Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι αγορές δεν μπορούν να περιμένουν!

Οι Έλληνες και άλλοι Ευρωπαίοι πολιτικοί συμπεριφέρονται σαν να θεωρούν σίγουρο ότι οι αγορές θα υπακούσουν στα κελεύσματά τους. Όμως, ο πολιτικός χρόνος είναι άγνωστος στις αγορές.

Oι αγορές δεν μπορούν να περιμένουν!
Όλα τα πράγματα έχουν μια εξήγηση.

Ο μη καθορισμός της ημερομηνίας του Eurogroup, που θα αποφασίσει για την τύχη της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, έριξε, όπως ήταν αναμενόμενο, περισσότερο λάδι στη φωτιά των σεναρίων για αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Το αποτέλεσμα ήταν η πρόκληση σημαντικών απωλειών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών.

Η αγορά θα ήταν πιθανόν πιο ήπια στις αντιδράσεις της αν γνώριζε ότι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την τρόικα δεν είχαν ολοκληρωθεί καθότι εκκρεμούσαν ακόμη αρκετά θέματα, π.χ. η εφεδρεία και άλλα μέτρα λιτότητας για την περίοδο μέχρι και το 2014.

Όμως, δεν το γνώριζε.

Η ανωτέρω εξέλιξη δεν αλλάζει ασφαλώς τα δεδομένα στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις θέλουν η ευρωζώνη να προσπαθεί να κερδίσει περισσότερο χρόνο ώστε να θωρακιστεί θεσμικά, π.χ. να ενισχύσει τον μηχανισμό EFSF, για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης μεγάλης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Μέρκελ ήταν πιο σαφής χθες αφού συνέδεσε την αναδιάρθρωση του χρέους μιας χώρας με την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό της.

Ενεργώντας μάλλον συνειδητά, η κ. Μέρκελ θέλησε να στείλει μήνυμα στις αγορές ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον μέχρι την επόμενη χρονιά όπου τα έσοδα του προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα υπερβούν τις δαπάνες, εξαιρουμένων των τόκων.

Το πρόβλημα με την κ. Μέρκελ, τον κ. Σαρκοζί, τον κ. Ρεν και άλλους Ευρωπαίους κυβερνητικούς και κοινοτικούς αξιωματούχους είναι ότι δείχνουν να μην μπορούν να ξεχωρίσουν τον πολιτικό χρόνο από τον οικονομικό.

Όμως, άλλο πράγμα είναι οι επιθυμίες των πολιτικών και άλλο συχνά οι βουλές των αγορών.

Είναι πολύ πιθανό οι αγορές να μην πειστούν ακόμη μία φορά από τις δηλώσεις των πολιτικών και να επικεντρωθούν στα γεγονότα, δοκιμάζοντας τις αντοχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ενώ η Γερμανία και η Γαλλία συσκέπτονται.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να επιβάλουν κάποια λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, εξωθώντας την κατάσταση προς τα εκεί.

Πώς:

Ωθώντας τις αποδόσεις των ομολόγων και των spreads στα πιστωτικά παράγωγα (CDSs) των χωρών της ευρωζώνης σε υψηλότερα επίπεδα, πιέζοντας τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές και υπονομεύοντας την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις πιθανότητες για νέα ύφεση.

Ίσως μάλιστα δεν χρειαστεί να κάνουν ούτε αυτό αν υπάρξει Δούρειος Ίππος στην Ελλάδα.

Αναφερόμαστε στις εγχώριες καταθέσεις που φαίνεται να αιμορραγούν ξανά μετά την ανάπαυλα του Αυγούστου, καθώς κάποιοι τις αποσύρουν για να πληρώσουν φόρους και άλλες υποχρεώσεις και κάποιοι για λόγους ασφάλειας και πόθεν έσχες, αν πιστέψουμε μερικούς τραπεζίτες.

Η συστηματική πίεση που ασκείται στις εγχώριες τραπεζικές μετοχές στο Χ.Α. μπορεί να θεωρηθεί ένας τρόπος με τον οποίο η αγορά προσπαθεί να επιβάλει την άποψή της.

Επειδή η πίεση είναι πιθανόν να μην καταλαγιάσει εύκολα, πολλοί αναρωτιούνται αν η συρρίκνωση των κεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών θα έχει επίπτωση στην εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και επομένως στις καταθέσεις.

Φυσικά, η τρόικα και η κυβέρνηση θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μην προκληθούν ανησυχίες και κλυδωνισμοί, δίνοντας κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες για να δανειστούν με ενέχυρο από την ΕΚΤ κτλ.

Όμως, η έλλειψη ρευστότητας επιβαρύνει περισσότερο την οικονομία, η οποία διέρχεται ήδη τον τρίτο χρόνο ύφεσης, ενισχύοντας τις πιθανότητες να χαθεί ξανά ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Οι αγορές δεν αγνοούν ούτε τον ελληνικό φαύλο κύκλο ούτε τις αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικονομικού οικοδομήματος και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στην ευρωζώνη.

Γι’ αυτές ο πολιτικός χρόνος είναι άγνωστος.

Οι πολιτικοί μπορεί να περιμένουν, οι αγορές όχι.

Όσες φορές οι πολιτικοί αγνόησαν αυτήν την πραγματικότητα, οι χώρες τους την πάτησαν.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v