Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Xρεοκοπία στο πολιτικό σύστημα!

Τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του νεαρού μαθητή στα Εξάρχεια δείχνουν την ύπαρξη πολιτικού κενού αλλά και τη χρεοκοπία του σημερινού πολιτικού συστήματος.

Xρεοκοπία στο πολιτικό σύστημα!
Ο κυριότερος λόγος που ο λαός επέλεξε να φέρει στην εξουσία τη Νέα Δημοκρατία τον Μάρτιο του 2004 δεν ήταν η οικονομία αλλά η πάταξη της διαφθοράς.

Στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι υψηλόβαθμα στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ είχαν εμπλακεί σε φαινόμενα διαφθοράς για προσωπικό όφελος. Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ είχε κουράσει έπειτα από περίπου 20 χρόνια στην εξουσία

Η Νέα Δημοκρατία έπαιξε γερά το χαρτί της διαφθοράς και κέρδισε πανηγυρικά τις εκλογές του 2004.

Όμως, όντως η κυβέρνηση δεν προχώρησε στις διαρθρωτικές αλλαγές που ανέμεναν αρκετοί το επόμενα χρόνια. Όμως, τουλάχιστον έδινε την εντύπωση ότι η θέση της στο θέμα της διαφθοράς ήταν αδιαπραγμάτευτη.

Αυτό τη βοήθησε όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων καθώς λίγοι ενστερνίσυηκαν την άποψη που ήθελε μέρος από τις μίζες να έχει καταλήξει στα γαλάζια κομματικά ταμεία.

Ο λαός της έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία, τον Σεπτέμβριο του 2007, παρότι είχαν μεσολαβήσει οι καταστρεπτικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Όμως, οι αποκαλύψεις για το Βατοπέδιο ήρθαν να γκρεμίσουν την εικόνα του αδιάφθορου κόμματος που καλλιεργούσε τα προηγούμενα χρόνια.

Επιπλέον, η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση ήρθε να αποκαλύψει τις χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, όπως το υψηλό δημόσιο χρέος.

Στα μάτια της κοινής γνώμης, και ιδίως των νέων ανθρώπων, το συμπέρασμα είναι απλό και αμείλικτο.

Τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ,  φαίνεται ότι δεν μπορούν να προσφέρουν όραμα ούτε να εγγυηθούν την καταπολέμηση της διαφθοράς στην ελληνική κοινωνία σε αυτή τη χρονική στιγμή.

Επιπλέον, η κοινή γνώμη και πολλοί νέοι καταλαβαίνουν ότι τα μικρότερα είναι κυρίως κόμματα διαμαρτυρίας και ανευθυνότητας όπως απέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ με τις χθεσινές διαδηλώσεις τους που ήταν φανερό ότι θα οδηγούσαν εκεί που οδήγησαν.

Αυτή η διαπίστωση οδηγεί τους νέους στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο με βάση τον ανταγωνισμό σε αυτή τη χώρα και φέρνει την απογοήτευση και σε μερικές περιπτώσεις ακραίες συμπεριφορές.

Σε αυτή την κατηγορία δεν συμπεριλαμβάνονται ασφαλώς οι επαγγελματίες ταραξίες που περιμένουν την κατάλληλη αφορμή για να καταστρέψουν τις περιουσίες αθώων πολιτών όπως συμβαίνει τις τελευταίες μέρες μετά τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή από προφανώς πλημμελώς εκπαιδευθέντα ειδικό φρουρό.

Οι επαγγελματίες ταραξίες, οι περίφημοι γνωστοί-άγνωστοι, απλώς επωφελούνται από την ανοργανωσιά και την έλλειψη προγραμματισμού που παραδοσιακά χαρακτηρίζει τις ελληνικές αστυνομικές αρχές για να κάνουν χαβαλέ, καίγοντας αυτοκίνητα, μαγαζιά και σπίτια αδιακρίτως.

Και η αστυνομία και γενικότερα το κράτος, αντί να επιβάλει την τάξη πιάνοντάς τους και βάζοντάς τους φυλακή, στέλνει τα ΜΑΤ να τους παρακολουθούν στο καταστροφικό τους έργο για να μην τους προκαλέσουν, υποτίθεται.

Πρόκειται για μια κατάσταση που αποκαλύπτει ένα τεράστιο πολιτικό κενό.

Χειρότερη όμως κι από το πολιτικό κενό είναι η αίσθηση στα μάτια πολλών νέων, και μη, ανθρώπων ότι δεν υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, γιατί το πολιτικό σύστημα έχει χρεοκοπήσει.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v