Τραπεζικός κλάδος: Η πρόφαση του G20

Όταν οι αγορές έχουν διάθεση για να πάνε πιο ψηλά, βρίσκουν κάποια πρόφαση για να το πραγματοποιήσουν. Η σύνοδος κορυφής του G20 που πραγματοποιείται σήμερα στο Λονδίνο προσφέρει μια τέτοια ευκαιρία.

Τραπεζικός κλάδος: Η πρόφαση του G20
Όπου ακούς μεγάλα λόγια κράτα μικρό καλάθι, λέει μια παροιμία.

Το ίδιο ισχύει για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των 20 χωρών, γνωστών ως G20, που συναντιούνται σήμερα στο Παρίσι και ορισμένοι από τους συνέδρους έχουν ήδη φροντίσει να διατυπώσουν τις θέσεις τους σε κάποια ζητήματα.

Σύμφωνα με τους πιο απαισιόδοξους, η σημερινή σύναξη μοιάζει με εκείνη του 1933 στο Λονδίνο ( London Economic Conference) όπου ηγέτες από 60 και πλέον χώρες απέδειξαν ότι όπου λαλούν πολλά κοκόρια αργεί να ξημερώσει.

Ίσως μόνος κερδισμένος βγεί ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Σαρκοζί που φρόντισε να τοποθετηθεί εγκαίρως πάνω σε ένα θέμα αιχμής, την αυστηρότερη εποπτεία του χρηματοοικονομικού τομέα, για το οποίο είναι δύσκολο οι άλλοι να διαφωνήσουν.

Ακόμη κι έτσι, όμως, η σημερινή σύνοδος προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δοκιμαστεί η πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αγορές.

Κι αυτό γιατί όταν οι αγορές έχουν διάθεση να ανέβουν βρίσκουν συνήθως κάποια πρόφαση να το κάνουν.

Αντίθετα, αν δεν έχουν τέτοια διάθεση, αναζητούν προφάσεις σε τέτοιες συνόδους κορυφής κι άλλα γεγονότα για να ξαναπάρουν την κατηφόρα.

Γι’ αυτόν τον λόγο η σύνοδος κορυφής του G20 προσφέρει μια καλή ευκαιρία για να διαπιστωθούν οι διαθέσεις των περισσοτέρων από αυτούς που συμμετέχουν στην αγορά.

Μια τέτοια πρόφαση για τους "ταύρους" θα είναι μια συμφωνία των μεγάλων, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ, της Κίνας και των υπολοίπων σχετικά με την προικοδότηση του ΔΝΤ με 500 δισ. δολάρια επιπλέον για να κάνει καλύτερα τη δουλειά του.

Αν λοιπόν συμφωνήσουν οι μεγάλες δυνάμεις στο θέμα της χρηματοδότησης του ΔΝΤ και οι χρηματιστηριακές αγορές πάρουν την ανηφόρα, θα είναι μια καλή ένδειξη ότι πιθανόν τα χειρότερα για τις μετοχές είναι πίσω μας.

Εξυπακούεται ότι ιδιαίτερα ωφελημένες από αυτή την τέτοια εξέλιξη θα είναι οι αναδυόμενες αγορές και χώρες στις οποίες θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια του ΔΝΤ.

Από τη στιγμή που ορισμένες εξ αυτών βρίσκονται στη γειτονιά μας, π.χ. Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Τουρκία κ.ά., στις οποίες οι ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις έχουν αξιόλογη παρουσία, είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι οι μετοχές των τελευταίων θα ωφεληθούν σε μια τέτοια περίπτωση.

Το αντίθετο θα συμβεί αν η σύνοδος αποτύχει τελείως σχετικά με όποια συμφωνία για το ΔΝΤ δεν αρέσει στις αγορές.

Υπό αυτή την έννοια, η σημερινή σύνοδος του G20 προσφέρει από τη μία πλευρά μια καλή ευκαιρία για να διαπιστωθεί η πραγματική διάθεση των αγορών και από την άλλη έναν καλό λόγο για να κάνουν ράλι οι τραπεζικές μετοχές, αν όντως αποδειχτεί ότι οι "ταύροι" έχουν το πάνω χέρι.

Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v