Ομόλογα, χρυσός και Σοφοκλέους!

Ο Νοέμβριος αποδείχτηκε πολύ καλός μήνας για τα κρατικά ομόλογα και τον χρυσό, αλλά όχι για τη Σοφοκλέους και τις άλλες χρηματιστηριακές αγορές. Τι δείχνει αυτή η σχέση για το μέλλον.

Ομόλογα, χρυσός  και Σοφοκλέους!
Ο Νοέμβριος αποδείχτηκε ένας ακόμη άσχημος μήνας για τις μετοχές αλλά ένας από τους καλύτερους των τελευταίων δεκαετιών για τα κρατικά ομόλογα και τον χρυσό.

Ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης ΕΑFE της Morgan Stanley Capital International υποχώρησε 5%, όμως μικρές ευρωπαϊκές αγορές όπως της Αθήνας, της Βιέννης, του Όσλο και του Δουβλίνου κατέγραψαν πολύ μεγαλύτερες απώλειες.

Το ιρλανδικό χρηματιστήριο πρωταγωνίστησε χάνοντας το 19% περίπου της αξίας του με αποτέλεσμα να ανεβάσει τις συνολικές απώλειες από την αρχή της χρονιάς στο 67%, ξεπερνώντας την Αθήνα που περιορίστηκε στο 63%.

Όμως, ο Νοέμβριος αποδείχτηκε εξαιρετικός μήνας για τα κρατικά ομόλογα και τον χρυσό.

H απόδοση του 10ετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου έπεσε στο 3,25% από 3,90% τον προηγούμενο μήνα καθώς η τιμή του έκανε το μεγαλύτερο ράλι από τη δεκαετία του 1980 για την οποία υπάρχουν στοιχεία. Υπενθυμίζεται ότι η απόδοση πέφτει όταν η τιμή ανεβαίνει και το αντίστροφο.

Το ράλι των κρατικών ομολόγων συνδέεται από τους περισσότερους αναλυτές με την είσοδο της γερμανικής οικονομίας σε ύφεση και τη συνεπαγόμενη μείωση του πληθωρισμού που διευκολύνει μια γενναία μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ προσεχώς.

Όμως, το ράλι δεν ήταν ίδιο για τα κρατικά ομόλογα χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ιρλανδία, οι οποίες θεωρούνται υψηλότερου ρίσκου.

Σε αυτές τις χώρες η οικονομική αδυναμία συνδέεται με την ύπαρξη μεγάλων ανισορροπιών στα δημόσια οικονομικά τους.

Ράλι έκανε επίσης και ο χρυσός. Η τιμή του μετάλλου κατέγραψε κέρδη μεγαλύτερα του 13% τον Νοέμβριο και η τρομοκρατική επίθεση στην Ινδία την προηγούμενη εβδομάδα ενίσχυσε τη ζήτηση.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση σε μηνιαία βάση από τον Σεπτέμβριο του 1999 και είναι προφανές ότι δεν οφείλεται στις προσδοκίες των αγοραστών για άνοδο του πληθωρισμού όσο για αναζήτηση καταφυγίου.

Από εκεί και πέρα, άλλοι παράγοντες όπως η αποδυνάμωση του δολαρίου παίζουν επίσης ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής του χρυσού.

Κρατικά ομόλογα και χρυσός προεξοφλούν ένα χειρότερο οικονομικό αύριο συμπλέοντας με τις χρηματιστηριακές αγορές όπως η Σοφοκλέους.

Όμως, οι τελευταίες έχουν ξεκινήσει ένα ράλι τις τελευταίες μέρες που οι περισσότεροι θεωρούν ράλι ανακούφισης έπειτα από μια μεγάλη και παρατεταμένη πτώση.

Η άνοδος διευκολύνεται από το γεγονός ότι οι ρευστοποιήσεις που ήθελαν να κάνουν τα hedge funds για να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των μεριδιούχων τους έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί για φέτος.

Είναι επόμενο αγορές όπως η ελληνική, που επλήγησαν συγκριτικά περισσότερο από τις πωλήσεις των hedge funds και έχουν ελκυστικότερες αποτιμήσεις, να ανασαίνουν.

Όμως, τα κρατικά ομόλογα και ο χρυσός παραπέμπουν σε ένα οικονομικό περιβάλλον που παραδοσιακά δεν ευνοεί τις αγορές μετοχών από τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια σε διεθνή κλίμακα.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τα πράγματα για μια μικρή αγορά όπως η Σοφοκλέους δυσκολεύουν περισσότερο.

Το ερώτημα λοιπόν είναι αν η κόπωση των επιθετικών πωλήσεων αρκεί για να έχει μεγαλύτερη διάρκεια το ράλι ανακούφισης.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v