Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ντρίπλα του κ. Ντράγκι στους Γερμανούς!

Οι περισσότεροι την προσπέρασαν χωρίς να δώσουν σημασία. Όμως, η πρόσφατη αναφορά του νέου προέδρου της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι στην Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας δείχνει τι μπορούμε να περιμένουμε.

Η ντρίπλα του κ. Ντράγκι στους Γερμανούς!
Όταν όλες σχεδόν οι χώρες της ευρωζώνης ανταγωνίζονται η μία την άλλη ποια θα μειώσει περισσότερο τα δημοσιονομικά ελλείμματα και ταυτόχρονα οι νομισματικές συνθήκες καθίστανται πιο περιοριστικές, είναι επόμενο το φάσμα της ύφεσης να κάνει την εμφάνισή του.

Όμως, η ύφεση θα μπορούσε να αποβεί μοιραία σε μια περίοδο όπου η κρίση του δημόσιου χρέους βρίσκεται σε έξαψη.

Ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι είναι αρκετά έμπειρος και έξυπνος ώστε να το αντιλαμβάνεται.

Πολύ περισσότερο όταν η πατρίδα του, η Ιταλία, βρίσκεται πλέον στο μάτι του κυκλώνα.

Η μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης κατά 25 μονάδες βάσης, στην οποία προχώρησε η ΕΚΤ λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, είναι ένα πρώτο δείγμα των προθέσεών του, και χωρίς να έχουν γνωστοποιηθεί οι μακροοικονομικές προβλέψεις των υπηρεσιών της ΕΚΤ όπως συνηθιζόταν.

Επρόκειτο για ένα πρώτο δείγμα γραφής από τον νέο επικεφαλής της ΕΚΤ, που όμως δεν θα σταματήσει εκεί.

Κι αυτό γιατί είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ένας άνθρωπος της αγοράς, ο οποίος έχει την πείρα και τη μανταλιτέ του κ. Ντράγκι, θα ενεργήσει με τα αργά αντανακλαστικά του Ευρωπαίου γραφειοκράτη κεντρικού τραπεζίτη όταν η φωτιά του χρέους έχει απλωθεί στα σπαρτά.

Θα περιμέναμε, λοιπόν, ο κ. Ντράγκι να εξασφαλίσει την αναγκαία στήριξη για να προχωρήσει στην επόμενη μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ μέσα στον Δεκέμβριο.

Μάλιστα, δεν θα μας έκανε εντύπωση αν η μείωση του επιτοκίου ήταν της τάξης των 50 μονάδων βάσης, οπότε θα διαμορφωνόταν κάτω από το επίπεδο του 1%, εκπλήττοντας ευχάριστα τις αγορές.

Όμως, η ΕΚΤ δεν μοιάζει στη Federal Reserve σε νοοτροπία, οπότε το πιθανότερο είναι η μείωση να περιοριστεί στις 25 μονάδες βάσης και το επιτόκιο στο 1%.

Είναι αλήθεια ότι δύο διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, είναι ασυνήθιστο φαινόμενο με βάση την παράδοση της τράπεζας.

Ακόμη χειρότερα, δεν φαίνεται να αρκούν για να περιορίσουν τη μεταβλητότητα στις αγορές και να μειώσουν αισθητά τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων.

Ο κ. Ντράγκι είναι αρκετά έξυπνος για να το γνωρίζει και φαίνεται ότι έχει λάβει τις αποφάσεις του.

Πού στηρίζουμε την τελευταία παρατήρηση:

Σε κάτι που ανέφερε κατά τη διάρκεια της πρώτης του συνέντευξης ως νέου προέδρου της ΕΚΤ μετά τη μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,25%.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έπλεξε το εγκώμιο της Bundesbank, της κεντρικής γερμανικής τράπεζας, και του τρόπου με τον οποίο ασκούσε νομισματική πολιτική.

Μερικοί ίσως το θεωρήσουν «γλείψιμο» προς τους Γερμανούς, που συναίνεσαν στην ανάληψη της προεδρίας από τον ίδιο, έναν έμπειρο τραπεζίτη, αλλά Νοτιοευρωπαίο.

Όμως, δεν νομίζουμε ότι είναι αυτό.

Ο πανέξυπνος κ. Ντράγκι έχει προφανώς κατανοήσει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να προβεί σε μεγάλης έκτασης παρεμβάσεις στις αγορές ομολόγων για να επαναφέρει τη νηνεμία, αλλά δεν πρόκειται να το καταφέρει χωρίς το πράσινο φως των Γερμανών.

Έχει, λοιπόν, πιθανόν καταλήξει στο εξής σχέδιο για να φέρει τους Γερμανούς στα νερά του.

Είναι γνωστό ότι η πολιτική της Bundesbank έγκειτο στον προσδιορισμό ενός ετήσιου ρυθμού αύξησης της προσφοράς χρήματος Μ3 ως ενδιάμεσου νομισματικού στόχου για τη σταθερότητα των τιμών στη Γερμανία.

Αν λοιπόν η ΕΚΤ υιοθετήσει τον τρόπο άσκησης νομισματικής πολιτικής που εφάρμοζε η Bundesbank, δεν θα μπορεί κανείς να του πεί τίποτε.

Με τον ρυθμό αύξησης της προσφοράς χρήματος M3 κοντά στο 3% σε ετήσια βάση και τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε τροχιά απομόχλευσης, είναι πιθανόν ο ρυθμός να αποκλιμακωθεί ακόμη περισσότερο.

Αυτό σημαίνει ότι ο ρυθμός αύξησης του M3 στην ευρωζώνη θα πρέπει να διπλασιαστεί για να είναι συμβατός με τη σταθερότητα των τιμών, δηλαδή με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή κάτω από το 2%, με βάση την εμπειρία από την εισαγωγή του ευρώ μέχρι σήμερα.

Όμως, ο μοναδικός τρόπος για να διπλασιάσει τον ρυθμό αύξησης του Μ3 είναι να προβεί σε μαζικές αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.

Κοινώς, η ΕΚΤ πρέπει να κάνει τις μεγάλες παρεμβάσεις στις αγορές που επιθυμούν όλοι στην ευρωζώνη εκτός των Γερμανών.

Αν όντως αυτό σχεδιάζει ο κ. Ντράγκι, θα έχει επιβεβαιώσει εκείνους που ισχυρίζονταν ότι είχε τα περισσότερα προσόντα σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον για να αναλάβει τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ.

Παράλληλα, θα επιβεβαιώσει εκείνους που ισχυρίζονται ότι τα επιτελικά στελέχη της πιο μισητής ίσως επενδυτικής τράπεζας στον κόσμο, της Goldman Sachs, διακρίνονται για τη στρατηγική τους σκέψη.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v