Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αποφάσεις τελικά δεν θα παρθούν στην Αθήνα

Όλα πλέον δείχνουν ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν από άλλους στο εξωτερικό και πολύ φοβόμαστε ότι αυτό έχει εν μέρει ήδη γίνει στη βάση των δύο γερμανικών σεναρίων που κυκλοφορούν.

Οι αποφάσεις τελικά δεν θα παρθούν στην Αθήνα
Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, το έγκυρο "Der Spiegel" αναφέρει σε δημοσίευμά του ότι η Γερμανία επεξεργάζεται δύο σενάρια για την Ελλάδα, που έχουν κοινό παρονομαστή την πτώχευση της χώρας.

Η μία υπόθεση εργασίας προβλέπει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, ενώ η άλλη την εγκατάλειψη του ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή.

Κατά σύμπτωση, είναι τα δύο σενάρια για την Ελλάδα στα οποία αναφερθήκαμε την Παρασκευή.

Όμως, η υλοποίηση του ενός εκ των δύο σεναρίων προϋποθέτει την ενεργοποίηση του μηχανισμού EFSF με τον νέο ρόλο και τις αρμοδιότητες που του επιφύλαξαν οι αποφάσεις του συμβουλίου κορυφής της Ε.Ε. στις 21 Ιουλίου.

Και τούτο γιατί το EFSF θα μπορεί να παρεμβαίνει προληπτικά στη δευτερογενή αγορά για να αγοράζει τα χρεόγραφα χωρών, π.χ. όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που θα υποστούν πιέσεις σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Το EFSF θα μπορεί επίσης να επανακεφαλαιοποιήσει ευρωπαϊκές τράπεζες που θα υποστούν μεγάλες απώλειες από τις απομειώσεις ομολόγων αν χρειαστεί.

Όμως, η χρεοκοπία της Ελλάδας, υπό τη μορφή βαθιού κουρέματος, θα πρέπει να γίνει στα κρατικά ομόλογα που είναι διαπραγματεύσιμα και βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών.

Τα δάνεια του ΔΝΤ δεν "κουρεύονται" και φυσικά δεν πρόκειται να αποδεχτούν "κούρεμα" στα δικά τους δάνεια οι χώρες της ευρωζώνης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής - μετακύλισης ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες (PSI), ύψους 135 δισ. ευρώ, δεν θα πρέπει να προχωρήσει.

Αν το PSI υλοποιηθεί, τα ελληνικά ομόλογα που θα διέπονται από το ελληνικό δίκαιο και θα μείνουν εκτός θα είναι λίγα ώστε να έχουν αξιοσημείωτη μειωτική επίπτωση στον λόγο δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ, ακόμη κι αν μιλήσουμε για "κούρεμα" στη ρίζα, δηλαδή κατά 100%.

Τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο και το "κούρεμά" τους θα είναι πολύ πιο δύσκολη υπόθεση απ' όσο γνωρίζουμε.

Σύμφωνα με έκθεση μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας, όλα τα ελληνικά διαπραγματεύσιμα ομόλογα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συμμετέχουν στο PSI, θα πρέπει να υποστούν απομείωση κεφαλαίου της τάξεως του 70% - 80% για να μειωθεί το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 100% περίπου.

Mε δεδομένο ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί -αν φυσικά το ποσοστό συμμετοχής είναι υψηλό και καλυφθεί ο στόχος των 54 δισ. ευρώ έως τα μέσα του 2014- μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, οι επόμενες 4 - 6 εβδομάδες θα είναι κρίσιμες.

Αν δεν κάνουμε λάθος, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Βενιζέλος, μίλησε για 4 κρίσιμες εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση θα σπεύσει λογικά να υλοποιήσει τα μέτρα και τις διαρθρωτικές αλλαγές που εξήγγειλε και να προετοιμάσει έναν προϋπολογισμό για το 2012 που θα αποδεχτεί η τρόικα.

Όμως, η απόφαση θα ληφθεί από άλλους στο εξωτερικό και πολύ φοβόμαστε ότι αυτό έχει εν μέρει ήδη γίνει στη βάση των δύο σεναρίων που προαναφέρθηκαν.

Η ελπίδα πεθαίνει ασφαλώς τελευταία.

Αν και εδώ ταιριάζει περισσότερο το ρητό "όπως στρώσεις θα κοιμηθείς", που λέει ο θυμόσοφος λαός.

Το ίδιο ισχύει για την κυβέρνηση και δυστυχώς και για την Ελλάδα.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v