O Tρισέ, τα ομόλογα και οι κερδοσκόποι!

Η απόρριψη της ιδέας για επιβολή "κουρέματος" στους ομολογιούχους των αδύναμων κρίκων της ευρωζώνης από τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Τρισέ έχει διπλή ανάγνωση.

O Tρισέ, τα ομόλογα και οι κερδοσκόποι!
Έχει ο καιρός γυρίσματα.

Όσοι μιλούσαν για αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους το περασμένο καλοκαίρι αντιμετωπίζονταν στη χώρα μας περίπου ως φίλοι των κερδοσκόπων και εθνικοί μειοδότες.

Η κατάσταση ήταν σαφώς καλύτερη στο εξωτερικό, αν και η αναδιάρθρωση απορριπτόταν από τους κοινοτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι θα ήταν αχρείαστη γιατί η Ελλάδα θα ανακτούσε την αξιοπιστία της στις αγορές με την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος.

Από τότε μέχρι σήμερα χύθηκε πολύ νερό στο αυλάκι.

Η ελληνική πλευρά συνέχισε να απορρίπτει την ιδέα της αναδιάρθρωσης, αλλά αποδέχτηκε με θέρμη την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και τις χώρες της ευρωζώνης.

Δικαιολογημένα ικανοποιήθηκε όταν έμαθε ότι οι Ιρλανδοί έθεταν θέμα μείωσης του επιτοκίου στα δάνεια που έχει συμφωνηθεί να λάβουν από το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους εταίρους μας, γιατί θα μπορούσε βάσιμα να ελπίζει ότι θα της δοθεί το ίδιο επιτόκιο για λόγους ισονομίας.

Φυσικά, το θέμα της επιμήκυνσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, η δημόσια συζήτηση για το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, μετατίθεται από μήνα σε μήνα.

Όμως, η καθυστέρηση δεν φαίνεται να ενοχλεί πλέον τόσο την ελληνική πλευρά, παρότι είχε εκφράσει την επιθυμία η συμφωνία για την επιμήκυνση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, για να προλάβει την 4η δόση, ώστε το προς επιμήκυνση υπόλοιπο του δανείου να είναι μεγαλύτερο.

Προφανώς, έχει αντιληφθεί ότι δεν αρκεί να έχει σύμμαχο τον κ. Στρος-Καν του ΔΝΤ για να επιτύχει την επιμήκυνση.

Χρειάζεται επίσης τη σύμφωνη γνώμη της κ. Μέρκελ, η οποία δεν έχει κανέναν λόγο να βιάζεται από τη στιγμή όπου έχει εκλογικές αναμετρήσεις μπροστά της.

Επιπλέον, η ελληνική πλευρά ίσως έχει αντιληφθεί ότι είχε κάνει λάθος υπολογισμούς με την 4η δόση.

Ακόμη κι αν εκταμιευτεί η 4η δόση, αφενός υπάρχει τρόπος να αναπροσαρμοστεί η δανειακή σύμβαση, ώστε η παράταση της αποπληρωμής να αφορά σε όλο το ποσό του δανείου, και αφετέρου ίσως δεν έχει πια σημασία.

Το πιθανότερο είναι ότι η Ελλάδα θα χρηματοδοτείται από το EFSF και από όποιον άλλον μόνιμο μηχανισμό στήριξης το διαδεχθεί μετά το 2013, οπότε θα αποπληρώσει τα 50 δισ. ευρώ και πλέον του αρχικού δανείου με εκείνα τα λεφτά.

Κι ενώ όλοι σχεδόν προσπαθούν να συνθέσουν τα διάφορα κομμάτια του παζλ της συνολικής ευρωπαϊκής λύσης στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη που αφορά άμεσα στην Ελλάδα, ήρθε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Τρισέ να ρίξει φως στο θέμα.

Η θέση του κ. Τρισέ ότι η επιβολή "κουρέματος" σε ομόλογα θα ισοδυναμούσε με "ανταμοιβή" των κερδοσκόπων (Euro2day) είναι αποκαλυπτική για τις προθέσεις των ευρωπαϊκών αρχών στο θέμα της αντιμετώπισης της κρίσης για έναν πολύ απλό λόγο:

Ο ευκολότερος τρόπος για να σορτάρει κανείς κρατικά ομόλογα και να πιέσει τις τιμές τους δεν ήταν τόσο ο δανεισμός και η εν συνεχεία ανοιχτή πώλησή τους στην αγορά, με πρόθεση την επαναγορά τους σε χαμηλότερες τιμές και το παντελόνιασμα του κέρδους.

Άλλωστε, η πώληση θα μπορούσε να είχε γίνει χωρίς δανεισμό τίτλων, όπως έδειξε στους αδαείς το περιστατικό στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διαπραγμάτευσης (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδας πέρυσι την άνοιξη.

Ο ευκολότερος τρόπος για να σπεκουλάρει κανείς υπέρ της ελληνικής χρεοκοπίας ήταν η αγορά πιστωτικών παραγώγων (CDSs) στο ελληνικό χρέος κτλ.

Όταν λοιπόν ο κ. Τρισέ αναφέρει ότι η επιβολή "κουρέματος" στα ομόλογα θα ανταμείψει τους κερδοσκόπους εννοεί κυρίως εκείνους που έχουν ποντάρει σε χρεοκοπία της Ελλάδας κτλ μέσω των CDSs.

Όμως, για να μην "ενεργοποιηθούν" τα CDSs σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού, ιρλανδικού χρέους κ.ά. απαιτούνται αφενός συμφωνίες με τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων σε εθελοντική βάση και αφετέρου πολύ λεπτοί χειρισμοί στη διάρθρωση του όποιου ντιλ και στις διατυπώσεις (documentation).

Οι λεπτοί χειρισμοί αποκλείουν σίγουρα την επιβολή "κουρέματος" στα ελληνικά και στα ιρλανδικά ομόλογα, με την κλασική έννοια του όρου.

Όμως, "κούρεμα", υπό την έννοια των απωλειών σε τωρινή καθαρή αξία (NPV) για τους κατόχους τέτοιων ομολόγων, είναι μια άλλη περίπτωση.

Υπενθυμίζεται ότι τέτοιες απώλειες μπορούν να προκύψουν σε περίπτωση εθελοντικής ανταλλαγής των υφιστάμενων ομολόγων με νέα, που θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής ή/και μικρότερο κουπόνι.

Προφανώς, ο κ. Τρισέ υπονοεί ότι η ανταλλαγή θα γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να μη δίνει πάτημα στους σπεκουλαδόρους μέσω της αγοράς CDSs να επιζητήσουν αποζημίωση στα δικαστήρια.

Εκτός κι αν ο πρόεδρος της ΕΚΤ θεωρεί ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού και του ιρλανδικού χρέους θα γίνει στο μέλλον, όταν τα ομόλογα που έχουν σήμερα τράπεζες, ασφαλιστικές κ.ά. στα βιβλία τους θα έχουν αντικατασταθεί από κρατικά ή υπερεθνικά δάνεια, οπότε δεν τίθεται θέμα "πιστωτικού γεγονότος" με CDSs.

Όμως, δεν νομίζουμε ότι είχε το τελευταίο στον νου του.

Επομένως, η αναδιάρθρωση χρέους θα πρέπει να αφορά στην επιμήκυνση και στο χαμηλότερο επιτόκιο, εκτός φυσικά της επαναγοράς ομολόγων σε χαμηλότερη τιμή.

Ακόμη κι αυτό ίσως δεν είναι τόσο εύκολο να υλοποιηθεί αν μερικοί νομικοί σύμβουλοι ξένων οίκων έχουν δίκιο.

Οι τελευταίοι ισχυρίζονται ότι, ακόμα κι αν κάποια χώρα της ευρωζώνης υιοθετούσε το παράδειγμα της Ουρουγουάης, η οποία αναδιάρθρωσε επιτυχώς το δημόσιο χρέος της μέσω ανταλλαγής ομολόγων την προηγούμενη δεκαετία, χωρίς να ενεργοποιήσει τα CDSs, θα κατέληγε σήμερα να πυροδοτήσει τα CDSs στο χρέος της, ανταμείβοντας τους κερδοσκόπους.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση ενεργοποίησης ενός συμβολαίου CDS ο πωλητής θα πρέπει να καταβάλει στον αγοραστή το ποσό των 10 εκατ. ευρώ ή δολάρια ανάλογα την περίπτωση.

Εξυπακούεται ότι όλοι οι αγοραστές CDSs δεν είναι σπεκουλαδόροι, αφού πολλοί που έχουν χαρτοφυλάκια ομολόγων τα αγοράζουν για να αντισταθμίσουν τις απώλειες σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμών από τη χώρα.

Κοντολογίς, ο κ. Τρισέ μας αποκάλυψε χθες αυτό που πολλοί υποψιάζονταν:

Πρώτον, η ευρωπαϊκή λύση δεν περιλαμβάνει την επιβολή απομείωσης ("κουρέματος") στα κρατικά ομόλογα των αδύναμων κρίκων της ευρωζώνης και, δεύτερον, η όποια λύση προκριθεί δεν θα οδηγήσει σε ενεργοποίηση των CDSs επί των χρεών τους, για να μην κερδίσουν οι σπεκουλαδόροι.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v