Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αγορά δεν “τρώει” ό,τι σερβίρεται!

Το γκουβέρνο μπορεί να πείσει την τρόικα ότι θα καταφέρει να μειώσει τα ελλείμματα στα επιθυμητά επίπεδα. Όμως, η απόδοση των μέτρων λιτότητας στη μείωση του ελλείμματος είναι χαμηλή και η αγορά το γνωρίζει.

Η αγορά δεν “τρώει” ό,τι σερβίρεται!
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει σε συμφωνία με την τρόικα πακέτο μέτρων λιτότητας ύψους 6,6 δισ. ευρώ, ή 3% του ΑΕΠ, για να έρθει όσο πιο κοντά γίνεται στην επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα του φετινού προϋπολογισμού και εκείνου του 2012.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά που έχουν γίνει γνωστά, οι κυβερνητικοί παράγοντες προσδοκούν έσοδα της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ ή κάπου 2 - 2,4 δισ. ευρώ ετησίως από το τέλος ακινήτων.

Επίσης, περιμένουν έσοδα ύψους 1,3 δισ. ευρώ περίπου, ή 0,6% του ΑΕΠ, από τη μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ αναδρομικά από τις αρχές του 2011 και την κατάργηση δεκάδων φοροαπαλλαγών φυσικών προσώπων και απαλλαγών επιχειρήσεων.

Μόνο από αυτές τις δύο φορολογικής φύσεως παρεμβάσεις το γκουβέρνο προσδοκά τόνωση των εσόδων κατά 5 δισ. ευρώ και άνω.

Προφανώς, οι περικοπές δαπανών προσδιορίζονται από τη σημαντική μείωση των αποδοχών του 12% των δημοσίων υπαλλήλων, καθότι οι υπόλοιποι δεν επηρεάζονται σχεδόν καθόλου, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, και από τις μειώσεις κάποιων συντάξεων.

Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι δεν θα επαναληφθεί το προηγούμενο φαινόμενο όπου οι μεν μισθοί μειώθηκαν 14% περίπου κατά μέσο όρο, αλλά η μισθοδοσία κατά το ήμισυ, δηλαδή 7% περίπου, θα μας εξέπληττε αν το ύψος των περικοπών ανερχόταν σε 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Από τη στιγμή όπου το ύψος των οικονομιών από την εφαρμογή της εφεδρείας των 30 χιλ. δημοσίων υπαλλήλων εκτιμάται σε 300 εκατ. ευρώ, η σούμα των περικοπών δίνει λιγότερα από 1,5 δισ. ευρώ.

Όταν όμως τα 5 δισ. ευρώ και πλέον από ένα πακέτο μέτρων λιτότητας 6,6 δισ. ευρώ προέρχονται από φόρους, αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν μαθαίνει από τα λάθη της.

Κοινώς, από την αναποτελεσματικότητα των μέτρων αύξησης των φόρων στην επιθυμητή μείωση του ελλείμματος λόγω ελαστικότητας, αφού περιορίζεται η κατανάλωση και πλήττεται η οικονομική δραστηριότητα.

Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, η κυβέρνηση πήρε συνολικά μέτρα λιτότητας που αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ, ή 22 δισ. ευρώ περίπου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναλογούν στο 2011 από το τελευταίο πακέτο των 6,6 δισ. ευρώ, για να μειώσει το έλλειμμα στα 17,1 δισ. ευρώ από 24 δισ. το 2010.

Αν, όμως, η εκτίμηση για το φετινό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 αποδειχθεί σωστό και ανέλθει τελικά σε 18,7 δισ. ευρώ, η μείωση θα ανέλθει σε 5,3 δισ. ευρώ περίπου.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση πήρε μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ, για να καταλήξει το έλλειμμα να είναι 5,3 δισ. μικρότερο.

Μιλάμε για εκτιμώμενη απόδοση των μέτρων ή για αποτελεσματικότητα προσαρμογής ίση με 24,1% (5,3 δισ.  - 22 δισ. ευρώ) αν προτιμάτε.

Η κυβέρνηση είναι πιθανόν να πείσει τους τεχνοκράτες της τρόικας για την αποτελεσματικότητα των μέτρων στη μείωση των ελλειμμάτων του 2011 και του 2012.

Θα μπορέσει επίσης με το φορολογικό γιουρούσι που κάνει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στο Δημόσιο στην ώρα τους, όπως πάντα, ακόμη κι αν η 6η δόση καθυστερήσει περισσότερο, αφού τα επιπλέον φορολογικά έσοδα, έστω κι αν είναι λιγότερα, θα αυξήσουν τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους.

Όμως, πολύ αμφιβάλλουμε αν μπορεί να πείσει την αγορά, που δεν είναι στραβή για να μη βλέπει τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχει εισέλθει προ πολλού η ελληνική οικονομία, προεξοφλώντας μεγάλη αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, ότι θα μειώσει το έλλειμμα, όπως εκτιμά.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v