Τα καλά της οικονομικής κρίσης!

H οικονομική κρίση δεν φέρνει μόνο άσχημα πράγματα. Φέρνει και καλά. Μόνο που οι περισσότεροι συνήθως τα αγνοούμε γιατί είναι λιγότερα από τα δυσάρεστα. Ας τα απαριθμήσουμε.

Τα καλά της οικονομικής κρίσης!
Τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) προσπαθούν να μας πείσουν εδώ και καιρό, και σε μεγάλο βαθμό το έχουν καταφέρει, ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίση.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται μεν σε πτωτική τροχιά και μερικοί κλάδοι, όπως οι κατασκευές, η ναυτιλία και τα ΜΜΕ σε ύφεση, όμως ολόκληρη η οικονομία δεν διανύει περίοδο κρίσης.

Τουλάχιστον όχι ακόμη, σε αντίθεση με άλλες οικονομίες στο εξωτερικό που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης εδώ και καιρό.

Στην Ισπανία, λόγου χάριν, που είναι χώρα της ευρωζώνης και μεσογειακή, ολόκληροι κλάδοι μειώνουν δραματικά τις τιμές των προϊόντων που πουλάνε και των υπηρεσιών που παρέχουν για να αναζωογονήσουν τη ζήτηση.

Όταν διαπιστώσουν ότι αυτό δεν λειτουργεί, προχωρούν στην επόμενη κίνηση που είναι οι περικοπές προσωπικού. Ορισμένες φορές μάλιστα συνδυάζουν και τα δύο.

Εδώ φυσικά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ακόμη.

Ευτυχώς, ούτε η αγορά ακινήτων έχει καταρρεύσει, ούτε μεγάλες τράπεζες έχουν καταγράψει ζημίες δσ. ευρώ λόγω τοξικών και προβληματικών δανείων, όπως έχει συμβεί αλλού.

Όμως, η διεθνής οικονομική κρίση έχει γίνει αισθητή στη ζωή των περισσότερων από εμάς με άλλους τρόπους. Όπως μάλιστα προκύπτει, μερικοί δεν το έχουν πάρει καν χαμπάρι.

Στα θετικά της διεθνούς κρίσης θα πρέπει να καταγράψει κανείς τη βουτιά της διεθνούς τιμής του πετρελαίου.

Χωρίς την υποχώρηση της ζήτησης για πετρέλαιο που προκάλεσε η οικονομική κρίση, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό.

Ακόμη κι αν πληρώνουμε πιο ακριβά τη βενζίνη απ’ ό,τι θα έπρεπε αν υπήρχε ανταγωνισμός στο κλάδο των πετρελαιοειδών, η μεγάλη βουτιά της τιμής του αργού έχει βοηθήσει τα νοικοκυριά να σώσουν αρκετά χρήματα από αυτά που θα έδιναν για να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης, κίνησης και βενζίνη.

Αν μάλιστα δεν υπήρχαν τα ρουσφέτια της κυβέρνησης προς τους ταξιτζήδες με τη σταδιακή αύξηση της ταρίφας κατά 100%, τα οφέλη θα ήταν περισσότερα για τους πολλούς χρήστες, ενώ τώρα είναι περισσότερα για τους λιγότερους ιδιοκτήτες.

Στις ευεργετικές επιδράσεις της κρίσης θα πρέπει να εντάξει κανείς την πτώση της τιμής των μετάλλων όπως ο χαλκός, ο σίδηρος κ.ά. που τυγχάνουν ευρείας εφαρμογής στην οικοδομή και σε άλλες βιομηχανίες. Σήμερα, ο σίδηρος αξίζει 50% και πλέον λιγότερο απ’ ό,τι έναν χρόνο πριν.

Επίσης, η καταπολέμηση της διεθνούς οικονομικής κρίσης έχει οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες στην απόφαση να ρίξουν πολύ χρήμα στην αγορά, μειώνοντας δραστικά τα επιτόκια της χρηματαγοράς.

Παρά την αύξηση των spreads, το μέσο νοικοκυριό μπορεί να πάρει σήμερα δάνειο με χαμηλότερο συνολικό επιτόκιο για να αγοράσει σπίτι απ’ ό,τι έναν χρόνο νωρίτερα. Με το 3μηνο Euribor στο 1,4% δεν μπορεί να παραπονιέται κανείς.

Το γεγονός ότι μερικές τράπεζες απέφευγαν μέχρι πριν από λίγο καιρό τουλάχιστον να δίνουν τέτοια δάνεια ή χρηματοδοτούν πλέον μέχρι 75% - 80% της εμπορικής αξίας των σπιτιών δεν αλλάζει την ουσία.

Φυσικά, αρκετά νοικοκυριά δεν σε πιστεύουν αν δεν τους δείξεις τη διαφορά με τα επιτόκια, όπως λένε στελέχη της κτηματαγοράς που θέλουν να πουλήσουν περισσότερα σπίτια.

Κάποιος πιο κυνικός θα πρόσθετε στη λίστα των ευεργετικών αποτελεσμάτων της κρίσης μία ακόμη:

Το κλείσιμο επιχειρήσεων που δεν είναι ανταγωνιστικές και βιώσιμες στο νέο περιβάλλον.

Αν μάλιστα αυτές προέρχονται από χώρους ή κλάδους όπου ανθεί η φοροδιαφυγή και βρίσκονται σε φάση συγκέντρωσης, μπορεί να ισχυριστεί ότι βοηθιέται έμμεσα η μάχη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης είναι πολύ μεγαλύτερες και περισσότερες από τις θετικές.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αγνοήσουμε τις δεύτερες, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v