Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H μάχη του Yorktown και ο «ζουρλομανδύας»

Η συνταγματική κατοχύρωση του δημοσιονομικού κανόνα για το έλλειμμα αποσκοπεί στη λύτρωση της ευρωζώνης από την κρίση χρέους, αλλά θα μπορούσε να αποδειχτεί ένας νέος «ζουρλομανδύας».

H μάχη του Yorktown και ο «ζουρλομανδύας»
Στην Ιστορία υπάρχουν περιπτώσεις όπου μια μάχη έκρινε ένα ολόκληρο πόλεμο, αλλά η συντριπτική πλειονότητα το διαπίστωσε εκ των υστέρων.

Η μάχη του Yorktown, το φθινόπωρο του 1781, στη Virginia των ΗΠΑ, μεταξύ των αμερικανικών στρατευμάτων υπό τον στρατηγό George Washington και των γαλλικών από τη μία πλευρά και των βρετανικών στρατευμάτων υπό τον λόρδο Cornwallis από την άλλη, έκρινε την έκβαση του αγώνα για την αμερικανική ανεξαρτησία.

Όμως, χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια για να υπογραφεί η Συνθήκη των Παρισίων, στις 3 Σεπτεμβρίου 1783, με την οποία έληξε ο πόλεμος για την αμερικανική ανεξαρτησία.

Όταν ένας από τους Γάλλους που έλαβαν μέρος σε εκείνες τις διαπραγματεύσεις είχε ερωτηθεί γιατί πήρε τόσο πολύ καιρό να υπογραφεί η Συνθήκη, φέρεται να είχε πει:

«Η Αγγλία μαδήθηκε, αλλά το να μαδήσεις το πουλί χωρίς να το κάνεις να σκούξει voila η μεγάλη τέχνη».

Δεν γνωρίζουμε αν η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την προηγούμενη εβδομάδα θα μείνει στην Ιστορία ως ένα νέο Yorktown, στο οποίο οι Άγγλοι ηττήθηκαν ακόμα μία φορά από τους Γάλλους, που τώρα συμμάχησαν με τους Γερμανούς αντί με τους Αμερικανούς.

Τουλάχιστον, η σημερινή κυβέρνηση συνεργασίας των Torries στη Βρετανία δεν φαίνεται ότι θα έχει την τύχη των προκατόχων της το 1781, που έπεσε λόγω της χαμένης μάχης στο Yorktown.

Ακόμη κι αν η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. αποδειχτεί νέο Yorktown, θα το μάθουμε αργότερα κι αφού μεσολαβήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων για τις λεπτομέρειες.

Όμως, εξίσου βάσιμα μπορούμε να προσδοκούμε ότι η αβεβαιότητα και η αυξημένη μεταβλητότητα θα είναι κύριο χαρακτηριστικό των αγορών το επόμενο διάστημα, όπου οι διαρροές για τις λεπτομέρειες και την υλοποίηση της διακυβερνητικής συμφωνίας θα έχουν την τιμητική τους.

Η στάση των οίκων αξιολόγησης απέναντι στις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών για μεγαλύτερη δημοσιονομική ένωση θα είναι ένα πρώτο τεστ, παρότι η κ. Μέρκελ προσέγγισε την πρόσφατη ανακοίνωση της S&P που έβαζε τις χώρες της ευρωζώνης στο προθάλαμο της υποβάθμισης με αδιαφορία.

Σε κάθε περίπτωση, το κύριο ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι αν η συνταγματική κατοχύρωση του δημοσιονομικού κανόνα για το έλλειμμα αφενός συνιστά τη σωστή απάντηση στην τωρινή κρίση χρέους της ευρωζώνης και αφετέρου δεν θα δημιουργήσει άλλου είδους προβλήματα στο μέλλον.

Ας μην ξεχνάμε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που προσπάθησε να επιβάλει δημοσιονομική πειθαρχία, κατέρρευσε γιατί ήρθε σε αντίθεση με την οικονομική πραγματικότητα των δύο ηγέτιδων χωρών της ευρωζώνης στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Εξ ου και ο τίτλος του «ζουρλομανδύα» που του αποδόθηκε τότε από επίσημα χείλη.

Το κρας τεστ για τον δημοσιονομικό κανόνα θα έρθει πιθανόν όταν η Γερμανία και η Γαλλία βρεθούν σε οικονομική κακοκαιρία διαρκείας.

Θα δεχθούν να υπομείνουν τις συνέπειες ή θα βρουν κάποιο παράθυρο για να τη νερώσουν με τη σύμφωνη γνώμη των άλλων, υπονομεύοντας την αξιοπιστία της;

Την απάντηση θα τη μάθουμε όταν ενσκήψει η κακοκαιρία και μαζί της αν η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η σύγχρονη μάχη του Yorktown.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v