Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mη φοβού τις τράπεζες, αλλά την κ. Μέρκελ!

Η περίπτωση της Proton Bank έδειξε ότι ακόμη και οι μικρές τράπεζες δεν θα αφεθούν μόνες τους. Αν υπάρχει κάποιο ρίσκο για τους καταθέτες, αυτό θα πρέπει να αναζητηθεί αλλού.

Mη φοβού τις τράπεζες, αλλά την κ. Μέρκελ!
Είναι γνωστό ότι οι τράπεζες δεν πέφτουν έξω επειδή έχουν χαμηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Αν ήταν έτσι, η ΑΤΕbank θα είχε προ πολλού σταματήσει να λειτουργεί αφού δεν πέρασε τα πανευρωπαϊκά τραπεζικά τεστ αντοχής το καλοκαίρι του 2010 και χρειάστηκε να περάσουν πολλοί μήνες μέχρις ότου ολοκληρώσει την απαραίτητη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Οι τράπεζες μπορεί να συνεχίσουν να λειτουργούν ακόμη κι αν δεχτούν ισχυρά χτυπήματα στη κεφαλαιακή τους βάση, π.χ. από κούρεμα ομολόγων, «κόκκινα» δάνεια κτλ, αν έχουν την άδεια της αρμόδιας εποπτικής αρχής.

Στη δική μας περίπτωση δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την αποφασιστικότητα των ευρωπαϊκών και των ελληνικών αρχών να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες για να καλύψουν τις ζημίες που θα προκύψουν από τα κρατικά ομόλογα και τα προβληματικά δάνεια.

Αν δεν το έκαναν, θα ρίσκαραν να μετατρέψουν την οικονομική κρίση σε τραπεζική, με τις άκρως αρνητικές συνέπειες που θα είχε κάτι τέτοιο στη χώρα, αφού θα οδηγούνταν σε πραγματική πιστωτική ασφυξία και σε κατάρρευση.

Το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω είτε του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Ελλάδα είτε του μηχανισμού EFSF δείχνει ακριβώς αυτό, μαζί φυσικά με τον περιορισμό της μετάστασης της κρίσης από την Ελλάδα στις άλλες χώρες.

Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες μπορούν να πέσουν έξω λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Αν κλυδωνιστεί η εμπιστοσύνη των καταθετών σε μια τράπεζα και σχηματίζουν ουρές έξω από τα υποκαταστήματά της για να αποσύρουν τις καταθέσεις τους, η τράπεζα μπορεί να έχει τη μοίρα της βρετανικής Northern Rock.

Κι αν αυτό συμβεί σε μία τράπεζα, μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλες.

Η ένταξη της «καλής» Proton Bank στο ΤΧΣ θα πρέπει να ιδωθεί υπό αυτό το πρίσμα.

Οι Αρχές δεν επιθυμούν να διακινδυνεύσουν την πρόκληση ενός συμβάντος που θα μπορούσε να προκαλέσει συστημική κρίση σε όλον τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, ακόμη κι αν πρόκειται για μια μικρή τράπεζα με προβληματικό χαρτοφυλάκιο.

Κανείς ίσως δεν είναι πιο ωφελημένος από την ένταξη της «καλής» Proton Bank στο ΤΧΣ από τους καταθέτες της.

Αρκετοί από τους τελευταίους προτιμούσαν να έχουν καταθέσεις στη μικρή αλλά «επικίνδυνη» Proton Bank και να εισπράττουν υψηλά επιτόκια της τάξης του 7%, παρά στην πιο ασφαλή Εθνική ή σε κάποια άλλη τράπεζα που πρόσφερε πολύ χαμηλότερα.

Η ένταξη στο ΤΧΣ είναι μια επώδυνη εξέλιξη για τους μετόχους των τραπεζών, αλλά όχι για τους καταθέτες.

Αν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τους Έλληνες καταθέτες, αυτός είναι η αποκαλούμενη ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της χώρας και η έξοδός της από την ευρωζώνη.

Κοινώς, η υιοθέτηση ενός άλλου νομίσματος από την Ελλάδα.

Πρόκειται για μια απόφαση που ανήκει κατά κύριο λόγο στη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Μέρκελ και δευτερευόντως στον Γάλλο Πρόεδρο κ. Σαρκοζί και πολύ λιγότερο στην ελληνική κυβέρνηση.

Πόσο πιθανό είναι ένα τέτοιο σενάριο αν πάρει κανείς τοις μετρητοίς όλες τις δηλώσεις που έχουν γίνει επανειλημμένα από κοινοτικούς αξιωματούχους και την κ. Μέρκελ περί παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη;

Αυτή είναι η ερώτηση την οποία θα πρέπει να απαντήσουν οι ανησυχούντες καταθέτες και όχι αν θα υπάρξει προσεχώς μεγάλο «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v