Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ελλάδα στον δρόμο του trade του Σαρκοζί!

Η σχέση του Γάλλου Προέδρου με την Ελλάδα έχει περάσει από διάφορες φάσεις. Όμως, όσο κι αν ο κ. Σαρκοζί προσπαθεί να ξεφύγει, ο ελληνικός ιός δεν τον αφήνει σε ησυχία.

Η Ελλάδα στον δρόμο του trade του Σαρκοζί!
Πώς αλλάζουν οι καιροί!

Πριν από λίγα χρόνια, ο Γάλλος Πρόεδρος Ν. Σαρκοζί δικαιολογούσε τη σύνταξή του με τις ελληνικές θέσεις στο θέμα της απόρριψης του αιτήματος των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ, υπενθυμίζοντας την ιδιαίτερη σχέση που έχει με την Ελλάδα λόγω της καταγωγής της μητέρας του.

Στις αρχές Νοεμβρίου, στη συνάντηση που είχε στις Κάννες με τον κ. Παπανδρέου, παρουσία της κ. Μέρκελ, του κ. Μπαρόζο κ.ά., ο κ. Σαρκοζί φέρεται να είχε ζητήσει να αφεθεί ανοιχτή η πόρτα του δωματίου για να ακούνε οι παρευρισκόμενοι στο διπλανό δωμάτιο τι έσερνε στον πρώην Έλληνα πρωθυπουργό.

Από τότε ο κ. Σαρκοζί, ο οποίος είχε επενδύσει πολλά στη σύνοδο της 26ης Οκτωβρίου και αργότερα του G20 στις Κάννες για την επανεκλογή του στη γαλλική προεδρία τον επόμενο Μάιο, δεν παραλείπει να τα «ρίχνει» στην Ελλάδα, θεωρώντας προφανώς ότι έχει υποστεί πολιτική ζημιά από αυτήν την ιστορία.

Όμως, ο «νάνος», όπως η κ. Μέρκελ φέρεται να τον έχει αποκαλέσει σε ιδιωτικές συνομιλίες της, πιθανόν δεν γνωρίζει τι σχέση έχει το trade που πρότεινε κατά την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. της 9ης Δεκεμβρίου με την ελληνική κρίση χρέους.

Ο κ. Σαρκοζί είπε ότι τα κράτη της ευρωζώνης θα μπορούσαν να βασιστούν στις εγχώριες τράπεζες για να καλύψουν τις δανειακές τους ανάγκες μετά την παροχή μακροπρόθεσμης ρευστότητας στις τράπεζες από την ΕΚΤ.

Ως γνωστόν, η ΕΚΤ θα προχωρήσει στη διενέργεια δύο δημοπρασιών για την παροχή ρευστότητας προς τα πιστωτικά ιδρύματα μέσω repo για 3 χρόνια (LTRO).

Μερικοί έσπευσαν να το ονομάσουν «Σάρκο trade», έχοντας στον νου τους την Ιταλία και την Ισπανία, όπως άλλωστε κι ο Γάλλος Πρόεδρος.

Φυσικά, δεν είναι τίποτε άλλο από το carry trade που χρησιμοποίησαν κατά κόρον οι εγχώριες τράπεζες για να βγάλουν λεφτά, βοηθώντας ταυτόχρονα τη χρηματοδότηση των αναγκών του ελληνικού δημοσίου το 2009.

Υπενθυμίζουμε ότι οι τράπεζες αγόραζαν ελληνικά ομόλογα με υψηλό κουπόνι, π.χ. 5% - 6% και άνω, και το έδιναν στην ΕΚΤ για να εξασφαλίσουν ρευστότητα μέχρι 12 μήνες με κόστος λίγο πάνω από το 1%, με αποτέλεσμα να κερδίζουν από τη διαφορά.

Με  αυτόν τον τρόπο αντιστάθμιζαν σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες από άλλες μορφές εσόδων, π.χ. τόκοι από δάνεια.

Το οξύμωρο είναι ότι το συγκεκριμένο carry trade, που προφανώς θέλουν να επαναφέρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, δεν άρεσε από ένα σημείο και μετά στην ελληνική κεντρική τράπεζα και στην ΕΚΤ.

Οι τελευταίες θεωρούσαν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρευστότητα της ΕΚΤ, που έφθανε στα 40 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2009.

Εκ των υστέρων, αποδείχθηκε ότι ήταν λάθος, γιατί έστειλε μήνυμα στην αγορά ότι δεν υπάρχει τελικός αγοραστής στα ομόλογα της Ελλάδας, συμβάλλοντας στη μεγάλη αύξηση των αποδόσεών τους και δυσχεραίνοντας τη χρηματοδότηση των αναγκών της χώρας.

Μαζί με τα greek statistics και τη μη έγκαιρη λήψη μέτρων για τον έλεγχο του δημοσιονομικού ελλείμματος και τις διαρθρωτικές αλλαγές, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο γι’ αυτά που ακολούθησαν.

Δυστυχώς, όλα αυτά αποτελούν παρελθόν για εμάς.

Το τωρινό ερώτημα είναι αν οι ιταλικές, οι ισπανικές και οι άλλες τράπεζες της ευρωζώνης μπορούν να σώσουν τις χώρες τους και το ευρώ υιοθετώντας το... Σάρκο trade.

Αν κρίνουμε από την πετυχημένη δημοπρασία ομολόγων της Ισπανίας την προηγούμενη Πέμπτη, η απάντηση θα μπορούσε να είναι καταφατική.

Να θυμίσουμε ότι το ισπανικό δημόσιο άντλησε 6 δισ. ευρώ από την πώληση 5ετών ομολόγων την προηγούμενη εβδομάδα έναντι 2,5 - 3,5 δισ. ευρώ που είχε θέσει ως στόχο.

Όμως, ακόμη μία φορά η Ελλάδα «κατατρέχει» το Σάρκο trade καθώς το πρόγραμμα συμμετοχής ιδιωτών PSI Plus υπενθυμίζει στις εμπλεκόμενες τράπεζες τον κίνδυνο αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Επιπλέον, τους υπενθυμίζει κάτι ακόμη.

Ίσως δεν μπορέσουν να αντισταθμίσουν τον πιστωτικό κίνδυνο που αναλαμβάνουν όταν αγοράζουν κρατικά ομόλογα μέσω των CDSs αν η συμμετοχή είναι «εθελοντικής φύσεως» σε μελλοντική αναδιάρθρωση χρέους.

Από την άλλη πλευρά, η ενεργοποίηση του... Σάρκο trade από τις τράπεζες μπορεί να παρακινήσει άλλους ιδιώτες να συμμετάσχουν, θεωρώντας ότι ο κίνδυνος μη χρηματοδότησης των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης από την αγορά υποχωρεί.

Κάτι τέτοιο θα συνέβαλε στη μείωση του κόστους δανεισμού των χωρών της ευρωζώνης, δημιουργώντας πιθανώς έναν ενάρετο κύκλο.

Ακόμη, μια τέτοια εξέλιξη με ή χωρίς τη συμμετοχή των ιδιωτών, θα σήμαινε ότι οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά για τη στήριξη των ομολόγων μπορούσαν να είναι μικρότερης κλίμακας και επομένως πιο ανεκτές από τη γερμανική πλευρά.

Σε λίγους μήνες θα γνωρίζουμε ποια θα είναι η ετυμηγορία της αγοράς στο Σάρκο trade.

Το μόνο σίγουρο είναι πως, παρότι πολλά αλλάζουν, ο κ. Σαρκοζί και οι προτάσεις του δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον ελληνικό ιό.


Dr. Money



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v