Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ό,τι πληρώνεις παίρνεις!

Οι νέοι επικεφαλής της Εθνικής, της ΑΤΕbank και του Τ.Τ. θα ανακαλύψουν σύντομα ότι το έργο τους έχει γίνει δυσκολότερο για κάποιον λόγο για τον οποίο οι ίδιοι δεν ευθύνονται.

Τράπεζες: Ό,τι πληρώνεις παίρνεις!
Οι μεταγραφές υψηλόβαθμων στελεχών στις τράπεζες μοιάζουν σε κάποιον βαθμό με εκείνες των ποδοσφαιρικών ομάδων.

Οι πιθανότητες να αποκτήσεις κάποιον προβεβλημένο παίκτη που έχει αποδείξει επανειλημμένα την αξία του πληρώνοντας αρκετά λεφτά και να σου βγει είναι περισσότερες απ’ ό,τι αν πληρώσεις λίγα λεφτά για να αποκτήσεις κάποιον μέτριο παίκτη για την ίδια θέση.

Ο ΠΑΟ πλήρωσε κάπου 3 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι για να πάρει τον Κατσουράνη και να έχει έναν έμπειρο παίκτη με ηγετικά προσόντα στις θέσεις των αμυντικών χαφ.

Η ΑΕΚ, που λογικά είχε τον πρώτο λόγο στη συγκεκριμένη περίπτωση, προτίμησε να πάρει τον Μάκο από τον Πανιώνιο πληρώνοντας 800 χιλ. ευρώ και ξοδεύοντας άλλο 1,5 εκατ. ευρώ και πλέον για να πάρει επιπλέον τον «μικρό μάγο» Λεονάρντο, τον άγνωστο μη κοινοτικό τερματοφύλακα Λούκατς και τον Γιάχιτς.

Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Ο Κατσουράνης οδηγεί τον ΠΑΟ από την αρχή της σεζόν, ενώ η ΑΕΚ δεν μπορεί να βρει έναν παίκτη με ηγετικά προσόντα για τη θέση του αμυντικού χαφ.

Ίσως το παράδειγμα είναι τραβηγμένο, υπό την έννοια ότι έχουν έρθει επίσης χρυσοπληρωμένοι παίκτες στο παρελθόν που δεν απέδωσαν.

Όμως, είναι ενδεικτικό μιας κατάστασης που φαντάζει ακόμη πιο παράξενη στα μάτια εντός τρίτου παρατηρητή, όταν η ομάδα έχει λεφτά αλλά πάει για τον μέτριο παίκτη γιατί δεν το επιτρέπει ο βασικός μέτοχος.

Η σχέση με τις τράπεζες, και ιδίως με εκείνες που αποκαλούνται δημοσίου ενδιαφέροντος, είναι προφανής.

Ο κ. Ταμβακάκης στην Εθνική και πολύ περισσότερο ο κ. Πανταλάκης στην ΑΤΕbank θεωρείται βέβαιο ότι θα χρειαστούν δίπλα τους κάποιους ανθρώπους που εμπιστεύονται και θεωρούν ικανούς για να αναλάβουν σημαντικά πόστα.

Πώς όμως θα μπορέσουν να το κάνουν αυτό όταν το νέο μισθολογικό όριο για τη θέση του υποδιοικητή της ΑΤΕbank είναι οι 8.000 ευρώ μικτά τον μήνα, αν δεν κάνουμε λάθος, σύμφωνα με τα νέα ήθη και έθιμα που εισάγει η κυβέρνηση;

Πώς θα μπορέσουν να πείσουν έμπειρα στελέχη που δουλεύουν σήμερα σε ιδιωτικές ελληνικές και ξένες τράπεζες να αφήσουν τη δουλειά τους που πληρώνει πολλαπλάσια για να αναλάβουν μια θέση ευθύνης στην ΑΤΕbank ή σε κάποια άλλη τράπεζα;

Προφανώς θα έχουν πολύ-πολύ δύσκολο έργο να τους πείσουν να πάνε να εργαστούν εκεί παίρνοντας πολύ λιγότερα και έχοντας να αντιμετωπίσουν ένα πολιτικοποιημένο περιβάλλον, ακόμη κι αν τους προσφέρουν αυτοκίνητο, πιστωτική κάρτα κ.λπ.
Ίσως αυτό ισχύει λιγότερο στην Εθνική όπου λόγω μεγέθους και διεθνοποίησης τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα.

Κι εκεί όμως πολλοί θα δυστροπήσουν όταν διαπιστώσουν ότι οι μισθοί τους θα μειωθούν με βάση το νέο κυβερνητικό δόγμα επί αμοιβών χωρίς να έχει μειωθεί αντίστοιχα ο φόρτος εργασίας τους, ενώ συνάδελφοί τους σε ιδιωτικές τράπεζες παίρνουν τα διπλάσια ή τριπλάσια.

Το συμπέρασμα είναι απλό.

Όταν μια τράπεζα ή επιχείρηση δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική στις αμοιβές που προσφέρει, δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα προσελκύσει τα άτομα με τα προσόντα που επιθυμεί.

Επομένως, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι χειρότερο για την τράπεζα και τους μετόχους της, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, ακόμη κι αν δεν εμφανιστούν φαινόμενα διαφθοράς, καθότι είναι γνωστό ότι μερικοί βγάζουν τα σπασμένα από αλλού.

Κρίμα.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v