Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α: Η επόμενη μέρα μ.Β. (μετά Βρυξέλλες)!

Στις αγορές λένε "αγόραζε στη φήμη και πούλα στην είδηση". Είχε όμως η είδηση της πολιτικής στήριξης από την Ε.Ε. προεξοφληθεί πλήρως από τις αγορές; Και, το κυριότερο, αρκεί για να γυρίσει το κύμα;

Χ.Α: Η επόμενη μέρα μ.Β. (μετά Βρυξέλλες)!
Πριν από δύο μέρες είχαμε επισημάνει ότι η Παρασκευή ήταν σημαντική μέρα, γιατί τότε θα φαινόταν πώς θα αντιδρούσαν οι ευρωπαϊκές αγορές και φυσικά η ελληνική στα νέα από την άτυπη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Αυτό ακριβώς περιμένουμε να συμβεί σήμερα, άσχετα αν οι αγορές προεξόφλησαν κάποιες από τις εξελίξεις χθες και προχθές.

Επί του πρακτέου.

Η ισχυρή δήλωση πολιτικής στήριξης της Ελλάδας από την άτυπη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. βγήκε, αλλά δεν συνοδεύτηκε από την αναλυτική γνωστοποίηση των μέτρων που θα τη μετουσιώσουν σε πράξη όπως ήλπιζαν αρκετοί.

Αν αυτό οφείλεται είτε σε διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων που αποτελούν τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, είτε σε διαφωνίες μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε., είτε στη διαφωνία της Ελλάδας προς τα προτεινόμενα μέτρα θα φανεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας θα πρέπει να αποκλειστεί μετά τη χθεσινή ανακοίνωση.

Επομένως, οι αγορές θα πρέπει να επανατιμολογήσουν τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα.

Αν η επανατιμολόγηση χωρίς το ρίσκο της χρεοκοπίας θα οδηγήσει σε συμπίεση των spreads στα ελληνικά ομόλογα και σε άνοδο της Σοφοκλέους ή σε σταθεροποίηση ή σε πτώση θα το διαπιστώσουμε σύντομα.

Όμως, εκείνο που μετρά είναι τι θα γίνει σε βάθος χρόνου.

Από όλα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα προκύπτει ότι το μόνο σίγουρο είναι η σκληρή εποπτεία για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Αυτό είναι καλό για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων, αφού θα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάρουν τα λεφτά τους πίσω με τόκο.

Εκτιμάται όμως ότι δεν θα είναι τόσο καλό, τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες, για τους κατόχους μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο, αφού η αύξηση των φόρων και σε μικρότερο βαθμό η μείωση των δαπανών θα βάλουν φρένο στην οικονομία.

Φυσικά, υπάρχουν μερικοί που θεωρούν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία μέσω της μείωσης του κόστους δανεισμού, ενώ η ανάκαμψη του τουρισμού, της ναυτιλίας και γενικότερα το καλύτερο εξωτερικό περιβάλλον θα οδηγήσουν ταχύτερα στην ανάκαμψη.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα συμφωνούσαμε με τη δεύτερη άποψη.

Όμως, υπό τις σημερινές συνθήκες δίνουμε μεγαλύτερες πιθανότητες στην πρώτη εκδοχή για την ελληνική οικονομία.

Αυτό μεταφράζεται χονδρικά σε μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 1% και πλέον το 2010 και θα επισείσει πιθανόν νέα περιοριστικά μέτρα.

Δεν είναι προφανώς το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο θα ήθελαν να λειτουργήσουν οι ελληνικές τράπεζες κι αυτό το αντιλαμβάνονται καλύτερα από τον καθένα οι θεσμικοί επενδυτές.

Η Εθνική Τράπεζα θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση λόγω της αναμενόμενης καλής πορείας της τουρκικής αγοράς γενικότερα και της θυγατρικής της Finansbank ειδικότερα.

Από τις υπόλοιπες δεικτοβαρείς μετοχές θα μπορούσε κανείς να επικεντρωθεί σ’ εκείνες που ίσως μπουν στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων, αφού το Δημόσιο θα πρέπει να μαζέψει κάπου 2,5 δισ. ευρώ απ’ αυτή την πηγή τη φετινή χρονιά.

Σ’ αυτή τη λίστα θα φιγουράρουν λογικά τα ονόματα του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ, ενώ δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί κι εκείνο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι αποτιμήσεις ίσως αποτελούν τον καλύτερο οδηγό για την αγορά μετοχών, κι αυτές όμως θα πρέπει να είναι αρκετά φθηνές για να δικαιολογήσουν το ρίσκο.

Κοντολογίς, οι προοπτικές της Σοφοκλέους δεν μοιάζουν πολύ καλύτερες από πριν, μετά τη σύνοδο των Βρυξελλών.


Dr.Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v