Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάδα: Περιμένοντας τη λύση της κ. Μέρκελ!

Οι αποφάσεις της κ. Μέρκελ και της Γερμανίας τις επόμενες εβδομάδες θα έχουν μεγάλη επίδραση στην Ελλάδα και την Ε.Ε. To πιο σημαντικό είναι να μην οδηγούν σε μεσοβέζικες λύσεις που διαιωνίζουν τα προβλήματα.

Ελλάδα: Περιμένοντας τη λύση της κ. Μέρκελ!
Oι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μπορεί να ξορκίζουν τα σενάρια χρεοκοπίας της χώρας, αλλά τα τελευταία δεν έχουν μόνο την αρνητική τους πλευρά.

Έχουν επίσης μια πολύ μικρότερη θετική πλευρά.

Αναφερόμαστε σε μια σειρά ενδείξεις και εκτιμήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και τραπεζιτών που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) μπορεί να πλησιάσει και πιθανόν να ξεπεράσει τον στόχο του 90%, δίνοντας την ευκαιρία στη χώρα να μην αναχρηματοδοτήσει ομόλογα ύψους 135 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο πιο σημαντικός όρος για την παροχή περαιτέρω επίσημης χρηματοδότησης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ στην Ελλάδα, δηλαδή η σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών στο μοίρασμα του κόστους στήριξης της χώρας, θα επιτευχθεί.

Υπό άλλες συνθήκες, κάτι τέτοιο θα αρκούσε για να θεωρηθεί η υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου δεδομένη.

Όχι όμως πλέον.

Η εντύπωση που υπάρχει διεθνώς ότι η Ελλάδα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει λάβει έναντι των θεσμικών πιστωτών της έχει παίξει αποφασιστικό ρόλο για δύο λόγους:

Πρώτον, δεν επιτρέπει στην τρόικα να αποδεσμεύσει την επόμενη δόση, ενισχύοντας την αβεβαιότητα στις αγορές.

Δεύτερον, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των πολιτών σε χώρες της Ε.Ε. που δανείζουν την Ελλάδα.

Η εσωτερική αντίδραση έχει αυξήσει το πολιτικό κόστος για τις κυβερνήσεις τους που καλούνται να εγκρίνουν νέα δάνεια προς τη χώρα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε επίσης την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην ευρωζώνη, που ευνοεί την επικέντρωση κάθε κυβέρνησης στα εσωτερικά προβλήματα της χώρας της.

Επιπλέον, δεν δίνει την ευχέρεια στις τράπεζές τους να ενισχυθούν κεφαλαιακά για μια μεγάλης έκτασης αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τα επόμενα χρόνια, όπως θα ήθελαν, αφού δεν θα έχουν τα κέρδη που υπολόγιζαν.

Υπό τις σημερινές συνθήκες, η υλοποίηση ή μη του ανακοινωθέντος προγράμματος PSI βρίσκεται στα χέρια της ηγεσίας της Γερμανίας και κυρίως της κ. Μέρκελ.

Αν η εναντίωση της Γαλλίας, της ΕΚΤ και πολλών τραπεζιτών στα φημολογούμενα σχέδια της κ. Μέρκελ και μερικών ακόμη Ευρωπαίων ηγετών για αλλαγή κάποιων όρων που αφορούν στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου είναι αρκετή για να εγκαταλειφθούν βραχυχρόνια, θα φανεί στην πράξη.

Προς το παρόν, η αγορά δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι το τωρινό PSI και το συνοδευτικό πακέτο των νέων επίσημων δανείων δεν αρκούν για να εξασφαλίσουν τη φερεγγυότητα της Ελλάδας, δίνοντας πιθανότητες άνω του 80% στη χρεοκοπία της χώρας με ανάκτηση του 40% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.

Επομένως, οι Γερμανοί επίσημοι έχουν κάποιο δίκιο όταν επεξεργάζονται την αλλαγή των όρων σε κάποιες αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, με πρώτο και καλύτερο το PSI.

Όμως, το δίλημμα που αντιμετωπίζουν είναι μεγάλο:

Θα πρέπει να προχωρήσει το PSI όπως έχει, γνωρίζοντας ουσιαστικά ότι θα χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αργότερα, ή θα πρέπει να γίνει κάτι πιο δραστικό σύντομα ώστε να μη διαιωνίζεται το θέμα από τις αγορές;

Δεν γνωρίζουμε τι θα αποφασίσει η γερμανική πλευρά για το θέμα, αν και θεωρείται σίγουρο ότι θα επιδιώξει να έχει τη σύμφωνη γνώμη της Γαλλίας.

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση θα παίξουν αφενός η ετοιμότητα του EFSF να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά για να αγοράζει ομόλογα και να επανακεφαλαιοποιεί ευρωπαϊκές τράπεζες και αφετέρου η ενίσχυση της δύναμης πυρός του.

Όμως, αυτά είναι σχεδόν αδύνατον να γίνουν πριν από τα μέσα Οκτωβρίου.

Αν, πάντως, η πορεία της κ. Μέρκελ στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας είναι οδηγός, τότε θα ποντάραμε σε αλλαγή των όρων του PSI, γιατί εκτός των άλλων το πρόγραμμα είναι ακριβό από τη δική τους σκοπιά και μη αποτελεσματικό από εκείνη της αγοράς.

Είναι ακριβό γιατί συνεπάγεται εμπροσθοβαρή δανεισμό της Ελλάδας από το EFSF έμμεσα ή άμεσα, ύψους 55 δισ. ευρώ, για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων και την αγορά ομολόγων μηδενικού επιτοκίου από το EFSF που θα εγγυηθούν το κεφάλαιο των νέων στη λήξη συν, φυσικά, τις τακτικές δόσεις για το έλλειμμα του προϋπολογισμού κ.λπ.

Όμως, το πιο σημαντικό για όλους είναι η επιλογή να θεωρηθεί βιώσιμη από την αγορά, καθιστώντας το ελληνικό χρέος φερέγγυο στα μάτια της την επομένη μέρα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να είναι μεσοβέζικη.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v