Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημόσια Περιουσία: Η διάψευση των προσδοκιών!

Όταν κανείς βάζει τον πήχη των προσδοκιών πολύ ψηλά κινδυνεύει να βρεθεί από κάτω. Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στην Ελλάδα αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση.

Δημόσια Περιουσία: Η διάψευση των προσδοκιών!
Η προσγείωση στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση όταν κανείς πετά στα σύννεφα.

Η περίπτωση της δημόσιας περιουσίας είναι χαρακτηριστική.

Για αρκετό καιρό προβάλλετο η άποψη στη χώρα μας ότι η αξία της δημόσιας περιουσίας έφθανε η ξεπερνούσε τα 300 δισ. ευρώ.

Επομένως, η αξιοποίηση ενός μεγάλου μέρους της αρκούσε για να ξαλαφρώσει αρκετά την χώρα από το βάρος του δημοσίου χρέους και την εξυπηρέτησή του σύμφωνα με την ίδια άποψη.

Όμως, η ελλιπής καταγραφή των ακινήτων που έχει το κράτος στη κατοχή του σήμαινε ότι η ανωτέρω αισιόδοξη εκτίμηση βασιζόταν σε μια σειρά από υποθέσεις.

Μια τέτοια υπόθεση θα μπορούσε να είναι ότι ένα ακίνητο που ανήκε στο κράτος στο παρελθόν συνεχίζει να ανήκει και σήμερα με όλη την σημασία της λέξης.

Είναι όμως γνωστό ότι δημόσιες εκτάσεις ή/και κτίρια έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες με την ανοχή των τοπικών αρχών επί σειρά ετών και δεκαετιών και ως εκ τούτου δεν είναι αξιοποιήσιμες.

Μια άλλη υπόθεση θα μπορούσε να είναι ότι η επιτρεπόμενη χρήση γης μεγιστοποιεί την αξία μιας δημόσιας έκτασης η ακινήτου.

Όμως, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει στην Ελλάδα ή καλύτερα μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.

Επομένως, το πιθανότερο είναι ότι η αξία της δημόσιας περιουσίας που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί υπό όρους είναι πολύ μικρότερη από τα 300 δισ. ευρώ που εκτιμούσαν οι αισιόδοξοι.

Κι όλα αυτά χωρίς να ληφθεί υπόψη η κατρακύλα των τιμών στην ελληνική κτηματαγορά τα τελευταία χρόνια.

Η αισιόδοξη άποψη δεν θα προκαλούσε πιθανόν καμία συζήτηση αν δεν την ενστερνίζονταν μερικοί ξένοι επίσημοι όπως οι αποκαλούμενοι «τροικανοί».

Αν η αξία της δημόσιας περιουσίας στην Ελλάδα ήταν κάπου 300 δισ. ευρώ τότε θα ήταν εύλογο να αξιοποιηθούν ακίνητα που θα απέφεραν 35 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2014 θα πρέπει να σκέφθηκαν.

Όμως, άλλο πράγμα είναι η πράξη κι άλλο η θεωρία.

35 δισ. ευρώ ισοδυναμούν με 1000 ντιλ των 35 εκ. ευρώ έκαστο.

Πόσα ντιλ των 35 εκ. ευρώ στην αγορά ακινήτων έχουν γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια;

Αν δεν κάνουμε λάθος δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα δάχτυλα του ενός χεριού.

Κοινώς, τα προσδοκούμενα νούμερα ήταν εξωπραγματικά.

Πολύ περισσότερο αν λάβει κανείς υπόψη του τρία ακόμη πράγματα.

Πρώτον, σε ποιο μακροοικονομικό περιβάλλον θα ολοκληρώνονταν οι πολυετείς συμβάσεις μίσθωσης η πώλησης και επαναμίσθωσης κ.τ.λ.

Δεύτερον, σε τι αποδόσεις και αν αυτές θα ήταν αποδεκτές από το δημόσιο για πολιτικούς η άλλους λόγους.

Τρίτον, αν υπήρχε άμεσα διαθέσιμο προϊόν που θα ήταν έτοιμο προς αξιοποίηση.

Δυστυχώς, τα νέα από την πρώτη απόπειρα διερεύνησης των προθέσεων εν δυνάμει επενδυτών για τα 35 και πλέον δημόσια ακίνητα που θεωρούνται ώριμα δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντική.

Για να το πούμε ωμά δεν υπήρξε ενδιαφέρον.

Αν θα υπάρξει ενδιαφέρον σε περίπτωση που το χαρτοφυλάκιο των 35-39 ακινήτων σπασθεί σε μικρότερα κομμάτια για να προσελκύσει έλληνες εφοπλιστές και άλλους δεν το γνωρίζουμε.

Όμως, δεν θα το θεωρούσαμε πιθανό από την στιγμή που οι βασικές παράμετροι δεν έχουν αλλάξει.

Κοινώς, ούτε το ρίσκο της χώρας στα μάτια της επενδυτικής κοινότητας έχει μειωθεί, ούτε οι επενδυτές θα είναι εύκολο να πεισθούν ότι το δημόσιο θα είναι καλός νοικάρης και δεν θα καθυστερεί την πληρωμή των μισθωμάτων στο μέλλον.

Ίσως η κατάσταση βελτιωθεί στο μέλλον αν και είναι απίθανο η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας να αποφέρει έσοδα μεγαλύτερα των 25 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2014 στη καλύτερη των περιπτώσεων.

Ίσως, όλα αυτά να μην χρειάζονταν αν η διαχείριση των προσδοκιών των ντόπιων και ξένων για την αξία της δημόσιας περιουσίας στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα εκείνης που μπορεί να αξιοποιηθεί την επόμενη κρίσιμη τριετία ήταν καλύτερη.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v