Απολύσεις fast track στο δημόσιο

Κατηγορούνται ότι καταχρώνται δημόσιο χρήμα ή ότι εκβιάζουν συμπολίτες τους κι όμως παραμένουν στο δημόσιο μισθολόγιο επί χρόνια, έστω με το ήμισυ των αποδοχών τους. Είναι σωστό;

Απολύσεις fast track στο δημόσιο

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Χρόνια τώρα “παρελαύνουν” ενώπιον του πανελληνίου, κατά καιρούς, υποθέσεις διαφθοράς στο δημόσιο, όπως αυτή στην οποία φέρονται ως εμπλεκόμενοι εφοριακοί υπάλληλοι στην Κέρκυρα, ή διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, όπως αυτές που έφερε χθες στην δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, στις οποίες φέρονται να πρωταγωνιστούν γιατροί.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις Γεωργιάδη, εκατό γιατροί τέθηκαν εκτός συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ, καθώς εντοπίστηκαν να υπερσυνταγογραφούν φάρμακα, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους για ίδιον όφελος και ζημία του κρατικού κορβανά.

Μεταξύ δέκα περιπτώσεων που παρουσίασε ως χαρακτηριστικές της δράσης τους, συγκαταλέγεται παθολόγος σε Κέντρο Υγείας στη Μυτιλήνη, η οποία φέρεται να συνταγογραφούσε, μόνο βραδινές ώρες, 705 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.818 τεμαχίων στον άνδρα της, στις δύο κόρες της και στον εαυτό της. Σε άλλη περίπτωση, γενικός γιατρός επίσης στη Μυτιλήνη φέρεται να συνταγογράφησε σε συγγενή του 258 σκευάσματα σε ποσότητα 704 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο άλλου συγγενή του ασθενή.

Αντίστοιχα, στην υπόθεση των εφοριακών στην Κέρκυρα, η οποία προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση όταν ήρθε στην δημοσιότητα, δεδομένης της έκτασης αλλά και της έντασης της διαφθοράς που την χαρακτήριζε, εφοριακοί οι οποίοι φέρονται ως αναμεμιγμένοι εκβίαζαν συμπολίτες τους και αποκόμιζαν τεράστια ποσά, τα οποία, όπως προέκυψε από έρευνες των αρμόδιων διωκτικών αρχών, έκρυβαν έως και στις κάσες κουφωμάτων στις οικίες τους.

Σε όλες τις περιπτώσεις, διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι, έχει ήδη επιληφθεί ή θα επιληφθεί η δικαιοσύνη, ώστε να καταλογιστούν οι ευθύνες όπου τούτο είναι απαραίτητο. Πρόκειται, όμως, για μία διαδικασία που, κατά κανόνα, θα διαρκέσει χρόνια.

Ακόμη κι αν αυτοί οι άνθρωποι, όσοι εξ’ αυτών απασχολούνται στον δημόσιο τομέα, τεθούν σε καθεστώς “δυνητικής αργίας”, όπως ανακοίνωσε στην περίπτωση των εφοριακών στην Κέρκυρα, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής, θα μισθοδοτούνται με το ήμισυ των αποδοχών τους μέχρις ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση τους.

Σύμφωνα με το άρθρο 105 του ισχύοντος Δημοσιουπαλληλικού Κώδικα, «... Στον υπάλληλο που τελεί σε κατάσταση αργίας καταβάλλεται το ήμισυ των αποδοχών του. Το υπόλοιπο ή μέρος αυτού μπορεί να αποδοθεί σε αυτόν, μετά από ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου, εφόσον απαλλαγεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή τιμωρηθεί με πειθαρχική ποινή κατώτερη από την οριστική παύση».

Πρόκειται, δε, για μία διαδικασία η οποία, βάσει των ταχυτήτων με τις οποίες απονέμεται η δικαιοσύνη στη χώρα μας, μπορεί να διαρκέσει και χρόνια, διάστημα κατά το οποίο ο φορολογούμενος πολίτης θα συνεχίζει να βάζει το χέρι στην τσέπη για την μισθοδοσία των εμπλεκομένων σε υποθέσεις διαφθοράς, προσφέροντάς τους έστω το ήμισυ των κανονικών αποδοχών τους.

Υπό το φως όμως όλων αυτών, αλλά και όσων δήλωσε δημοσίως χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με την ανάγκη προστασίας του κοινωνικού συνόλου από τέτοιες υποθέσεις, λέγοντας ότι «είναι υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας. Έχουμε τη βούληση και πλέον υπάρχουν και οι μηχανισμοί για να το κάνουμε. Και αυτό ακριβώς πράττουμε», η πολιτεία οφείλει να εξετάσει δύο τινά:

Πρώτον, ως άμεση και ριζική ανάγκη, όχι μόνον για την επικράτηση όρων διαφάνειας στον δημόσιο τομέα αλλά και χάριν της στήριξης ενός εκ των πυλώνων του πολιτεύματος, την επιτάχυνση του ρυθμού απονομής της δικαιοσύνης. Δεύτερον, μέσω αυτής της διαδικασίας, την αντίστοιχη επιτάχυνση της διαδικασίας απαλλαγής του δημόσιου τομέα από τους επίορκους κάθε είδους.

Η παραμονή τους στο δημόσιο μισθολόγιο επί χρόνια, στέλνει το λάθος μήνυμα στους πολίτες ως προς τον σεβασμό που επιδεικνύει η πολιτεία στο χρήμα που καταβάλλουν, συχνά από το υστέρημά τους αλλά και ως προς την ύπαρξη ατιμωρησίας στον τόπο μας.

Επιτέλους, ας τελειώνουμε και με αυτό.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v