Ράλι: Η λακκούβα της Fed και το πηγάδι!

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εκτιμήσει κανείς αν το χρηματιστηριακό ράλι θα μακροημερεύσει ή θα είναι μία ακόμη αναλαμπή. Για όλους όμως υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής.

Ράλι: Η λακκούβα της Fed και το πηγάδι!
Όταν η Fed ανακοίνωσε στις 18 Μαρτίου ότι θα υλοποιούσε αγορές αμερικανικών κρατικών ομολόγων ύψους 300 δισ. ευρώ το επόμενο εξάμηνο, οι αποδόσεις των πιο μακρινών ομολόγων υποχώρησαν 45 μονάδες βάσης περίπου (0,45 ποσοστιαία μονάδα).

Η κίνηση της Fed να κάνει κάτι που δεν είχε ξανακάνει από τη δεκαετία του 1960, σε συνδυασμό με τις επιπλέον αγορές άλλων ομολόγων, π.χ. από τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια (MBS), συνολικού ύψους 850 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε την ίδια μέρα, είχε έναν ξεκάθαρο στόχο:

Να μειώσει τα σταθερά επιτόκια των αμερικανικών στεγαστικών δανείων μεγάλης διάρκειας και ειδικότερα τα δάνεια 30ετίας κοντά στο 4,5% από 6,25% που ήταν κατά μέσο όρο το 2008.

Σημειώνεται ότι η τιμολόγηση των μακροπρόθεσμων στεγαστικών δανείων βασίζεται στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αντίστοιχης διάρκειας.

Με αυτόν τον τρόπο η Fed ελπίζει ότι θα βοηθήσει πολλούς από εκείνους που είχαν πάρει στεγαστικά δάνεια με υψηλότερο επιτόκιο να τα αναχρηματοδοτήσουν με το χαμηλότερο επιτόκιο, μειώνοντας αρκετά τις δόσεις τους και ενισχύοντας τα ρευστά διαθέσιμά τους.

Τουλάχιστον εκείνους που δεν χρωστούσαν περισσότερα στις τράπεζες από την αξία των σπιτιών τους. Το 50% σε ένα σύνολο στεγαστικών δανείων ύψους 10 τρισ. δολαρίων θεωρείται ότι ανήκει στην κατηγορία.

Επιπλέον, μια σημαντική μείωση των σταθερών επιτοκίων στα μακροπρόθεσμα στεγαστικά δάνεια θα τα καθιστούσε πιο ελκυστικά στα μάτια των ενδιαφερόμενων αγοραστών.

Με άλλα λόγια, θα ενίσχυε τη ζήτηση για κατοικίες βοηθώντας στη σταθεροποίηση των τιμών και επομένως σε σειρά δομημένα προϊόντα που εξαρτώνται από την αμερικανική αγορά κατοικίας.

Είναι σαφές ότι πρόκειται για ενέργειες που ευνοούν τη Wall Street.

Όμως, η μέση απόδοση που προέκυψε από τη χθεσινή δημοπρασία 5ετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων ήταν αρκετά μεγαλύτερη από εκείνη που περίμεναν οι αγορές.

Αυτή η εξέλιξη έβαλε προσωρινό φρένο στη Wall Street, αλλά οδήγησε σε νέα αύξηση των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων αμερικανικών ομολόγων.

Υπολογίζεται ότι οι αποδόσεις έχουν ανέβει 25 μονάδες βάσης περίπου μετά την κατακόρυφη πτώση των 45 μονάδων στις 18 Μαρτίου.

Σε μεγάλο βαθμό αυτό είναι απόρροια της μεγάλης προσφοράς αμερικανικών κρατικών ομολόγων για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και σε αυτή τουλάχιστον τη φάση δείχνει να βαραίνει περισσότερο στη ζυγαριά από τις αγορές της Fed.

Αν κάτι τέτοιο αποκτήσει μονιμότερα χαρακτηριστικά, οι αγορές θα αμφισβητήσουν αμέσως την ικανότητα της Fed να ωθήσει τα μακροχρόνια επιτόκια σε χαμηλότερα επίπεδα.

Κι αν η τελευταία αντιδράσει ανακοινώνοντας αρκετά μεγαλύτερες αγορές αμερικανικών κρατικών ομολόγων, μερικοί ίσως αρχίσουν να σκέφτονται τον πληθωρισμό.

Επομένως, η ικανότητα της Fed να μειώσει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια είναι εξίσου σημαντική με το σχέδιο για τα "τοξικά" των αμερικανικών τραπεζών που έχει δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας στη Wall Street.

Αν τα καταφέρει, θα μπορούμε να μιλάμε για απλή λακκούβα στον δρόμο του ράλι. Διαφορετικά θα μιλάμε για κάτι πολύ μεγαλύτερο. Πιθανόν για πηγάδι.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v