που να δικαιολογεί την αισιοδοξία, θεωρούμε ότι υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε άμβλυνση της ύφεσης και σε σταθεροποίηση το δ΄ τρίμηνο του 2012. 
 
--- Για τη νέα ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο

ΥΓ.: Η στήλη Dr Money είχε αναφερθεί στις 10 Ιανουαρίου σε ειδική διάταξη του πολυνομοσχεδίου που αφορούσε τη φορολόγηση των μη καταβληθέντων αποδοχών σε εργαζομένους από επιχειρήσεις για το 2011.

Η στήλη είχε αναφερθεί σε επισημάνσεις νομικών που ήθελαν η συγκεκριμένη διάταξη να εμπεριέχει ασάφειες οι οποίες την έφερναν σε αντίφαση με τον υφιστάμενο νόμο.

Καταλήγοντας, είχε απευθύνει ερώτημα προς όλα τα κόμματα και ειδικά στον βουλευτή Κυκλάδων της Ν.Δ. κ. Βρούτση, υπεύθυνο για φορολογικά θέματα, να τοποθετηθεί.

Ο κ. Βρούτσης επικοινώνησε πρόσφατα με τη στήλη για να τονίσει ότι η επισήμανση σχετικά με την ειδική διάταξη ήταν σωστή και μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η ειδική διάταξη επαναδιατυπώθηκε στη νομοπαρασκευαστική της βουλής ώστε να συμπεριλαμβάνει όλους τους εργαζομένους στους οποίους δεν έχουν καταβληθεί αποδοχές το 2011.

Νομίζουμε ότι το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο θέμα που αφορά δεκάδες χιλιάδες και ίσως εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους τιμά τον κ. Βρούτση.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v