Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο… σμπάρος του PSI και τα τρυγόνια!

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μια πετυχημένη ανταλλαγή ομολόγων στο πλαίσιο του PSI θα βοηθούσε τη χώρα. Όμως, ο πιο σημαντικός είναι ίσως αυτός που παραμένει στην αφάνεια.

Ο… σμπάρος του PSI και τα τρυγόνια!
Το μέγιστο όφελος που θα μπορούσε να αποκομίσει η χώρα από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και την ανταλλαγή τους με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας ανέρχεται σε μείωση του δημοσίου χρέους κατά 103 δισ. ευρώ περίπου.

Όμως, πιθανόν το τελικό νούμερο να είναι ακόμη μικρότερο και να διαμορφωθεί κάπου μεταξύ των 50 και των 80 δισ. ευρώ αν η συμμετοχή των ομολογιούχων στη διαδικασία ανταλλαγής παραμείνει σε εθελοντική βάση.

Αναμφισβήτητα, μια τέτοια μείωση του δημοσίου χρέους, ακόμη κι αν συνδυαστεί με σχετικά χαμηλά κουπόνια στα νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, δεν καθιστά αυτόματα το εναπομείναν ελληνικό χρέος φερέγγυο στα μάτια των αγορών.

Επομένως, η επιτυχής εφαρμογή του PSI Plus βοηθά μεν προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά δεν κάνει τη διαφορά.

Όμως, η επιτυχής εφαρμογή του νέου προγράμματος συμμετοχής ιδιωτών (PSI Plus) έχει μία άλλη πιο σημαντική παράμετρο για την Ελλάδα:

Αυξάνει την έκθεση των εταίρων μας στη χώρα, καθιστώντας πολύ πιο ακριβή υπόθεση για τους ίδιους την έξοδό της από την ευρωζώνη.

Είναι σαν μια τράπεζα που έχει δανείσει πολλά λεφτά σε μια επιχείρηση. Η τράπεζα έχει λιγότερα κίνητρα να αφήσει την επιχείρηση να «σκάσει» αν πρόκειται να υποστεί μεγάλες ζημίες.

Αντίθετα, δεν θα είχε τους ίδιους ενδοιασμούς αν είχε δανείσει λιγότερα λεφτά στην επιχείρηση αφού οι ζημίες θα ήταν μικρότερες.

Συμπεριλαμβανομένης της 6ης δόσης, οι χώρες της ευρωζώνης έχουν δανείσει κάπου 52 - 53 δισ. ευρώ στην Ελλάδα υπό τη μορφή διμερών δανείων από τον Μάιο του 2010 μέχρι σήμερα.

Αν το PSI Plus υλοποιηθεί επιτυχώς και το νέο μνημόνιο που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση υπογραφεί, η έκθεση της ευρωζώνης προς τη χώρα θα αυξηθεί κατά 80 δισ. ευρώ και πλέον.

Μιλάμε για 130 δισ. ευρώ και πλέον με ενδεχόμενο να αυξηθούν πολύ περισσότερο όταν συνυπολογιστούν τα υπόλοιπα λεφτά του πρώτου πακέτου των 110 δισ. ευρώ και του δεύτερου των 130 δισ. ευρώ.

Όμως, η ιστορία δεν σταματά εδώ.

Η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 50 δισ. ευρώ περίπου από τη δευτερογενή αγορά.

Επιπλέον, το ευρωσύστημα έχει δανείσει συνολικά τις ελληνικές τράπεζες πάνω από 120 δισ. ευρώ υπό διάφορες μορφές με την υποβολή ενεχύρων.

Κοινώς, η ΕΚΤ έχει ήδη έκθεση στην Ελλάδα ύψους 170 δισ. ευρώ πάνω-κάτω, αν οι υπολογισμοί είναι σωστοί.

Συνολικά, η έκθεση της ΕΚΤ και των χωρών της ευρωζώνης στην Ελλάδα θα είναι της τάξης των 300 δισ. ευρώ περίπου στα τέλη του α΄ τριμήνου του 2012 αν το PSI Plus υλοποιηθεί και υπογραφεί το νέο μνημόνιο.

Αν σκεφτεί κανείς ότι το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται κοντά στα 220 δισ. ευρώ, η έκθεση της ΕΚΤ και των χωρών-μελών στα 300 δισ. ευρώ ξεπερνά κατά πολύ το ελληνικό ΑΕΠ.

Ως εκ τούτου, οι δανειστές-εταίροι μας θα έχουν μικρότερο κίνητρο να αφήσουν την Ελλάδα στη μοίρα της ύστερα από αυτό.

Αυτό δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής των αγορών.

Οι τελευταίες θα σπεύσουν λογικά να μειώσουν το υψηλό ασφάλιστρο κινδύνου που ζητάνε για επενδύσεις στην Ελλάδα, αφού το συναλλαγματικό ρίσκο, δηλαδή η επάνοδος στη δραχμή, θα έχει μειωθεί, διευκολύνοντας κάποιες επενδύσεις.

Κοινώς, ο σμπάρος του PSI Plus μπορεί να χτυπήσει δύο τουλάχιστον τρυγόνια.

Να μειώσει το ελληνικό δημόσιο χρέος και το συναλλαγματικό ρίσκο στα μάτια των ξένων και Ελλήνων επενδυτών και καταθετών.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v