Τράπεζες: Μία νέα επικίνδυνη μόδα!

Η μόδα είναι κάτι που πάει κι έρχεται. Υπάρχουν όμως μόδες στην τραπεζική αγορά που αν επικρατήσουν μπορεί να είναι καταστρεπτικές. Μία τέτοια έχει κάνει αθόρυβα την εμφάνισή της εδώ και λίγους μήνες.

Τράπεζες: Μία νέα επικίνδυνη μόδα!
Πολλές φορές πληροφορείσαι χρήσιμα πράγματα σε μέρη όπου δεν το περιμένεις.

Όπως ένα καλοκαίρι πριν από πολλά χρόνια, όταν επιστρέφοντας στην Ελλάδα έτυχε να ταξιδέψω με πλοίο για τις Σπέτσες και κάθισα δίπλα σε έναν ηλικιωμένο κύριο που ήταν δικηγόρος. 

Εμφανέστατα ανυποψίαστος φοιτητής, που γνώριζε περισσότερα για την αμερικανική οικονομία παρά για την ελληνική, επιδίωξα και έπιασα κουβέντα μαζί του  για τα τεκταινόμενα στην ελληνική οικονομία.

Έκθαμβος λοιπόν άκουσα τον δικηγόρο να λέει τον λόγο για τον οποίο είχε βρει τον μπελά του με έναν πελάτη του επιχειρηματία.

Και ο λόγος ήταν: ο συνομιλητής είχε συμβουλέψει τον επιχειρηματία να μπει σε ρύθμιση των χρεών, την οποία είχε προτείνει η τότε ελληνική κυβέρνηση και ο τελευταίος αυτό και έκανε.

Όμως, λίγους μήνες αργότερα η ίδια κυβέρνηση επανήλθε με ακόμη ευνοϊκότερη ρύθμιση υπό το άγχος των ελλειμμάτων.

Ο επιχειρηματίας θεώρησε ότι η συμβουλή του δικηγόρου τον ζημίωσε και τα έβαλε μαζί του.

Από τότε πέρασε πολύς καιρός, όμως η συνήθεια των ελληνικών κυβερνήσεων με τις διάφορες ρυθμίσεις χρεών και τις περαιώσεις δεν άλλαξε, ενθαρρύνοντας πολλούς να προσχωρήσουν στη λογική του επιχειρηματία.

Οι ρυθμίσεις έχουν γίνει πλέον μόδα και οι μόνοι χαμένοι είναι ο κρατικός κορβανάς και οι συνεπείς φορολογούμενοι.

Ας έρθουμε όμως στα τεκταινόμενα στον τραπεζικό τομέα όπου μία νέα μόδα αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά εδώ και λίγους μήνες.

Πρόκειται για τη μόδα των κακοπληρωτών των δανείων.

Δεν αναφερόμαστε σε εκείνους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και ως εκ τούτου αδυνατούν αντικειμενικά να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Τέτοιοι υπήρχαν και θα υπάρχουν και είναι λογικό να περιμένει κανείς ότι θα αυξηθούν σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Γι’ αυτούς περιμένει κάποιος ότι το τραπεζικό σύστημα θα σταθεί αρωγός, γιατί εκτός των άλλων είναι προς όφελος των ιδίων.

Αναφερόμαστε σε ορισμένους άλλους, οι οποίοι επωφελούμενοι από το γενικότερο κλίμα εναντίον των τραπεζών που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία, δηλαδή από την ανοχή που πρεσβεύει η περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα με επίκληση την οικονομική κρίση έχουν σηκώσει μπαϊράκι.

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις απαντούν στις οχλήσεις των τραπεζών ευθέως πως δεν πρόκειται να πληρώσουν τους τόκους και τα χρεολύσια του δανείου που έχουν πάρει.

Ορισμένοι βέβαια από αυτούς είναι άτομα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια που έχουν πάρει μεγάλα ποσά δανείων.

Κάποιοι θα γελούσαν, ενώ άλλοι θα αποδοκίμαζαν τους κακοπληρωτές, γιατί νομίζουν ότι έτσι χτυπάνε τις μισητές τράπεζες.

Στην πραγματικότητα εκείνους που πληγώνουν περισσότερο είναι τους συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερα επιτόκια για να καλύψουν οι τράπεζες το ρίσκο και τη χασούρα τους.

Εξυπακούεται ότι μεγάλοι χαμένοι είναι επίσης η εθνική οικονομία και οι μέτοχοι των τραπεζών.

Η συγκεκριμένη τάση είναι γνωστή στους τραπεζικούς κύκλους και πιθανόν πιο έντονη σε τράπεζες κρατικού ενδιαφέροντος επειδή θεωρούνται πιο ελαστικές και περισσότερο ευάλωτες σε πολιτικές αποφάσεις.

Σίγουρα, οι τράπεζες δεν είναι άγιες και φέρουν σοβαρές ευθύνες για πολλά κακώς κείμενα.

Όμως, θα πρέπει να μάθουμε το μάθημά μας από τα λάθη του παρελθόντος.

Η χώρα έχει πληρώσει ακριβά το λάθος της πολιτικής των ατελείωτων φορολογικών ρυθμίσεων για χρέη που ξεκίνησαν οι κυβερνήσεις δεκαετίες πριν.

Θα ήταν τραγικό για όλους αν οι κακοπληρωτές των δανείων ενθαρρύνονταν να συνεχίσουν το... έργο τους, όποιο κι αν ήταν το πρόσχημα.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v