Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο κύκλος των χαμένων ελληνικών ευκαιριών!

Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα νέα μέτρα λιτότητας για τον περιορισμό του ελλείμματος. Για πολλούς είναι η τελευταία ευκαιρία. Για άλλους ούτε αυτό.

Ο κύκλος των χαμένων ελληνικών ευκαιριών!
Aς ξεκινήσουμε με κάποιες διαπιστώσεις.

Πρώτον
, η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει λήξεις ομολόγων το επόμενο διάστημα και επομένως δεν συντρέχει λόγος χρεοκοπίας, εκτός κι αν η ίδια αποφασίσει να μην πληρώσει τα έντοκα που λήγουν και... αυτοκτονήσει.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε ήταν σαφής όταν δήλωνε στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Έχουμε απελευθερώσει την Ελλάδα από την ανάγκη αναχρηματοδότησης από τις χρηματοπιστωτικές αγορές για το επόμενο έτος. Έτσι, η κατάσταση δεν είναι τόσο επείγουσα».

Δεύτερον,
ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος και άλλοι Έλληνες αξιωματούχοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι το κλίμα για τη χώρα έχει βαρύνει υπέρμετρα στην Ε.Ε., γιατί μετά τη διακοπή των συνομιλιών με την τρόικα έχει δώσει την εντύπωση ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της.

K
οινώς, έχει ενισχυθεί το ρεύμα εκείνων που δεν θα ήθελαν τη χώρα στην ευρωζώνη και έχει αποδυναμωθεί των υπολοίπων.

Αυτό ενισχύει τη θέση όσων θεωρούν ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ σε συνδυασμό με την επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών μέσω του
EFSF ίσως αποτελεί τη μη χείριστη λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Τρίτον,
δεδομένων των πιέσεων της τρόικας και του άσχημου κλίματος για τη χώρα στο εξωτερικό, είναι εύλογο να θέλει η ελληνική κυβέρνηση να στείλει μήνυμα SOS στην ελληνική κοινωνία και ειδικότερα στον δημόσιο τομέα για να γίνουν τα νέα μέτρα λιτότητας πιο εύκολα αποδεκτά.

Τέταρτον,
οι διαφορετικές απόψεις, αντιλήψεις και συμφέροντα που υπάρχουν στην Ε.Ε. δεν της επιτρέπουν να μιλά με μία φωνή και να έχει μία στρατηγική, όπως προέτρεψε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών κ. Γκάιτνερ.

Αυτό δυσκολεύει την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό πρόβλημα και κατ’ επέκταση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης σε παγκόσμιο επίπεδο, γιατί δυσκολεύει τον συντονισμό.


Πέμπτον,
οι μεγάλες καθυστερήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών δεν έδωσαν στην τρόικα και στους εταίρους μας το άλλοθι να δείξουν μεγαλύτερη κατανόηση στο θέμα των επιπτώσεων της ύφεσης στη διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Είναι π.χ. απορίας άξιον γιατί χρειάστηκε να περάσουν πέντε μήνες από τις αρχές Απριλίου, όπου το υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει από τις τράπεζες να υποβάλουν τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, για να υπογραφούν αυτήν την εβδομάδα(;) οι συμβάσεις με τις 8 τράπεζες.

Εν πάση περιπτώσει, το ζητούμενο από την ελληνική πλευρά δεν είναι διαφορετικό από εκείνο που ζήτα κάθε πιστωτής από εκείνον στον οποίο έχει δανείσει.

Να δείξει τουλάχιστον ότι παλεύει
όσο μπορεί για να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις του ώστε να τον βοηθήσει, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια.

Αν όμως ο δανειζόμενος δεν κάνει καμία ιδιαίτερη προσπάθεια, ο πιστωτής θα το δει με διαφορετικό μάτι και δεν θα θέλει να τον διευκολύνει με αναχρηματοδότηση κ.λπ. όταν ζητήσει εκ νέου βοήθεια.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει επί μεγάλο χρονικό διάστημα ολιγωρία στην αντιμετώπιση του προβλήματος, που είναι το Δημόσιο, αφήνοντας τον χρόνο να κυλά, και τώρα πλέον τα βρίσκει μπροστά της.

Γιατί, όπως διαπιστώνει η ίδια, κάθε προηγούμενη χρονιά ή εξάμηνο και καλύτερα.

Όμως, αυτή η διαδικασία δεν έχει κουράσει μόνο τους πιστωτές μας.

Το χειρότερο είναι ότι έχει κουράσει έως εξαντλήσει κομμάτια του οικονομικού ιστού της χώρας.

Γιατί οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας μπορεί να μας δώσουν επιπλέον δάνεια, όμως δεν μπορούν να κάνουν πολλά για να δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Υπό αυτήν την έννοια, η ολιγωρία της κυβέρνησης και η αναποφασιστικότητα που επέδειξε στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών έχουν δημιουργήσει έναν κύκλο χαμένων ευκαιριών.

Ας ελπίσουμε ότι αυτήν τη φορά η ευκαιρία θα αξιοποιηθεί.

Αρκεί φυσικά να είναι όντως ευκαιρία, έστω και η τελευταία, γιατί υπάρχουν μερικοί που θεωρούν αισιόδοξη αυτήν την άποψη, κοιτάζοντας την κατάσταση της οικονομίας και το πολιτικό μαζί με το δημοσιοϋπαλληλικό προσωπικό της χώρας.

Dr. Money



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v