Το σήμα, η διόρθωση και η Ιστορία!

Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να προβλέψει κανείς πού θα πάει η χρηματιστηριακή αγορά τους επόμενους μήνες. Όμως, εκείνος που διαχρονικά έχει στείλει το σωστό σήμα βρίσκεται σε σημείο καμπής.

Το σήμα, η διόρθωση και η Ιστορία!
Ο στρατηγικός αναλυτής κ. Teun Draaisma της Morgan Stanley απολογήθηκε πριν από λίγο καιρό γιατί η πρόταση για μείωση θέσεων στις ευρωπαϊκές μετοχές που έδωσε πριν από δύο περίπου μήνες αποδείχθηκε λανθασμένη.

Όσοι όμως προσπάθησαν να βγάλουν κάποιο συμπέρασμα βασιζόμενοι στην πορεία των πιστωτικών αγορών (credit markets) δεν έκαναν λάθος, αφού για μία ακόμη φορά οι τελευταίες έστειλαν το σωστό μήνυμα για το χρηματιστηριακό ράλι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο.

Σε γενικές γραμμές, η Ιστορία δείχνει ότι οι πιστωτικές αγορές, δηλαδή τα εταιρικά ομόλογα, τα ομόλογα που είναι μετατρέψιμα σε μετοχές κτλ αποτελούν καλό δείκτη της μελλοντικής πορείας των μετοχών.

Συνήθως αυτό συμβαίνει 1 με 3 μήνες πριν από το χρηματιστηριακό ράλι, αλλά υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όπου αυτό συνέβη με καθυστέρηση 6 μηνών.

Για όσους δεν θυμούνται, αξίζει να υπενθυμίσουμε τι έγινε το καλοκαίρι του 2004, όταν τα spreads στα εταιρικά ομόλογα άρχισαν να δέχονται πίεση μερικές εβδομάδες νωρίτερα όπου οι μετοχές βρίσκονταν σε κατάσταση... υπνηλίας από τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, δηλαδή πριν ξεκινήσει το ράλι.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε έναν μήνα πριν από την απότομη διόρθωση που ξεκίνησε γύρω στις 10 Μαΐου του 2006.

Τα spreads που χώριζαν τις αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων από τις αντίστοιχες των κρατικών συνέχιζαν να διευρύνονται μέχρι τα μέσα Ιουνίου περίπου του 2006 όπου η βίαιη χρηματιστηριακή διόρθωση έφθασε στο τέλος της.

Είναι γνωστό ότι τα ίδια έγιναν προτού ξεκινήσει η μεγάλη πτήση των χρηματιστηριακών αγορών στα μέσα του καλοκαιριού του 2007.

Δεν εκπλήσσει λοιπόν που τα επιτοκιακά spreads έχουν κάνει ράλι, κοινώς πιέζονται, εδώ και αρκετό καιρό με αποκορύφωμα το διάστημα από τον Μάρτιο και μετά, που συμπίπτει με το χρηματιστηριακό ράλι.

Το ράλι στις πιστωτικές αγορές και ιδίως στα ομόλογα των ευρωπαϊκών εταιριών που είναι μετατρέψιμα σε μετοχές υφίσταται τόσο δυνατό ώστε αρκετοί συμμετέχοντες ελπίζουν να πάρει μια ανάσα και αν είναι δυνατόν να υποχωρήσει η αγορά με διεύρυνση των spreads, επειδή φοβούνται ότι το ράλι στη δική τους αγορά ίσως δεν έχει διάρκεια.

Ίσως πάλι να οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιοι έχασαν το ράλι και ελπίζουν να μπουν στην αγορά από ένα καλύτερο σημείο εισόδου.

Όμως, η Ιστορία δεν είναι με το μέρος εκείνων που ελπίζουν σε μια αξιόλογη διεύρυνση των spreads καθότι σπανίως παρατηρήθηκε κάτι αντίστοιχο έπειτα από το άνοιγμα των spreads στο μεγαλύτερο δυνατό σημείο ενός κύκλου.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τμήματα των credit markets που δεν είναι ώριμα για διόρθωση.

Μια σύγκριση δείχνει ότι οι μετοχές των ευρωπαϊκών μετοχών βρίσκονται πάνω από 30% χαμηλότερα από τα επίπεδα στα οποία ήταν πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Από την άλλη πλευρά τα μετατρέψιμα ομόλογα έχουν κάνει μεγαλύτερο ράλι αφού βρίσκονται κάπου 10% χαμηλότερα σε σχέση με τότε.

Λογικά λοιπόν είτε οι μετοχές θα πρέπει να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, είτε τα μετατρέψιμα να χάσουν έδαφος, είτε και τα δύο, ώστε οι αποδόσεις τους να συγκλίνουν.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v