Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Από τη ρευστότητα στα CDSs

Τα παράγωγα (CDSs) επί των ευρωπαϊκών τραπεζικών ομολόγων στέλνουν μήνυμα. Η ηγεσία της Ε.Ε. θα πρέπει να ανταποκριθεί κατά τον ίδιο τρόπο που η ΕΚΤ δείχνει να κάνει για την εξομάλυνση της ρευστότητας.

Τράπεζες: Από τη ρευστότητα στα CDSs
Η στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου κ. Ά. Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου κ. Ν. Σαρκοζί προς την Ελλάδα, που περιελάμβανε απόρριψη των σεναρίων περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, μετά την τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, έγινε δεκτή μάλλον ευνοϊκά από τις ξένες αγορές.

Όμως, δεν έκανε τη διαφορά ούτε στο Χρηματιστήριο Αθηνών ούτε στο κόστος των παραγώγων (CDSs) επί του ελληνικού χρέους.

Ακόμη πιο θετική ήταν η αντίδραση των αγορών στη συντονισμένη παρέμβαση των μεγάλων τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων της ΕΚΤ και της Fed, με την παροχή δολαριακής ρευστότητας στις ευρωπαϊκές τράπεζες μέσω τριών 3μηνων δημοπρασιών μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Δικαιώθηκε λοιπόν ο κ. Frederic Oudea, o διευθύνων σύμβουλος της Societe Generale, o οποίος ισχυρίστηκε προχθές ότι η τράπεζά του δεν βασιζόταν στα αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια (Α/Κ) διαχείρισης διαθεσίμων για δολάρια, αφού μπορεί να βασιστεί στις κεντρικές τράπεζες.

Σημειώνεται ότι τα αμερικανικά Α/Κ διαχείρισης διαθεσίμων είναι σημαντικός αγοραστής των βραχυπρόθεσμων χρεογράφων (commercial paper) σε δολάρια που εκδίδουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Είναι λοιπόν λογικό να συμπεράνει κανείς ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν διασκεδάσει τις ανησυχίες των αγορών για τη δυνατότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών να βρουν δολάρια τους επόμενους μήνες.

Όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο με τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών για διαστήματα άνω των 6 μηνών.

Το άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς καλυμμένων ομολογιών από τις αρχές του μήνα θεωρείται καλό σημάδι, υπό την έννοια ότι μπορεί να ακολουθήσουν εκδόσεις τραπεζικών ομολόγων.

Όμως, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν περιορίσει αισθητά τις εκδόσεις μεσομακροπρόθεσμων ομολόγων από τον Ιούλιο και δώθε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν πρόβλημα στην εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης για το υπόλοιπο της χρονιάς, αφού φρόντισαν να δανειστούν εγκαίρως το α΄ εξάμηνο το μεγαλύτερο μέρος του ποσού.

Αν όμως οι αγορές χονδρικής παραμείνουν μισόκλειστες για μερικούς ακόμη μήνες, θα αρχίσει να δημιουργείται θέμα και φυσικά οι αγορές θα σπεύσουν να το προεξοφλήσουν πολύ πιο νωρίς.

Ωστόσο, η ΕΚΤ έχει τη δύναμη να εξομαλύνει κάπως την κατάσταση και να μειώσει τις χρηματοδοτικές πιέσεις μέσω της παροχής ρευστότητας προς τα πιστωτικά ιδρύματα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Αναφερόμαστε κυρίως στην επαναφορά των δημοπρασιών για την παροχή 12μηνης ρευστότητας μετά τη δημοπρασία του Αυγούστου για 6μηνη χρηματοδότηση των τραπεζών με ενέχυρο στο 1,5%.

Υπενθυμίζεται ότι ήταν η πρώτη δημοπρασία για ρευστότητα 6μηνης διάρκειας από τον Απρίλιο του 2010 και το ποσό που δόθηκε στο σύστημα ανήλθε σε 49 δισ. ευρώ.

Η υπερβάλλουσα ρευστότητα στα βραχυπρόθεσμα διαστήματα αποτυπώνεται στο spread που χωρίζει το OIS (index swaps) από το ΒΟR (διατραπεζική) και στην απόσταση που χωρίζει το Libor από το OIS και τις αυξημένες καταθέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών στην ΕΚΤ.

Επομένως, η επαναφορά των δημοπρασιών παροχής ρευστότητας για 12 μήνες προς τις τράπεζες από την ΕΚΤ μπορεί, μαζί με τις ανακοινωθείσες χθες δημοπρασίες για δολάρια, να εξομαλύνει αρκετά την κατάσταση στο μέτωπο της ρευστότητας των τραπεζών και να καθησυχάσει κάπως τις αγορές.

Όμως, δεν αναμένεται να έχει καμία ουσιαστική επίδραση στα υψηλά ασφάλιστρα των CDSs επί των ευρωπαϊκών τραπεζικών ομολόγων που ζητάνε οι αγορές.

Τα υψηλά ασφάλιστρα συνδέονται με την έκθεση κάθε τράπεζας, κυρίως των γαλλικών και των γερμανικών, στα κρατικά ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης και επηρεάζουν επίσης το κόστος και τις εκδόσεις ομολόγων από τράπεζες της ευρωζώνης.

Για να μειωθούν τα ασφάλιστρα στα CDSs θα πρέπει να βρεθεί κάποια λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης ή να ενισχυθούν κεφαλαιακά οι τράπεζες για την περίπτωση όπου μία ή περισσότερες χώρες της ευρωπεριφέρειας "σκάσουν".

H χθεσινή απόφαση για συντονισμένη παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών για την παροχή δολαριακής ρευστότητας μπορεί να είναι η αρχή μιας σειράς ενεργειών που αποτελούν μέρος της λύσης.

Η ενεργοποίηση του μηχανισμού EFSF είναι επίσης μέρος της λύσης.

Απομένει να μάθουμε τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ. Πάντως, όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο.


Dr. Money



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v