Το ερωτηματικό του ξένου ιππικού!

Η ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών δεν έχει τόσο ελληνικό χρώμα όσο έχει διεθνές. Το ερώτημα είναι αν το ξένο ιππικό είναι περαστικό ή έχει έρθει για να μείνει και να πολλαπλασιαστεί.

Το ερωτηματικό του ξένου ιππικού!
Πρώτα τα γεγονότα ή facts όπως τα αποκαλούν οι Αγγλοσάξονες.

Δεν είναι δικά μας αλλά υψηλόβαθμων στελεχών ελληνικών τραπεζών που βρέθηκαν σε roadshows στο εξωτερικό τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Οι ξένοι θεσμικοί τείνουν πιο ευήκοον ους σε αυτά που τους λένε οι Έλληνες τραπεζίτες συνομιλητές τους σε σχέση με λίγους ή περισσότερους μήνες πριν.

Αυτή η αλλαγή έχει δύο εξηγήσεις:

Πρώτον, η διάθεση για ανάληψη ρίσκου από τα διεθνή χαρτοφυλάκια έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα κι αυτό ευνοεί τις μετοχικές αξίες διεθνώς καθότι οι χρηματιστηριακές αγορές στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη κι αλλού είναι σαν τα συγκοινωνούντα δοχεία.

Η ανάκαμψη της διάθεσης για ανάληψη επιπρόσθετου ρίσκου αποδίδεται αφενός στην εκτίμηση ότι η αμερικανική οικονομία έχει δει τα χειρότερα και αφετέρου στις προβλέψεις ότι οι αμερικανικές τράπεζες θα έχουν ένα καλό α΄ τρίμηνο έπειτα από καιρό.

Η βελτίωση των ειδήσεων (newsflow) από την οικονομία των ΗΠΑ, που δεν είναι πλέον μονίμως αρνητικές αλλά διανθίζονται πού και πού με κάποια καλά νέα, έχει συμβάλει σε αυτό.

Δεύτερον και σημαντικότερο για τις ελληνικές τράπεζες.

Οι ξένοι θεσμικοί και αναλυτές έχουν πιο θετική άποψη πλέον για τις προοπτικές ορισμένων, τουλάχιστον, οικονομιών της νοτιοανατολικής Ευρώπης μετά τα πακέτα βοήθειας που ανακοινώθηκαν από το ΔΝΤ, την Ε.Ε. κ.ά.

Κοινώς, θεωρούν ότι δεν θα αφεθούν στη μοίρα τους και επομένως το χειρότερο σενάριο που είχαν στο μυαλό τους δεν μοιάζει πλέον πιθανό.

Με δεδομένο ότι οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες είχαν πληρώσει ακριβά το μάρμαρο της παρουσίας τους σε αυτήν την περιοχή, ήταν επόμενο οι μετοχές τους να βγουν κερδισμένες από τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Εκτός λοιπόν από τα ξένα funds που είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές και αγοράζουν συστηματικά χωρίς να επηρεάζονται από τις ημερήσιες αυξομειώσεις των μετοχών ήταν επόμενα να εμφανιστούν κι άλλα επίλεκτα μέλη του ξένου ιππικού το τελευταίο διάστημα στη Σοφοκλέους.

Στα τελευταία συγκαταλέγονται τόσο τα hedge funds που διαθέτουν υψηλή ρευστότητα όσο και τα prop desks ορισμένων ξένων τραπεζών γεγονός που ίσως αποτελεί τη μεγαλύτερη έκπληξη.

Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα στη μάχη που δίνουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών να πείσουν την ξένη επενδυτική κοινότητα ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο ζοφερά όσο εκείνοι νομίζουν και η κατάσταση σε μεγάλο βαθμό ελέγχεται.

Αυτό ισχύει ειδικότερα στον κρίσιμο τομέα της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου όπου οι εκτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ πιο αισιόδοξες σε σχέση με τις αντίστοιχες άλλων δυτικοευρωπαϊκών στην περιοχή.

Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί από εδώ και πέρα και η απάντηση είναι απλή.

Οι μακροπρόθεσμοι παραδοσιακοί επενδυτές δεν έχουν κανέναν λόγο να αποχωρήσουν. Το ερώτημα είναι αν οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να προσελκύσουν κι άλλους από δαύτους.

Όμως, οι κινήσεις των hedge funds και των prop desks έχουν σαφώς βραχύτερο ορίζοντα και θα εξαρτηθούν από το διεθνές κλίμα και τις οικονομικές εξελίξεις στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αν σε όλους αυτούς προσθέσουμε τα εγχώρια χαρτοφυλάκια φυσικών και νομικών προσώπων που μερικές φορές συνδέονται με επενδυτές ή στρατηγικές κινήσεις, συμπληρώνεται το παζλ των παικτών.

Πώς διαβάζουν το παζλ μερικοί από αυτούς τους υψηλόβαθμους Έλληνες τραπεζίτες; Οι μετοχές δεν βρίσκονται μακριά από το ταβάνι τους, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Όμως, η Ιστορία διδάσκει ότι οι υπεραντιδράσεις των μετοχών είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω συνήθως εκπλήσσουν ως προς το μέγεθος και τη διάρκειά τους.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v