Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Eθνική και οι «προληπτικές» τράπεζες!

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαφοροποιηθεί κάποιος από τον ανταγωνισμό. H Eθνική Τράπεζα έδειξε με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2008 έναν απ’ αυτούς. Απομένει να δούμε αν έχει δίκιο.

H Eθνική και οι «προληπτικές» τράπεζες!
H Eθνική Τράπεζα διπλασίασε μεν τις προβλέψεις έναντι πιστωτικού κινδύνου το 4ο τρίμηνο του 2008 στα 228 εκατ. ευρώ από 112 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο σε αναγνώριση του δυσκολότερου οικονομικού περιβάλλοντος.

Αυτό συνέβαλε στη μείωση των κερδών του τελευταίου τριμήνου κατά 17% έναντι του 3ου τριμήνου σε 332 εκατ. ευρώ.

Μια απλή σύγκριση με την πολιτική προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ακολούθησαν οι άλλες μεγάλες τράπεζες οι οποίες πήραν επιπρόσθετες προβλέψεις για προληπτικούς λόγους οδηγεί σε διάφορα συμπεράσματα:

Πρώτον, η Εθνική Τράπεζα έχει πιο αισιόδοξη άποψη για την πορεία της ελληνικής και γενικότερα της διεθνούς οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα και επομένως δεν αισθάνεται την ανάγκη να κάνει «προληπτικές» προβλέψεις.

Δεύτερον, η Εθνική έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου της και θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να αυξήσει τις προβλέψεις τόσο πολύ ώστε να μηδενίσει τα κέρδη του 4ου τριμήνου, όπως έκανε η Eurobank, ή να βγάλει ζημίες όπως έκαναν η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς.

Τρίτον, η διοίκηση της Εθνικής έχει πιο βραχύ χρονικό ορίζοντα σε σχέση με τις διοικήσεις των άλλων μεγάλων τραπεζών, γιατί γνωρίζει ότι σε περίπτωση πολιτικής αλλαγής υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η επόμενη κυβέρνηση να την αλλάξει, παρότι το κράτος ελέγχει έμμεσα το 16% περίπου του μετοχικού της κεφαλαίου.

Οι υποστηρικτές των δύο πρώτων συμπερασμάτων θα αναφερθούν στο υψηλό ποσοστό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που ανήλθε στο 75% στα τέλη του 2008 και στον υψηλό δείκτη βασικών κεφαλαίων (Tier I) ύψους 9,9% πριν από την κρατική «ενίσχυση».

Μπορούν επίσης για να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους να επικαλεστούν ότι η Εθνική δεν έσπευσε να πάρει ό,τι της αναλογούσε από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ, σε αντίθεση με τις άλλες μεγάλες τράπεζες.

Οι υποστηρικτές του τρίτου συμπεράσματος ίσως φέρουν στη μνήμη τους την αρνητική στάση της Εθνικής, συμβούλου του Δημοσίου, στο θέμα της πώλησης της Ολυμπιακής στη MIG.

Τι ακριβώς θα συμβεί στην Ελλάδα και στις χώρες του εξωτερικού όπου οι ελληνικές τράπεζες έχουν παρουσία θα αποδειχτεί στην πράξη στο μέλλον.

Προς το παρόν, το μόνο σίγουρο είναι ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς το σύνολο των χορηγήσεων θα ήταν πολύ μεγαλύτερο αν όλες οι τράπεζες δεν προχωρούσαν σε ρυθμίσεις, δηλαδή αναχρηματοδοτήσεις πελατών τους, για να μην τους «σκάσουν» στα χέρια.

Το γνωρίζουν αρκετά καλά όσοι εργάζονται στα τμήματα καθυστερήσεων των τραπεζών που διαπιστώνουν την αλματώδη αύξηση των δανείων τα οποία δεν εξυπηρετούνται έστω και για λίγες μέρες (default rate) και ασφαλώς οι τράπεζες είναι τυχερές που δεν υποχρεούνται να δίνουν στη δημοσιότητα αυτά τα στοιχεία.

Για αρχή, πάντως, καλό θα ήταν να ανακοίνωναν όλες στο ευρύ επενδυτικό κοινό το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δηλαδή εκείνων που δεν εκτοκίζονται για περισσότερες από 90 μέρες, που αναφέρουν στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε κάθε περίπτωση, η Εθνική Τράπεζα διαφοροποιείται σε σχέση με τον ανταγωνισμό με βάση την πολιτική προβλέψεων που εφάρμοσε στα οικονομικά αποτελέσματα του 2008.

Αν αυτό οφείλεται στην εκτίμηση της διοίκησης της Εθνικής ότι το οικονομικό κλίμα θα βελτιωθεί αργότερα και η ποιότητα του δανειακού της χαρτοφυλακίου είναι αρκετά καλή για να αντέξει μέχρι τότε ή σε άλλους λόγους απομένει να αποδειχτεί.

Η σημερινή αντίδραση της αγοράς θα δείξει ποια από τις ανωτέρω απόψεις ενστερνίζεται.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v