Σοφοκλέους: Ο παράγοντας δολάριο!

Η αποδυνάμωση του δολαρίου θα έπρεπε λογικά να χαροποιεί τους ταύρους, όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Όμως, υπάρχουν κάποιοι που είναι κερδισμένοι και αυτό θα έπρεπε να χαροποιεί τη Σοφοκλέους.

Σοφοκλέους: Ο παράγοντας δολάριο!
H προηγούμενη εβδομάδα βρήκε το δολάριο πιο αποδυναμωμένο με την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου να σκαρφαλώνει πάνω από το 1,40, σηματοδοτώντας το υψηλότερο επίπεδο για το ευρώ από την αρχή της χρονιάς.

Οι απώλειες του δολαρίου θα έπρεπε λογικά να προκαλέσουν φρενίτιδα ενθουσιασμού στους ταύρους των χρηματιστηριακών αγορών υπό φυσιολογικές συνθήκες για έναν πολύ απλό λόγο.

Το δολάριο θεωρούνταν καλό καταφύγιο για τους επενδυτές παγκοσμίως σε δύσκολες εποχές με τους τελευταίους να σπεύδουν να αγοράσουν αμερικανικά έντοκα και ομόλογα.

Στο μέτρο που η πτώση των μετοχών σηματοδοτούσε καχεξία στα επιχειρηματικά κέρδη και κρίση στις οικονομίες ήταν επόμενο να συμβαδίζει με την ισχυροποίηση του αμερικανικού νομίσματος.

Όμως, η ανωτέρω συσχέτιση δεν είναι πλέον τόσο ισχυρή όσο στο παρελθόν το τελευταίο διάστημα.

Μερικοί θεωρούν ότι γι’ αυτό εν μέρει ευθύνεται η πολιτική της πολιτικής των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων και της ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing) που εφαρμόζει η Fed με την απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου.

Η πολιτική της Fed διατηρεί χαμηλά τα επιτόκια του αμερικανικού νομίσματος, ενθαρρύνοντας τη χρηματοδότηση επενδυτικών θέσεων σε κινητές αξίες άλλων νομισμάτων κατά τα πρότυπα του γεν και του γνωστού carry trade.

Η διαφορά επιτοκίων μεταξύ ευρώ και δολαρίου υπέρ του πρώτου που βασιζόταν στην εκτίμηση ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρούσε σε ανάλογης κλίμακας μείωση του βασικού επιτοκίου παρέμβασης και μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης ευνοεί προφανώς το ευρώ.

Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που μερικοί έβλεπαν την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου στο 1,45 από τα τέλη του Μαρτίου.

Οι ανησυχίες για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής βαθμολογίας των ΗΠΑ από την S&P λόγω δημόσιου χρέους και ελλειμμάτων μετά τη σχετική ανακοίνωση για τη Βρετανία την προηγούμενη εβδομάδα επίσης υπονόμευσαν το δολάριο τελευταία, αλλά δεν καθόρισαν την τάση.

Όμως, η αποδυνάμωση του δολαρίου ευνοεί τις αναδυόμενες αγορές. Υπάρχουν λόγοι γι’ αυτό.

Η διολίσθηση του δολαρίου αφαιρεί μεγάλο μέρος της πίεσης από νομίσματα χωρών που έχουν ιδιαιτέρους δεσμούς με το δολάριο.

Αυτό βοηθά στην αποκατάσταση κάποιας ηρεμίας και ισορροπίας στις συναλλαγματικές ισοτιμίες τους. Επίσης, βοηθά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σ’ αυτές τις χώρες που έχουν δανεισμό σε δολάρια να τον εξυπηρετούν κανονικά.

Ευνοεί επίσης εκείνες τις οικονομίες που είναι εξαγωγείς πετρελαίου η άλλων εμπορευμάτων καθώς η διολίσθηση του δολαρίου ευνοεί συνήθως την άνοδο των τιμών τους.

Υπό αυτήν την έννοια, κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι η αποδυνάμωση του δολαρίου κατά τρόπον που το αποκόπτει από τη διάθεση ή μη των επενδυτών παγκοσμίως να αναλάβουν κι άλλο ρίσκο ευνοεί τη Σοφοκλέους που έχει ιδιαίτερους δεσμούς με τις αναδυόμενες αγορές.



Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v