Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοψήφισμα για τάλιρα άνευ συναίνεσης!

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται δημοψήφισμα για να αποδείξει ότι είναι και θέλει να είναι μέλος της ευρωζώνης. Όμως, η ΕΕ θεωρεί ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική συναίνεση. Σε κάποια άλλη χώρα ίσως.

Δημοψήφισμα για τάλιρα άνευ συναίνεσης!
Μιλώντας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τόλκας δήλωσε ότι το δημοψήφισμα θα αφορούσε στη νέα δανειακή σύμβαση κι όχι στη συμμετοχή ή μη της χώρας στο ευρώ.

Κοινώς, επανέλαβε αυτά που έλεγε ο κ. Παπανδρέου πριν φύγει για τις Κάννες, όπου τον είχαν καλέσει επειγόντως η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί, μετά τον αιφνιδιασμό του δημοψηφίσματος από την πλευρά του.

Το δίδυμο έδωσε τελεσίγραφο στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος προκάλεσε πανικό στις διεθνείς αγορές και εκνευρισμό στους Ευρωπαίους ηγέτες με την πρωτοβουλία του, την περασμένη Τρίτη, να αλλάξει την ερώτηση στο δημοψήφισμα σε «ναι ή όχι στο ευρώ» και να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου αν ήθελε η χώρα να λάβει λεφτά από την Ε.Ε.

Κρίνοντας από τα λεγόμενα του κ. Παπανδρέου στις Κάννες, ο τελευταίος δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με αυτήν την αλλαγή, επιβεβαιώνοντας εκείνους που ισχυρίζονταν ότι το κυριότερο κίνητρο πίσω από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ήταν η παραμονή στην εξουσία.

Όμως, για να διεξαχθεί δημοψήφισμα θα πρέπει να βρεθούν τουλάχιστον 151 βουλευτές που θα το υποστηρίξουν.

Η σχεδόν βέβαιη νίκη του «ναι» σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα, σε συνδυασμό με το δίλημμα των κ. Μέρκελ - Σαρκοζί ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει επιπρόσθετη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και θα φθάσει σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, διευκολύνει το έργο της εύρεσης 151 υπογραφών από τη συμπολίτευση, σε αντίθεση με πριν.

Όμως, ούτε επιλύει το ζήτημα της επανεκκίνησης της οικονομίας, που θεωρείται απαραίτητο για να μην υπάρξει κοινωνική έκρηξη και να μπορέσει η χώρα να εξυπηρετήσει ομαλά το δημόσιο χρέος, ούτε εξασφαλίζει τη νομιμοποίηση των κυβερνητικών επιλογών μέχρι σήμερα.

Από την άλλη πλευρά, είναι θετικό ότι η πιθανή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με νέο ερώτημα στις αρχές Δεκεμβρίου περιορίζει σημαντικά την περίοδο αβεβαιότητας σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2012, που ακουγόταν αρχικά.

Από τη στιγμή όπου τα γκάλοπ θα δείξουν τη μεγάλη υπεροχή του «ναι», οι αγορές θα αντιδράσουν θετικά, αν και θα γίνουν πιο νευρικές όσο θα πλησιάζουμε προς την 4η Δεκεμβρίου.

Αυτό φάνηκε ήδη κάπως από χθες, όπου η αγορά κατανόησε ότι το ελληνικό δημοψήφισμα ήταν περισσότερο εσωτερικό πολιτικό παίγνιο, παρά εντασσόταν σε κάποιο σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Η αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς ιταλικού ομολόγου λίγο πάνω από 6% έναντι του υψηλού του 6,30% - 6,40%, στο οποίο είχε ανέλθει την Τρίτη, μιλά από μόνο του.

Φυσικά, οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως της Ν.Δ. στη νέα μορφή που θα πάρει το δημοψήφισμα θα παίξουν ρόλο στη στάση των αγορών.

Όμως, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να πει «ναι» η Ν.Δ. στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, αν διαπιστωθεί ότι δεν αποσύρεται, και παράλληλα να συνεχίσει να κριτικάρει τις κυβερνητικές πολιτικές, εισπράττοντας τα όποια πολιτικά οφέλη.

Θα έχει πάντως ενδιαφέρον να δούμε την αντίδραση του κ. Σαμαρά στη νέα εξέλιξη με το δημοψήφισμα και το δίλημμα για τη χρηματοδότηση που θέτουν η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση.

Πολύ περισσότερο όταν ο αρχηγός της Ν.Δ. φέρεται να ήταν ενήμερος για το ενδεχόμενο είτε η Ε.Ε. είτε η τρόικα να θέσει παρόμοιο δίλημμα, με φόντο το δεύτερο πακέτο στήριξης.

Πάντως, αν στοιχηματίζαμε, δεν θα ποντάραμε στην πολιτική συναίνεση.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v