Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Xρυσός, νικέλιο και μετοχές!

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βγάλει κανείς συμπέρασμα για την πορεία των μετοχών. Μερικές φορές οι πιο ασυνήθιστοι αποδεικνύονται και οι πιο χρήσιμοι. Η σχέση χρυσού, νικελίου είναι μία από αυτές.

Xρυσός, νικέλιο και μετοχές!
Παρά τη χθεσινή διόρθωση, η Σοφοκλέους και άλλες χρηματιστηριακές αγορές καταγράφουν εντυπωσιακά κέρδη από τις αρχές Μαρτίου μέχρι σήμερα.

Η Ιστορία διδάσκει ότι οι χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται διαρκώς σε κίνηση, προσπαθώντας να προβλέψουν τη μελλοντική πορεία των επιχειρηματικών κερδών και αυτό ακριβώς κάνουν σήμερα.

Όμως, οι μεγάλες υπεραξίες προκαλούν μερικές φορές ίλιγγο, φέρνοντας απότομη προσγείωση γιατί συνήθως προτρέχουν των εξελίξεων.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μεγάλη χρηματιστηριακή άνοδος θα μπορούσε να δώσει τη θέση της σε μια ισχυρή διόρθωση αν αποδεικνυόταν πως η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι χειρότερη σε σχέση με εκείνη που υπέθεταν οι συμμετέχοντες στις αγορές.

Καλώς ή κακώς, αυξημένοι τζίροι, κέρδη κ.ά. δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν αν η πραγματική οικονομία πήγαινε προς το χειρότερο.

Επομένως, έχει μεγάλη σημασία να προβλέψει κανείς σωστά το μακροοικονομικό περιβάλλον.

Σε μερικούς, στους οποίους αρέσει να διερευνούν νέους τρόπους για να διαπιστώσουν τι συμβαίνει με την πραγματική οικονομία, η σχέση νικελίου - χρυσού, και πιο συγκεκριμένα ο λόγος της τιμής του νικελίου προς την τιμή του χρυσού, προσφέρεται.

Η εξήγηση είναι απλή:

Ο λόγος της τιμής του νικελίου προς αυτήν του χρυσού θεωρείται καλός δείκτης της κατάστασης στην παγκόσμια οικονομία.

Το μεν νικέλιο είναι βιομηχανικό μέταλλο, η τιμή του οποίου εμφανίζει διακυμάνσεις ανάλογες με τις αυξομειώσεις της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, ενώ ο χρυσός είναι πιο ευαίσθητος στις διακυμάνσεις του δολαρίου, των επιτοκίων, του πληθωρισμού και άλλων παραγόντων.

Ο κανόνας θεωρεί την υποχώρηση του λόγου σε χαμηλά επίπεδα ενδεικτική της οικονομικής καχεξίας, ενώ το αντίθετο ισχύει όταν η τιμή του νικελίου προς την τιμή του χρυσού ανεβαίνει.

Πέρυσι τον Οκτώβριο, ο παραπάνω λόγος είχε πέσει κάτω από το 15 έναντι 70 περίπου τον Μάιο του 2007. Επομένως, η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν σε ύφεση.

Ο ίδιος λόγος είχε υποχωρήσει στο 70 τον Μάιο του 2007, στέλνοντας επίσης σήμα ύφεσης ή καχεξίας.

Επιπλέον, ο λόγος είχε πέσει στο 11,8 στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ενώ κάπου 10 χρόνια νωρίτερα, το 1982, είχε υποχωρήσει στο 7,2, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από το 1946.

Ο ίδιος λόγος είχε υποχωρήσει στο 17,6 κατά τη διάρκεια της ήπιας ύφεσης του διαστήματος 2001 - 2002.

Από τη στιγμή λοιπόν που ο ίδιος λόγος βρίσκεται σήμερα λίγο κάτω από το 14,5, είναι προφανές ότι τα μακροοικονομικά δεδομένα δεν έχουν αλλάξει πολύ από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ίσως το μήνυμα είναι ότι αγορές οι προτρέχουν σήμερα πιο γρήγορα απ’ όσο θα έπρεπε.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v