Ο Θεός ευλογεί τα ελληνικά ομόλογα!

H δεκαετία του 1990 θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη πολλών τραπεζιτών για τα μεγάλα κέρδη που έβγαζαν τα ντίλινγκ ρουμ. Ορισμένοι τρίβουν τα μάτια τους, βλέποντας ξανά τα ομόλογα να "κάνουν βόλτες".

Ο Θεός ευλογεί τα ελληνικά ομόλογα!
Για πολλούς τραπεζίτες η γνωριμία με τον λαμπερό κόσμο των μπόνους και των παχυλών μισθών έγινε την προηγούμενη δεκαετία, χάρη στο ελληνικό δημόσιο και στην πορεία σύγκλισης της χώρας με την ΟΝΕ.

Ήταν η εποχή που τα ντίλινγκ ρουμ έβγαζαν χρυσάφι είτε παίρνοντας θέση υπέρ της δραχμής που πρόσφερε υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με το μάρκο ή με άλλα νομίσματα και ποντάροντας στην περιορισμένη διολίσθηση του εθνικού νομίσματος, είτε αγοράζοντας ή κουβαλώντας στα βιβλία τους ελληνικά ομόλογα.

Ενίοτε εκμεταλλεύονταν την έλλειψη τεχνογνωσίας του υπουργείου Οικονομικών που πουλούσε έντοκα γραμμάτια καθορίζοντας τα επιτόκιά τους σε εξωπραγματικά υψηλά επίπεδα σε σχέση με τα εκείνα των επιτοκίων της χρηματαγοράς.

Όλα κι όλα που είχαν να κάνουν ήταν να "κλειδώσουν" την επιτοκιακή διαφορά δανειζόμενοι π.χ. στους 12 μήνες στο 9% από τη χρηματαγορά και αγοράζοντας 12μηνα έντοκα από το αθάνατο ελληνικό δημόσιο με επιτόκιο 11% ή 12%. 

Έπειτα απ' όλα αυτά ήταν επόμενο να ανηφορίζουν στο Κολωνάκι κάθε Παρασκευή απόγευμα για να πιουν ένα ποτό στο Jackson's Hall, το κλασικό σημείο συνάντησης εκείνης της εποχής και να διαγωνίζονται ο ένας τον άλλον στους κομπασμούς.

Φυσικά, αρκετοί τραπεζίτες έβγαλαν επίσης πολλά χρήματα, εκμεταλλευόμενοι την εσωτερική πληροφόρηση που είχαν για επικείμενα ντιλ και τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών τους. Το ίδιο φυσικά συνέβη με τα υψηλόβαθμα στελέχη και τους βασικούς μετόχους άλλων εταιριών.

Με αυτό τον τρόπο βοήθησαν τρίτους, π.χ. χρηματιστές, αντικριστές, να κονομήσουν και εκείνοι καθότι αντέγραφαν τις αγοραπωλησίες τους, ποντάροντας στην πρόσβαση των πελατών τους σε προνομιακή πληροφόρηση.

Βλέπετε η μόδα των υπεράκτιων εταιριών (offshore) δεν είχε γίνει ακόμη γνωστή και η μεγάλη πλειονότητα έπαιζε μέσω των προσωπικών λογαριασμών της σε χρηματιστηριακές εταιρίες.

Ακόμη και σήμερα, ορισμένοι χρηματιστές αναπολούν με νοσταλγία εκείνη την εποχή και φυσικά απορούν που βλέπουν πρώην πελάτες τους να παριστάνουν τους τιμητές του συστήματος.

Αν και η σημερινή χρηματιστηριακή εποχή δεν ενδείκνυται πλέον για τέτοιου είδους μεθοδεύσεις, πολλοί τραπεζίτες ξαναζούν εν μέρει τις παλιές καλές εποχές χάρη στα ελληνικά ομόλογα.

Σε μία μάλιστα περίπτωση, ένα ομόλογο έκανε βόλτα στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και των προαστίων.

Έτσι βοήθησε αφενός μεν τις δύο ενδιάμεσες τράπεζες να αποκομίσουν υπεραξίες και αφετέρου εκείνη από την οποία ξεκίνησε η βόλτα και κατέληξε ξανά να βγάλει πολύ περισσότερα με τις εκτιμήσεις στην αγορά και να μιλάνε για πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

Καθόλου άσχημα δηλαδή.

Φυσικά, τα έσοδα από τόκους και οι υπεραξίες που καταγράφουν από τα ομόλογα ίσως δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν τις απώλειες εσόδων από τα δάνεια.

Είναι όμως αρκετά για να κάνουν τη διαφορά στην τελική γραμμή και να δώσουν την ευκαιρία σε όσους έχουν καλή διάθεση να σημειώσουν ότι τα κέρδη ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v