Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μερκοζί: Σόρι αλλά τα λεφτά δεν φτάνουν!

Το σχέδιο των κ. Σαρκοζί και Μέρκελ για το μέλλον του ευρώ φαίνεται ότι θα κάνει πιο ακριβή για τους φορολογουμένους τους και πιο επίπονη για τους Έλληνες τη νέα προσπάθεια διάσωσης της χώρας.

Μερκοζί: Σόρι αλλά τα λεφτά δεν φτάνουν!
Ως γνωστόν, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2011 δεν πρόκειται να οριστικοποιηθεί πριν περάσει το πρώτο δίμηνο του 2012 λόγω της λογιστικής μεθόδου καταγραφής των δημόσιων οικονομικών που εφαρμόζει η Eurostat (ΕSA).

Όμως, δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς τελευταία στιγμή για να διαπιστώσει την τάση.

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς έχουν ενημερωθεί σχετικά και έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους.

Θεωρούν λοιπόν πολύ πιθανό αυτήν τη στιγμή ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 θα διαμορφωθεί τελικά μεταξύ του 9,5% και του 10% του ΑΕΠ έναντι 9% ή 19,7 δισ. ευρώ που είναι ο νέος αναθεωρημένος στόχος στο επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής.

Υπενθυμίζεται ότι το έλλειμμα επρόκειτο να διαμορφωθεί στα 17 δισ. ευρώ περίπου φέτος, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.

Κοινώς, προβλέπουν ότι το φετινό έλλειμμα θα υπερβεί τον νέο στόχο των 19,7 δισ. ευρώ κατά 1 - 2,2 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μία ακόμη επιβάρυνση, αλλά δεν θα είναι το τέλος του κόσμου αν η απόκλιση παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα.

Δυστυχώς, υπάρχει ουρά.

Το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο βάζει στόχο τα 11,4 δισ. ευρώ περίπου για έλλειμμα γενικής κυβέρνησης το 2012, υποθέτοντας ότι θα προκύψουν οικονομίες τόκων ύψους 3,5 δισ. ευρώ από την εφαρμογή του Προγράμματος Συμμετοχής των Ιδιωτών (PSI).

Η εκτίμηση για εξοικονόμιση τόκων 3,5 δισ. ευρώ βασίζεται στην υπόθεση ότι η συμμετοχή των ομολογιούχων θα υπερβεί το 90%.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί αν η ελληνική πλευρά είχε τη δυνατότητα να επιβάλει τη θέση της με κάποιον τρόπο.

Όμως, οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο έχουν μειωθεί σημαντικά, κατά την άποψή μας.

Από τα λεγόμενα των κ. Σαρκοζί και Μέρκελ, μετά την πρόσφατη συνάντησή τους και τις διαρροές στον Τύπο, προκύπτει ότι υπάρχει αλλαγή στάσης της γερμανικής πλευράς σε αυτό το θέμα.

Η Γερμανία δεν είναι αντίθετη στο ελληνικό PSI, όπως γράφτηκε σε μερίδα του εγχώριου Τύπου.

Όμως, η κ. Μέρκελ φαίνεται ότι έχει αποδεχτεί τη θέση της Γαλλίας και της ΕΚΤ ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετάσταση της κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Με δεδομένο ότι κανείς στην ευρωζώνη δεν επιθυμεί πιστωτικό γεγονός, η επιβολή από την ελληνική πλευρά της αναγκαστικής συμμετοχής των ιδιωτών στο «κούρεμα» των ομολόγων απομακρύνεται και μαζί του το υψηλό ποσοστό συμμετοχής.

Για να είμαστε ειλικρινείς, οι τελευταίες εξελίξεις ίσως ενθαρρύνουν πολλούς ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων να ρισκάρουν και να μη συμμετάσχουν στο PSI, ιδίως εκείνων που λήγουν την επόμενη διετία - τριετία.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το EFSF και το ΔΝΤ θα πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης που θα αφήσουν πίσω τους οι ιδιώτες, καθότι τα 130 δισ. ευρώ του δεύτερου πακέτου στήριξης για την περίοδο 2012 - 2014 δεν θα φτάσουν.

Ακόμα, οι πιστωτές ίσως απαιτήσουν τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων λιτότητας από τη χώρα για να καλυφθούν οι επιπλέον δαπάνες για τόκους το 2012, αφού η εξοικονόμηση θα υπολείπεται πιθανόν των προβλεπόμενων 3,5 δισ. ευρώ συν την όποια πιθανή καθαρή αστοχία του φετινού προϋπολογισμού.

Δυστυχώς, η νέα κοινή γραμμή των κ. Σαρκοζί και Μέρκελ έναντι των ιδιωτών ομολογιούχων δεν εμπεριέχει καλά νέα για την Ελλάδα, κατά την άποψή μας.

Dr. Money

* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v