Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κούρεμα από μόνο του δεν αρκεί!

Η ευρωπαϊκη συμφωνία για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων βοηθά, αλλά δεν είναι αρκετή ώστε να εξασφαλίσει την πτωτική τροχιά του χρέους προς το ΑΕΠ της χώρας. Ο ρόλος των άλλων παραγόντων.

Το κούρεμα από μόνο του δεν αρκεί!
H συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την προηγούμενη εβδομάδα ισοδυναμεί πρακτικά με ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και υπό αυτήν την έννοια δεν είναι καθόλου τιμητική για τη χώρα.

Αν κάποιοι δικαιώνονται, αυτοί είναι η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε, οι οποίοι υπαγόρευσαν σε μεγάλο βαθμό τη συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας και πρωτοχρησιμοποίησαν τον όρο ελεγχόμενη χρεοκοπία πριν από έναν χρόνο και πλέον.

Αν όμως η πρόσφατη συμφωνία συγκριθεί με την αντίστοιχη της 21ης Ιουλίου, τότε το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε πιο ουσιαστική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και ως εκ τούτου να αποδειχθεί αρκετά καλύτερη για τη χώρα.

Όμως, η συμφωνία για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε σταθεροποίηση και κατόπιν σε αποκλιμάκωση του λόγου δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν).

Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει η χώρα να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους για το έλλειμμα και να παραγάγει πρωτογενή πλεονάσματα, υλοποιώντας παράλληλα τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, με βάση το χρονοδιάγραμμα.

Η κυριότερη πηγή αβεβαιότητας δεν είναι άλλη από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την κόπωση που παρατηρείται στην κυβέρνηση, στην κοινωνία και αλλού.

Χονδρικά, το μέσο επιτόκιο δανεισμού της χώρας θα ανέλθει κοντά στο 5% υπό την προϋπόθεση ότι το κουπόνι των νέων 30ετών ομολόγων θα είναι 6% και δεν θα υπάρξει σημαντική μεταβολή στα υφιστάμενα επιτόκια αγοράς για τα υπόλοιπα δάνεια.

Προφανώς θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα αν το μέσο επιτόκιο δανεισμού ήταν ακόμη χαμηλότερο, αλλά για μια χώρα που θεωρείται χρεοκοπημένη και στην οποία δεν θα δάνειζε η αγορά είναι προνομιακό.

Όμως, το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ακόμη και μετά το «κούρεμα» των ομολόγων, ξεπερνώντας το 150%, συμπεριλαμβανομένων και των εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ που θα δοθούν στους ομολογιούχους.

Κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι ιδιώτες θα αποδεχθούν το «κούρεμα» σε εθελοντική μορφή.

Παρ' όλα αυτά, η αγορά θα μπορούσε να αποδεχθεί ότι το ελληνικό χρέος θα αποκλιμακωνόταν σε χαμηλότερα επίπεδα, κοντά στο 120% του ΑΕΠ το 2020, αν υπήρχε σιγουριά ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για το έλλειμμα θα επιτυγχάνονταν.

Όμως, η επίτευξη των στόχων είναι συνδεδεμένη σε μεγάλο βαθμό με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όπου το τοπίο παραμένει ομιχλώδες.

Η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω σε πραγματικούς όρους το 2012 και αυτό δεν διευκολύνει τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Επιπλέον, ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να μετατραπεί σε αποπληθωρισμό καθώς οι επιπτώσεις στις τιμές από την αύξηση των έμμεσων φόρων δεν θα υφίστανται του χρόνου, ενώ η συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος θα συνεχιστεί.

Με άλλα λόγια, ο βαθμός συρρίκνωσης του ονομαστικού ΑΕΠ, το οποίο ενσωματώνει τη μεταβολή του πληθωρισμού και του πραγματικού ΑΕΠ, μπορεί να αποδειχτεί μεγαλύτερος του αναμενομένου το 2012.

Αν οι ανωτέρω ανησυχίες επιβεβαιωθούν, το πρωτογενές πλεόνασμα που θα απαιτηθεί για τη σταθεροποίηση του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ θα πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Σε αυτήν την περίπτωση, δεν αποκλείεται η αγορά να εκτιμήσει ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν, κατά το κοινώς λεγόμενο, και να συμπεράνει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν θα μπορεί να εξυπηρετείται μελλοντικά.

Κάτι τέτοιο ίσως λάβει χώρα μέσα στο α΄ εξάμηνο ή τρίμηνο του 2012, αν διαπιστωθεί ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν επιτυγχάνονται και οι ελεγκτές των πιστωτών απαιτήσουν νέα μέτρα λιτότητας.

Είναι επομένως καθοριστικής σημασίας για την επαναφορά του χρέους σε πτωτική τροχιά η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Είναι όμως επίσης πιο δύσκολη σε σχέση με έναν χρόνο πριν, από τη στιγμή που η δημοσιονομική πολιτική δεν βοηθά και τα εισοδήματα συμπιέζονται.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v