Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεστ αγορών σε στρεσαρισμένους πολιτικούς!

Η Ελλάδα μπορεί κάλλιστα να λάβει ολόκληρη ή μέρος της 6ης δόσης με κάποια καθυστέρηση, όμως οι πολιτικοί θα πρέπει να ξεπεράσουν τις αγορές για να σωθεί η παρτίδα. Δεν θα είναι εύκολο.

Τεστ αγορών σε στρεσαρισμένους πολιτικούς!
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος είχε δίκιο όταν έλεγε σε βουλευτές του κόμματός του την περασμένη εβδομάδα ότι η καλύτερη από τις διαθέσιμες επιλογές για την Ελλάδα θα ήταν μια ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός του ευρώ.

Όμως, κάτι τέτοιο προϋποθέτει τον συντονισμό πολλών και θα έπρεπε να είναι πρωτοβουλία άλλων, όπως πρόσθεσε.

Φυσικά, κάποιος μπορεί εύλογα να αναρωτηθεί: μα αφού είναι έτσι, γιατί δεν ήταν στην κορυφή της ελληνικής ατζέντας στις 21 Ιουλίου;

Υποθέτουμε ότι λογικά ο υπουργός θα προτιμούσε, αλλά μάλλον δεν είναι πολιτικά εφικτό σε τόσο μεγάλη έκταση ώστε να κάνει τη διαφορά στον λόγο δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ, την επαναγορά του ελληνικού διαπραγματεύσιμου δημοσίου χρέους κοντά στις σημερινές χαμηλές τιμές αγοράς.

Όμως, σίγουρα δεν ήταν αυτό που θα ήθελαν να βγει προς τα έξω οι εταίροι μας αυτήν τη χρονική στιγμή, όπου οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα λόγω της διασύνδεσής τους με τις χώρες της ευρωπεριφέρειας.

Δεν θα πρέπει να τους αδικήσουμε.

Όταν η πανίσχυρη Fed δεν μπορεί να καθησυχάσει τις αγορές και οι τελευταίες πιέζουν τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές αυξάνοντας επίσης κατακόρυφα το κόστος ασφάλισης (CDS) έναντι μιας ενδεχόμενης στάσης πληρωμών χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία, είναι εύλογο να μην τους αρέσει να ακούνε τα περί ελεγχόμενης χρεοκοπίας, ακόμα κι αν είναι σενάριο εργασίας.

Όμως, η ζωή συνεχίζεται.

Η τρόικα θα επισκεφθεί την Αθήνα και λογικά θα δώσει το πράσινο φως στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ για την εκταμίευση της 6ης δόσης τον Οκτώβριο μετά τα μέτρα λιτότητας που πήρε η κυβέρνηση.

Αν και υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες για το κομμάτι της δόσης που αφορά στο ΔΝΤ, η αναταραχή που επικρατεί στις διεθνείς αγορές ευνοεί την εκταμίευσή του, έστω με κάποια καθυστέρηση.

Μετά όμως τη δήλωση Σόιμπλε περί πιθανής αλλαγής των όρων συμμετοχής των ιδιωτών στο δεύτερο ελληνικό πακέτο, κατόπιν της αξιολόγησης της τρόικας, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιων πρωτοβουλιών για να καταστεί το ελληνικό χρέος πιο διαχειρίσιμο και να καθησυχαστούν κάπως οι αγορές.

Αυτό σημαίνει είτε μεγαλύτερη απομείωση στην παρούσα αξία των ομολόγων που συμμετέχουν στο PSI (συμμετοχή ιδιωτών), είτε μεγαλύτερο πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, είτε και τα δύο.

Όμως, η αποκλιμάκωση του στρες, που είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό των αγορών το τελευταίο διάστημα, συνεπάγεται επίσης επανακεφαλαιοποίηση περισσότερων ευρωπαϊκών τραπεζών από τις 16 που είναι ήδη γνωστές.

Τόσο μια μεγαλύτερη απομείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους όσο και η επανακεφαλαιοποίηση πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών προϋποθέτουν την έγκριση του μηχανισμού EFSF από τα εθνικά κοινοβούλια και πιθανόν την περαιτέρω ενίσχυση της δύναμης πυρός του.

Είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι όλα αυτά θα γίνουν τις επόμενες 2 με 4 εβδομάδες.

Όμως, δεν είναι καθόλου σίγουρο πως οι αγορές θα προεξοφλήσουν θετικά τις ανωτέρω πιθανές εξελίξεις και δεν θα επιλέξουν να δοκιμάσουν τους Ευρωπαίους πολιτικούς και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην ευρωζώνη.

Αν συμβεί το δεύτερο, τότε η αρνητική ψυχολογία δύσκολα θα αλλάξει και ίσως κάποιες κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν στην Ελλάδα ληφθούν γρηγορότερα.

Επομένως, η ελληνική κυβέρνηση και οι πολιτικοί των άλλων χωρών της ευρωζώνης θα πρέπει να κάνουν κάτι για το οποίο δεν είναι συνηθισμένοι αν θέλουν να αποκλιμακωθεί το στρες στις αγορές και στις οικονομίες:

Να εκπλήξουν ευχάριστα τις αγορές.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v