Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πρώτο καταφύγιο των τραπεζών!

Η ελληνική οικονομία δεν θα σηκώσει κεφάλι αν δεν ανακουφιστεί από το βάρος του δημόσιου χρέους και δεν ξεφύγει από την παγίδα της πιστωτικής ασφυξίας. Μια ασυνήθιστη κίνηση θα βοηθούσε.

Το πρώτο καταφύγιο των τραπεζών!
Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι δεν είμαστε οπαδοί της κρατικοποίησης των ελληνικών τραπεζών για πολλούς και διάφορους λόγους, με κυριότερο την έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στο πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Το τελευταίο έχει επανειλημμένα δώσει εξετάσεις και έχει αποτύχει γιατί στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων βάζει το προσωπικό και το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό.

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναλάβουν το ρίσκο της παροχής κεφαλαίων προς τις τράπεζες χωρίς να αποκτήσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας που του αναλογούν.

Κοινώς, μετοχές κοινές αντί προνομιούχες, που μπορεί να πληρώνουν ίσως επιτόκιο της τάξης του 10% ετησίως, αλλά δίνουν στους υφιστάμενους μετόχους το δυνητικό όφελος των υπεραξιών.

Λογικά, το συγκεκριμένο ζήτημα που απασχόλησε τους τραπεζίτες και τους βασικούς μετόχους τους για αρκετό χρονικό διάστημα έχει επιλυθεί.

Το Δημόσιο φέρει την κύρια ευθύνη για τη σημερινή κατάντια της ελληνικής οικονομίας και την απαξίωση των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Όμως, οι διοικήσεις των τραπεζών και οι βασικοί τους μέτοχοι φέρουν επίσης μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται σήμερα λόγω των επιλογών τους στο θέμα των ομολόγων, κυρίως, και των δανείων δευτερευόντως.

Θεωρούμε επίσης αναγκαίο να υπάρξει σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους το συντομότερο, γιατί η Ιστορία διδάσκει ότι δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη όσο μια χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τέτοιο βουνό χρέους.

Όμως, η Ιστορία διδάσκει επίσης ότι η μείωση του δημόσιου χρέους μιας χώρας μέσω αναδιάρθρωσης δεν αρκεί για να τονώσει την οικονομία αν προκαλέσει ή επιδεινώσει το πρόβλημα της πιστωτικής ασφυξίας.

Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο το προτεινόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ιδιωτικά χέρια κατά 50% συνοδεύεται από την πρόβλεψη για ενίσχυση του ΤΧΣ (Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) με 30 δισ. ευρώ από το δεύτερο πακέτο στήριξης.

Στα 30 δισ. ευρώ θα προστεθούν τα 10 δισ. ευρώ του πρώτου πακέτου στήριξης, με αποτέλεσμα τα συνολικά κεφάλαια που προορίζονται για να καλύψουν τις ζημίες των ελληνικών τραπεζών από το «κούρεμα» των ομολόγων και τα προβληματικά δάνεια να ανέλθουν σε 40 δισ. ευρώ.

Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί, και θα έχει δίκιο, ότι όλα είναι στον αέρα αυτήν τη στιγμή, αφού η συμφωνία για το νέο PSI εκκρεμεί και η ικανότητα του EFSF να δανειστεί από την αγορά μεγάλα ποσά αποτελεί ερώτημα.

Αν όμως δεχτούμε ότι η ευρωζώνη δεν θα διασπαστεί, τότε το νέο PSI θα προχωρήσει και το EFSF θα παίξει τον ρόλο του χρηματοδότη που του έχει ανατεθεί, με αποτέλεσμα τη δυνητική μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά 70 δισ. ευρώ περίπου, χωρίς τις εγγυήσεις των 30 δισ. ευρώ.

Σε αυτήν την περίπτωση, το ερώτημα είναι πώς θα αντιστραφεί η τάση για συρρίκνωση των πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία.

Πέραν λοιπόν της εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες πιστωτές του, η απάντηση είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Από τη στιγμή όπου ο χρόνος είναι πολύτιμος, καθώς η ύφεση θα μπει σύντομα στον πέμπτο χρόνο της, οι κεφαλαιακές ενισχύσεις των τραπεζών από το ΤΧΣ θα πρέπει να γίνουν σύντομα.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προηγηθούν των αντίστοιχων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου από τους υφιστάμενους μετόχους τους για να μη χαθεί χρόνος στην προσπάθεια για επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας.

Αυτό σημαίνει ότι οι κρατικές κεφαλαιακές ενισχύσεις δεν θα πρέπει να είναι τελευταίο καταφύγιο, αλλά πρώτο.


Dr. Money



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v