Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ύφεση των ισολογισμών και ο Ντράγκι!

Η ΕΚΤ προσπαθεί να ενισχύσει τη ρευστότητα για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη. Όμως, δείχνει να αγνοεί έναν σημαντικό παράγοντα, σε αντίθεση με τη Fed.

Η ύφεση των ισολογισμών και ο Ντράγκι!
Ίσως δεν έχει προσεχθεί όσο θα έπρεπε, αλλά η Fed και η ΕΚΤ προσεγγίζουν το θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής στην παρούσα φάση με διαφορετικό τρόπο.

Από τη μια πλευρά, ο Μπεν Μπερνάνκι και άλλοι αξιωματούχοι της Fed θεωρούν ότι προέχει η στήριξη της αμερικανικής οικονομίας βραχυπρόθεσμα μέσω της συνέχισης της δημοσιονομικής ώθησης.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εμφανίζεται υπέρμαχος της δημοσιονομικής προσαρμογής στις χώρες της ευρωζώνης, ιδίως στις πιο χρεωμένες.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, η μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων θεωρείται ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επανακτήσουν την αξιοπιστία τους και να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές.

Η στήριξη του κ. Ντράγκι στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 9 Δεκεμβρίου, που δίνει έμφαση στη δημοσιονομική πειθαρχία μέσω της αλλαγής των συνθηκών, είναι ενδεικτική.

Η ΕΚΤ δείχνει να πιστεύει ότι μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική μπορεί να αντισταθμίσει τις αρνητικές συνέπειες της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής στην οικονομία της ευρωζώνης και στην απασχόληση.

Όμως, η πορεία της ανεργίας στην ευρωζώνη δεν τη δικαιώνει μέχρι στιγμής.

Η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται, με αποτέλεσμα να ανέλθει στο 10,3% τον περασμένο Οκτώβριο, που είναι το υψηλότερο ποσοστό από τη σύσταση του ευρώ το 1999.

Αντίθετα, η Fed δείχνει να μην πιστεύει στην αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής και να επιζητεί τη δημοσιονομική χαλάρωση για να μην ξαναμπεί η αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

Η εξήγηση ίσως βρίσκεται στην πολιτική απομόχλευσης που έχουν υιοθετήσει πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Κοινώς, ο ιδιωτικός τομέας δίνει βάρος στη μείωση του δανεισμού του μέσω της μείωσης των τραπεζικών καταθέσεων, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του πολλαπλασιαστή χρήματος και συνακόλουθα της προσφοράς χρήματος.

Μερικοί αποκαλούν το ανωτέρω φαινόμενο ύφεση των ισολογισμών του ιδιωτικού τομέα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής υπονομεύεται.

Ο μοναδικός τρόπος για να ανακάμψει και αναπτυχθεί η οικονομία είναι να υιοθετηθεί πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική από τις κυβερνήσεις με την παροχή δανείων από τις τράπεζες.

Αν λοιπόν η ύφεση των ισολογισμών του ιδιωτικού τομέα είναι ο κανόνας, αρκετές χώρες της ευρωζώνης εφαρμόζουν λανθασμένη δημοσιονομική πολιτική.

Εξυπακούεται ότι αυτό ισχύει κυρίως για τις χώρες της ΟΝΕ με υγιή δημόσια οικονομικά, όπως η Γερμανία, Ολλανδία κ.ά., καθότι οι υπερχρεωμένες, όπως η Ελλάδα, δεν έχουν άλλη επιλογή από τη μείωση των ελλειμμάτων.

Όμως, μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, που θα ευνοούσε την ανάπτυξη σε αυτές τις χώρες, θα είχε επίσης θετικά αποτελέσματα για τις οικονομίες της ευρωπεριφέρειας, υποβοηθώντας τη δημοσιονομική προσαρμογή τους.

Δυστυχώς, η Γερμανία δεν δείχνει να συμμερίζεται αυτήν την άποψη.

Τι απομένει;

Η ύφεση των ισολογισμών των ιδιωτών στην ευρωζώνη να είναι σχετικά μικρή, ώστε η τάση του κ. Ντράγκι να την αγνοεί και η προσήλωση της Γερμανίας στην πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας να μην έχουν ανεπανόρθωτες συνέπειες για το πρότζεκτ του ευρώ και ειδικότερα για τους αδύναμους κρίκους του νότου όπως η Ελλάδα.


Dr. Money



*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v