Αγορές: Κοιτώντας πέρα από την άβυσσο!

Το 2009 θα είναι μια άσχημη οικονομικά χρονιά, όμως οι αγορές κοιτάζουν ήδη την επόμενη. Τι μπορεί να συμβεί όταν το μεν ράλι μοιάζει με εκείνο του 2003 αλλά οι οικονομικές συνθήκες διαφέρουν;

Αγορές: Κοιτώντας πέρα από την άβυσσο!
Το 2009 θα μείνει στην Ιστορία ως η χρονιά της ύφεσης, όμως οι αγορές είναι πρόθυμες να αγκαλιάσουν το καλό σενάριο για το 2010, όταν οι επίσημες αρχές εμφανίζονται κουμπωμένες.

Η Κομισιόν μιλά για τη χειρότερη οικονομική κρίση στην Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο την περίοδο 2009 - 2010 με μερικά ακόμη εκατομμύρια ανέργους, προβλέποντας συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 0,9% φέτος.

Όμως, την ίδια στιγμή διαπιστώνει κάποια πρώτα σημάδια σταθεροποίησης.

Πράγματι, ο δείκτης παραγγελιών PΜΙ στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς τον Απρίλιο. Όμως, τα νέα από τις λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία δεν ήταν ευχάριστα, αφού αυτές υποχώρησαν 1% τον Μάρτιο, σηματοδοτώντας την 11η συνεχόμενη μηνιαία πτώση.

Από την άλλη πλευρά, τα σημάδια σταθεροποίησης είναι πιο αισθητά στην αμερικανική οικονομία όπου ξεκίνησε, ενώ η κινεζική αγορά αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς.

Μέσα σε όλα αυτά, τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια έχουν κάνει ράλι τις 7 από τις 8 τελευταίες εβδομάδες.

Τα ομόλογα που έχουν εκδώσει εταιρίες με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα (junk bonds) έχουν υπεραποδόσει έναντι των κρατικών ομολόγων.

Ακόμη, οι τιμές των κρατικών ομολόγων των μεγάλων χωρών έχουν υποχωρήσει περίπου για 6 εβδομάδες και οι αποδόσεις των τελευταίων έχουν βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα της χρονιάς.

Η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 54 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χαλκός κάνει ράλι στις 6 από τις τελευταίες 7 εβδομάδες.

Είναι σαφές ότι επενδυτές, σπεκουλαδόροι και άλλοι είναι πρόθυμοι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο σήμερα, σε σχέση με το παρελθόν, και αυτό εξηγεί το ράλι στις μετοχές, στο πετρέλαιο και στα μέταλλα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το χρηματιστηριακό ράλι μοιάζει να έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με εκείνο του 2003.

Τόσο το 2003 όσο και το 2009 οι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν μέχρι τα μέσα του Μαρτίου, αλλά άλλαξαν κατεύθυνση από εκεί και πέρα προς τα πάνω.
 
Παρ’ όλα αυτά η πτώση του 2009 μέχρι τα μέσα περίπου του Μαρτίου ήταν συγκριτικά πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του 2003.

Και στις δύο περιπτώσεις, στη μετέπειτα ανοδική κίνηση, οι μετοχές των εταιριών με αναπτυξιακές προοπτικές υπεραπέδοσαν των μετοχών επιχειρήσεων που είχαν φθηνότερες αποτιμήσεις, των αποκαλούμενων εταιριών αξίας.

Το 2003 οι μετοχές συνέχισαν να καταγράφουν κέρδη για τα επόμενα 3 τρίμηνα και αν αυτό επαναληφθεί φέτος θα προκύψουν πολύ μεγάλες αποδόσεις.

Όμως, η Ιστορία διδάσκει ότι η διατηρησιμότητα ενός χρηματιστηριακού ράλι βασίζεται σε μία πολύ σημαντική παραδοχή:

Στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη την ακριβώς επόμενη χρονιά που όμως ελάχιστοι προβλέπουν για το 2010.

Η μοναδική εξαίρεση στον κανόνα ήταν η περίοδος 1990 - 1991 όπου ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν αδύναμος.

Όμως, η ύφεση από την οποία προέρχονταν αρκετές οικονομίες εκείνη την εποχή δεν ήταν τόσο βαθιά και επίπονη όσο η σημερινή.

Αν λοιπόν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις που θέλουν ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης να εμφανίζεται αναιμικός το 2010 είναι σωστές, το πιθανότερο είναι το σημερινό ράλι να ξεμείνει από καύσιμα σε κάποιο σημείο που δεν μπορεί εύκολα να προσδιοριστεί.

Όσο περισσότερο όμως το ράλι συνεχίζεται και το κοντέρ γράφει κέρδη τόσο πιο πολύ θα πλησιάζουμε σε αυτό το σημείο.

Μακάρι, φυσικά, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2010 να αποδειχτούν απαισιόδοξες και το ράλι να συνεχιστεί. Όμως, προς το παρόν αυτό το σενάριο δεν συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v