Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ελλάδα «εκδικείται» τη Γερμανία!

Η αποτυχία της χθεσινής δημοπρασίας των 10ετών γερμανικών ομολόγων επιβεβαίωσε ότι η "απεργία" των αγοραστών επεκτείνεται στις χώρες του σκληρού πυρήνα κι όλα δείχνουν ότι έχει ελληνικό άρωμα.

Η Ελλάδα «εκδικείται» τη Γερμανία!
Η αποτυχία της χθεσινής δημοπρασίας των 10ετών κρατικών γερμανικών ομολόγων μπορεί να τύχει διαφορετικών ερμηνειών.

Αξίζει λοιπόν να ρίξει κανείς μια ματιά στις διάφορες ερμηνείες, γιατί έχουν ενδιαφέρον.

Από τη σκοπιά της ορθόδοξης γερμανικής συλλογιστικής, η αποτυχία της χθεσινής δημοπρασίας θα μπορούσε να αποδοθεί στο σχέδιο για τα ευρωομόλογα, που ξεδίπλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο.

Γιατί να αγοράσει κανείς 10ετή γερμανικά ομόλογα, που προσφέρουν τόσο χαμηλή απόδοση, όταν η πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο μελλοντικά μέσω της ανάληψης μέρους του πιστωτικού κινδύνου των πιο αδύναμων κρίκων όπως η Ιταλία κ.ά. που συνεπάγεται το ευρωομόλογο;

Από μια άλλη σκοπιά, η αδυναμία της Γερμανίας να βρει αγοραστές για τα 10ετή ομόλογά της στις χαμηλές αποδόσεις που επιθυμούσε κατά τη χθεσινή δημοπρασία οφείλεται σε άλλο λόγο και θα πρέπει να αξιολογηθεί θετικά.

Κοινώς, η γενικότερη κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη όσο πολλοί πιστεύουν, γιατί αν ήταν οι επενδυτές θα έκαναν ουρά για να αγοράσουν τα 10ετή γερμανικά ομόλογα, κλειδώνοντας τις χαμηλές αποδόσεις του 1,83% πριν υποχωρήσουν χαμηλότερα.

Προφανώς, δεν θεωρούν σωστό να πληρώσουν τόσο υψηλό τίμημα για να μπουν στο συγκεκριμένο καταφύγιο ασφαλείας.

Όμως, υπάρχει μία ακόμη σκοπιά από την οποία μπορεί κανείς να δει το ίδιο θέμα, εμπλέκοντας την Ελλάδα.

Σύμφωνα με αυτήν τη σκοπιά, η αποτυχία της γερμανικής δημοπρασίας ομολόγων οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο ελληνικό PSI Plus (πρόγραμμα συμμετοχής ιδιωτών).

Η επιμονή στην εθελοντική μορφή του PSI Plus, παρότι εμπεριέχει βαθύ κούρεμα των ελληνικών ομολόγων και ζημίες για τους ομολογιούχους, έχει ως αποτέλεσμα την αποχή αρκετών πιθανών αγοραστών από την αγορά των κρατικών ομολόγων των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εθελοντική μορφή του PSI Plus αποτρέπει την εκδήλωση πιστωτικού συμβάντος και επομένως αχρηστεύει την ασφάλιση που αρκετοί ομολογιούχοι είχαν αγοράσει μέσω των CDSs (Credit Default Swaps).

Yπενθυμίζεται ότι οι αγοραστές των CDSs θα πληρωθούν την ονομαστική αξία των υποκείμενων ομολόγων που έχουν ασφαλίσει και επομένως δεν έχουν κίνητρο να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων σαν κι αυτό που επιθυμεί η Ελλάδα.

Αν λοιπόν κάποιος επενδυτής δεν μπορεί να αντισταθμίσει τον κίνδυνο των ομολόγων, είτε δεν αγοράζει νέα, απέχοντας από την αγορά, είτε πουλά αρκετά από εκείνα που διαθέτει, αυξάνοντας τα spreads και τις αποδόσεις τους.

Είτε το ένα κάνει είτε το άλλο, το αποτέλεσμα για τις νέες δημοπρασίες κρατικών ομολόγων δεν είναι καλό.

Υπό αυτήν την έννοια, η αποτυχία της χθεσινής γερμανικής δημοπρασίας θα μπορούσε να αποδοθεί εν μέρει στην Ελλάδα.

Παρ’ όλα αυτά, ανεξάρτητα από την ερμηνεία που μπορεί να δώσει ο καθένας, το αποτέλεσμα της αποτυχημένης χθεσινής δημοπρασίας είναι αναμφισβήτητο:

Προκάλεσε την πτώση των κεφαλαιαγορών στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ και εδραίωσε την πεποίθηση ότι η κρίση χρέους επεκτείνεται προς τις χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας.

Είναι λοιπόν πιθανόν η κατάσταση να χειροτερέψει περισσότερο αν η ευρωζώνη συνεχίσει να κινείται σε ρυθμούς Γερμανίας και δεν υιοθετήσει κάποιες από τις αγγλοσαξονικές απόψεις περί μπαζούκα ή και μετατροπής της ΕΚΤ σε τελευταίο δανειστή.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v