Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρώ: Στο «μάτι» κρίσης χρέους και της ΕΚΤ!

Οι πολιτικές εξελίξεις ευνοούν το ευρωπαϊκό νόμισμα βραχυχρόνια, πιθανόν μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Όμως, μεσοπρόθεσμα, η πορεία του κοινού νομίσματος μοιάζει προδιαγεγραμμένη.

Ευρώ: Στο «μάτι» κρίσης χρέους και της ΕΚΤ!
Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι, παρά τον μεγάλο θόρυβο και τα σενάρια περί διάσπασης της ευρωζώνης, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα τα έχει πάει αρκετά καλά.

Η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου κινούνταν γύρω από το 1,375 αργά την Κυριακή, έχοντας ανακάμψει από το επίπεδο του 1,348 στο οποίο βρέθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, όταν η ιταλική κρίση είχε χτυπήσει κόκκινο.

Φυσικά, η ισοτιμία έχει υποχωρήσει σε σχέση με το 1,41, στο οποίο βρέθηκε την περίοδο 26 - 27 Οκτωβρίου, πριν ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου φέρει τα πάνω-κάτω με τη φαεινή ιδέα περί δημοψηφίσματος, που εν συνεχεία εγκαταλείφθηκε.

Ακόμη κι αν συγκριθεί με το επίπεδο του 1,33, στο οποίο βρισκόταν στην αρχή του 2011, το ευρώ σήμερα βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου.

Αναμφίβολα, οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, κυρίως στην Ιταλία και δευτερευόντως στην Ελλάδα, ευνοούν το ευρώ.

Αυτό ίσως γίνει πιο ορατό σήμερα, αρχής γενομένης από τη δημοπρασία των ιταλικών ομολόγων, και αν εκείνες των άλλων χωρών της ευρωζώνης που ακολουθούν στεφθούν από επιτυχία.

Αν μάλιστα ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Μάριο Μόντι κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση που θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, υλοποιώντας εν συνεχεία τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες συμφώνησε ο προκάτοχός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τους ηγέτες της Ε.Ε., τα πράγματα θα είναι καλύτερα για το ευρώ.

Τυχόν πρόοδος στην υλοποίηση κάποιων δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά, ώστε να εισρεύσουν σε πρώτη φάση τα 8 δισ. ευρώ της 6ης δόσης, ή τουλάχιστον τα 5,8 δισ. ευρώ, από την ευρωζώνη, θα έχει επίσης θετικό αντίκτυπο.

Οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και ο επαναπατρισμός κεφαλαίων από τράπεζες της ευρωζώνης, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που επιβάλλουν τα νέα τραπεζικά stress tests, θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά για το ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η συμπίεση των πραγματικών επιτοκίων του ευρώ λόγω της πολιτικής που εφαρμόζει η ΕΚΤ δεν βοηθά το ευρώ, καθώς η διαφορά επιτοκίων από τα άλλα κύρια νομίσματα βαίνει εις βάρος του.

Όμως, ο καθοριστικός παράγοντας που θα κρίνει την πορεία του έναντι του δολαρίου και των άλλων κύριων νομισμάτων μεσοπρόθεσμα είναι η εξέλιξη της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Πολύ περισσότερο από τη στιγμή όπου εμπλέκεται η Ιταλία, η 3η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Ως γνωστόν, στην ευρωζώνη, αντίθετα απ' ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, όπου οι συμμετέχοντες στην αγορά γνωρίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα τυπώσουν χρήμα για να αγοράσουν τα ομόλογα για να μη χρεοκοπήσουν οι χώρες τους, δεν συμβαίνει το ίδιο.

Είναι όμως εύλογο να υποθέσει κανείς ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αγοράσει σωρηδόν ιταλικά, ισπανικά κι άλλα ομόλογα αν τεθεί θέμα διάσπασης της ευρωζώνης σε ευρεία κλίμακα.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα τεθεί θέμα ανακεφαλαιοποίησης της ΕΚΤ από τις πιο ισχυρές χώρες της ευρωζώνης ώστε να αναπληρωθούν οι ζημίες που θα υποστεί από τα ομόλογα των αδύναμων κρίκων.

Αν η Γερμανία και οι λοιπές χώρες δεν θελήσουν να πληρώσουν τον λογαριασμό, η ΕΚΤ θα πρέπει να τυπώσει χρήμα, αποδυναμώνοντας το ευρώ.

Φυσικά, η ΕΚΤ θα μπορούσε επίσης να σταματήσει τις παρεμβάσεις στις αγορές και να αφήσει μία ή περισσότερες χώρες να φύγουν από το ευρώ.

Και σε αυτήν την ακραία υπόθεση, η επίπτωση στο ευρώ δεν θα ήταν θετική.

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Το ευρώ μπορεί να ενισχυθεί βραχυχρόνια έναντι του δολαρίου και άλλων νομισμάτων.

Αν όμως η κρίση χρέους στην ευρωζώνη συνεχιστεί, όπερ το πιθανότερο, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τα σημερινά επίπεδα.

Είτε γιατί κάποια ή κάποιες χώρες θα πρέπει να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη είτε γιατί η ΕΚΤ θα πρέπει να αναλάβει έντονη δάση στις αγορές ομολόγων, ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v