Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακεφαλαιοποίηση και πιστωτική ασφυξία!

Οι ελληνικές τράπεζες γνωρίζουν πλέον τη μοίρα τους, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες ίσως έχουν υποεκτιμήσει τις επιπτώσεις της σχέσης μεταξύ ανακεφαλαιοποίησης και απομόχλευσης στην πραγματική οικονομία.

Ανακεφαλαιοποίηση και πιστωτική ασφυξία!
Οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζεται να περιμένουν την απόφαση της BlackRock Solutions και την εξέλιξη της ύφεσης για να μάθουν τη μοίρα τους.

Η μοναδική ξεκάθαρη απόφαση που είχε λάβει η χθεσινή σύνοδος των 27 ηγετών της Ε.Ε. μέχρι την ώρα όπου γράφονταν αυτές οι γραμμές την προσδιόρισε.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους για να ικανοποιήσουν τον βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9% μέχρι τον Ιούνιο, μετά την αποτίμηση των κρατικών ομολόγων που διαθέτουν στις τιμές αγοράς της 30ής Σεπτεμβρίου.

Οι σχετικές ανακοινώσεις για το ύψος των επιπρόσθετων κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τράπεζες, λόγω της έκθεσής τους σε κρατικό χρέος, θα γίνουν τον Νοέμβριο.

Με βάση την έκθεση που είχαν σε κρατικά ομόλογα τον περασμένο Ιούνιο, οι 70 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να βρουν κάπου 106 δισ. ευρώ συνολικά.

Οι ελληνικές τράπεζες με 30 δισ. ευρώ, η Ισπανία με 26 δισ. ευρώ και η Ιταλία με 14 δισ. ευρώ προηγούνται στον σχετικό πίνακα της ΕΒΑ με τα προσωρινά στοιχεία.

Το ποσό για την Ελλάδα προέρχεται από το πρόγραμμα των Ε.Ε. - ΔΝΤ.

Όμως, θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές αλλαγές ανά πιστωτικό ίδρυμα όταν η έκθεση κάθε τράπεζας στο χρέος επικαιροποιηθεί με τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου και προκύψει συμφωνία στον ορισμό του βασικού κεφαλαίου (Core Tier I Capital).

Παρ’ όλα αυτά, η μοίρα των ελληνικών τραπεζών δεν αλλάζει.

Θα πρέπει να βρουν σημαντικά κεφάλαια από ιδιωτικές πηγές, υπό αντίξοες συνθήκες, με δεδομένο ότι η έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα και δάνεια προς ΔΕΚΟ με κρατική εγγύηση είναι μεγάλη και είναι εκείνα που «τιμωρούνται» περισσότερο από τα τεστ αντοχής του EBA, ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα των προβληματικών δανείων.

Πανθομολογούμενα, δεν έχουν πιθανότητες, με εξαίρεση ίσως την Εθνική και μια αυτόνομη Alpha Bank.

Ο μεγάλος κίνδυνος σε αυτήν τη διαδικασία είναι μήπως καταλήξει σε μια μεγάλης έκτασης απομόχλευση των τραπεζικών ισολογισμών με στόχο τη βελτίωση του βασικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και την «ελάφρυνση» των μετόχων τους.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι τράπεζες θα μπορούσαν να απαιτήσουν την αποπληρωμή δανείων, να κλείσουν ή να περιορίσουν περαιτέρω πιστωτικές γραμμές, να πουλήσουν σε πιεσμένες τιμές άλλα περιουσιακά στοιχεία τους και να μειώσουν δραστικά το λειτουργικό κόστος τους.

Οι συνέπειες θα ήταν η πιστωτική ασφυξία της ελληνικής οικονομίας και η κατάρρευση αρκετών επιχειρήσεων, που θα επέτεινε την ύφεση.

Το ερώτημα είναι αν θα μπορούσε η απομόχλευση να αποθαρρυνθεί.

Θεωρητικά, κάποιος θα μπορούσε να επικαλεστεί το αμερικανικό προηγούμενο, όπου ζητήθηκε από κάθε τράπεζα με την ολοκλήρωση των τεστ αντοχής να σηκώσει συγκεκριμένο ποσό, και όχι ποσοστό επί του ενεργητικού από ιδιώτες, εντός εξαμήνου.

Επομένως, η συρρίκνωση του ενεργητικού, με στόχο τη βελτίωση του βασικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, έχανε μέρος της ελκυστικότητάς της.

Φυσικά, το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν μπορεί να προχωρήσει από μόνο του καθώς απαιτείται συμφωνία για το EFSF και το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Όμως, θα ήταν παράλογο να περιμένει κανείς ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν θα συμφωνήσουν τελικά σε κάποιο συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα προχωρήσει.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να καταλήξει να καλύπτει τις πιθανές «τρύπες» που θα προκαλέσει η μείωση του ενεργητικού των τραπεζών στη ροή πιστώσεων προς την εθνική οικονομία.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης
.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v