Στην κρίση μέσω Μπαρμπιέρι και Κρούγκμαν!

Στην Ελλάδα κάθε δεκαετία έχει τον δικό της γκουρού. Aν ο Μπαρμπιέρι της Μόργκαν Στάνλεϊ ήταν ο γκουρού του 1990, o νομπελίστας Κρούγκμαν είναι της δεκαετίας του 2000. Γκουρού έχουμε, μυαλό δεν βάζουμε.

Στην κρίση μέσω Μπαρμπιέρι και Κρούγκμαν!
Ποιος θυμάται τον Ρικάρντο Μπαρμπιέρι, τον πρώην οικονομολόγο της Μόργκαν Στάνλεϊ, που με τις σωστές προβλέψεις του για την ικανοποίηση των κριτηρίων του Μάαστριχτ από την Ελλάδα το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990 έγινε πασίγνωστος στην ελληνική αγορά και κέρδισε επαγγελματικά πολλούς πόντους;

Μάλλον λίγοι.

Ο Μπαρμπιέρι, που απολάμβανε το στάτους του γκουρού από τα ελληνικά μίντια και τους ανθρώπους της αγοράς στην Ελλάδα, υποστήριζε κάτι απλό όσο και δύσκολο το οποίο  θα μας είχε βγάλει από πολλούς μπελάδες αν είχε εφαρμοστεί:

Την υιοθέτηση διαρθρωτικών αλλαγών, π.χ. αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις εταιριών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την έκθεση επιμέρους αγορών προϊόντων στον ανταγωνισμό, τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού συστήματος ασφάλισης και του εκπαιδευτικού συστήματος.

Υποστήριζε επίσης τη δημιουργία μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό που σε συνδιασμό με την αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού θα οδηγούσε σε ραγδαία μείωση του δημοσίου χρέους της χώρας ως ποσοστού του ΑΕΠ.

Ο Μπαρμπιέρι δεν πρωτοτυπούσε.

Τα ίδια ζητούσαν κι άλλοι πριν και μετά από αυτόν, αλλά απλώς αυτά δεν εφαρμόστηκαν γιατί οι κυβερνώντες θεωρούσαν ότι το πολιτικό κόστος θα ήταν μεγάλο.

Στη χθεσινή του ομιλία στο ξενοδοχείο Intercontinental o νομπελίστας οικονομολόγος κ. Πολ Κρούγκμαν, που έχει αποκτήσει το στάτους του γκουρού εδώ και πολύ καιρό στα ελληνικά μίντια και μέρος του πολιτικού κόσμου, επισήμανε τα αυτονόητα.

Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να είναι εξαίρεση στον κανόνα της μεγαλύτερης παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης από τη δεκαετία του 1930 και οι μεγάλες ανισορροπίες της, όπως το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, θα πρέπει να διορθωθούν.

Σύμφωνα με τον νομπελίστα καθηγητή, οι μισθοί στην Ελλάδα χρειάζεται είτε να μειωθούν είτε να αυξηθούν λιγότερο σε σχέση με τους μισθούς σε άλλα κράτη, όπως η Γερμανία, τα επόμενα χρόνια για να μειωθεί το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών από τη στιγμή που δεν υπάρχει η δραχμή για να υποτιμηθεί.

Ο κ. Κρούγκμαν είπε τα αυτονόητα που έχουν προτείνει ή έχουν αναφέρει κατ’ επανάληψη κι άλλοι στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν εισακούστηκαν οπότε είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος τι θα συμβεί σε αυτή την περίπτωση.

Το πιθανότερο είναι ότι όλα θα ξεχαστούν με την αποχώρηση του κ. Κρούγκμαν από τη χώρα.

Στην Ελλάδα αρέσουν οι γκουρού, όμως οι προτάσεις τους ακούγονται μόνο όταν αυτοί προτείνουν εύκολες λύσεις με χαμηλό πολιτικό κόστος.

Ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να αλλάξει αυτό είναι δυστυχώς ένας:

Η οικονομική κρίση να αποδειχτεί τόσο βαθιά και μεγάλη σε διάρκεια ώστε να αναγκάσει τους ιθύνοντες να λάβουν μέτρα με μεγάλο πολιτικό κόστος, τα οποία δεν θα λάμβαναν σε διαφορετική περίπτωση.


Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v