Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Eλλάδα σε επικίνδυνα μονοπάτια!

Δεν χρειάστηκε καν να ορκιστεί ο κ. Λουκάς Παπαδήμος πρωθυπουργός για να αρχίσουν τα διάφορα κομματικά όργανα να αυτονομούνται και να βαράνε στον δικό τους ρυθμό, επιβεβαιώνοντας τους αρχικούς φόβους.

H Eλλάδα σε επικίνδυνα μονοπάτια!
Στις σημειώσεις του από το πρόσφατο ταξίδι στην Αθήνα, ο οικονομολόγος Valentin Marinov της Citi παρατηρεί ότι όλοι οι θεσμικοί και τα στελέχη των επιχειρήσεων τα οποία συνάντησε συμμερίζονταν την άποψη ότι ήταν ζωτικής σημασίας για τη χώρα η παραμονή στο ευρώ, ακόμη κι αν αυτό σήμαινε παραχώρηση μέρους της εθνικής κυριαρχίας σε δημοσιονομικά ζητήματα.

Οι Έλληνες πελάτες της Citi έβρισκαν τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις πολύ ενθαρρυντικές, αλλά θεωρούσαν ότι οι μικροπολιτικές θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, παρά την παρουσία της τρόικας.

Επιπλέον, όσοι προέρχονταν από την πραγματική οικονομία ανέφεραν ότι οι επιχειρήσεις τους ήταν βασικά υγιείς, αλλά η μη σύντομη επίλυση της κρίσης αύξανε τους κινδύνους, τονίζει.

Ο κ. Marinov καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα θα έπρεπε να τύχει μεγαλύτερης υποστήριξης στο μέλλον, ιδίως αν η συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη ετίθετο σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κίνδυνος να διασπαστεί η ευρωζώνη, ύστερα από μονόπλευρη απόφαση της Ελλάδας να χρεοκοπήσει και να εγκαταλείψει το ευρώ, έχει υπερτιμηθεί.

Φρονούμε ότι οι διαπιστώσεις του οικονομολόγου της αμερικανικής τράπεζας απηχούν τις απόψεις των στελεχών επιχειρήσεων και του χρηματοοικονομικού κλάδου στη χώρα μας.

Δεν έχουμε επίσης καμία αμφιβολία ότι η πλειονότητα του ελληνικού λαού επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, κάτι άλλωστε που επιβεβαιώνεται και από τα διάφορα γκάλοπ που έχουν γίνει κατά καιρούς.

Όμως, δεν είμαστε σίγουροι ότι οι ίδιοι είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν κάτι ακόμη.

Κοινώς, την ανάγκη να υπάρξει μεγάλη προσπάθεια για μακρύ χρονικό διάστημα προκειμένου να τεθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα υπό έλεγχο και να καταστεί η ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική, ώστε να στέκεται στην ευρωζώνη χωρίς δεκανίκια.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και των πολιτικών δεν έχει κατανοήσει ακόμη το θεμελιώδες πρόβλημα της οικονομίας που άπτεται της δομής και της λειτουργίας του Δημοσίου.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον κ. Παπαδήμο συνιστά μια σημαντική εξέλιξη από οικονομική σκοπιά για συγκεκριμένο λόγο:

«Απομάκρυνε τον κίνδυνο να υιοθετήσει η χώρα ένα άλλο νόμισμα το επόμενο διάστημα», όπως παραστατικά σημείωσε έμπειρο τραπεζικό στέλεχος από το Λονδίνο.

Εξυπακούεται ότι οι εταίροι και πιστωτές μας δεν θα μπορούσαν να μας το επιβάλουν αφού δεν επιτρέπεται από τη Συνθήκη.

Όμως, θα μπορούσαμε να το ζητήσουμε εμείς οι ίδιοι, διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχουν αρκετά λεφτά για να κινηθεί η οικονομία.

Τι θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη;

«Μία δήλωση από την κ. Μέρκελ ή από κάποιον άλλον θα αρκούσε για να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, γιατί θα οδηγούσε σε μαζική έξοδο καταθέσεων», τόνισε ο ίδιος.

Φυσικά, κάποιος θα μπορούσε να αντικρούσει ότι δεν θα συνέφερε κανέναν να συμβεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, από τη στιγμή που έχει πάρει φωτιά η Ιταλία, γιατί θα συνέβαλε στην επέκταση της φωτιάς.

Είναι μία ερμηνεία, καθότι υπάρχει και άλλη.

Κοινώς, η έξοδος της Ελλάδας από την ΟΝΕ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα προς συμμόρφωση για την Ιταλία.

Ευτυχώς, τα ανωτέρω σενάρια μπορεί να περιμένουν μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Παπαδήμο.

Όμως, οι διαφοροποιήσεις πολιτικών από τα δύο κόμματα εξουσίας, που άρχισαν να εκδηλώνονται ήδη από χθες και θα αποκρυσταλλωθούν στα επόμενα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή προς ψήφιση, δικαιώνουν εν αρχή τους απαισιόδοξους.

Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη το σοβαρό ενδεχόμενο να μην έχουμε επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί πριν ξεκινήσει η εκταμίευση μέρους ή του συνόλου της δόσης των 80 δισ. ευρώ από το δεύτερο πακέτο στήριξης το α΄ τρίμηνο του 2012, το κοκτέιλ γίνεται εκρηκτικό.

Είναι λοιπόν σημαντικό, πριν φτάσουμε εκεί, αφενός ο λαός να κατανοήσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας και αφετέρου να γνωρίζει τις ωφέλειες και τις ζημιές που συνεπάγεται η παραμονή ή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Άλλωστε, η τελική επιλογή θα είναι δική του.

Dr. Money



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v