Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Nερό στο κρασί του πακέτου;

Η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος επιθυμούν το πακέτο στήριξης ύψους 28 δισ. ευρώ να κατευθυνθεί στη δανειοδότηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Ίσως όμως αλλάξουν είτε γνώμη είτε το πακέτο.

Τράπεζες: Nερό στο κρασί του πακέτου;
Το νέο δεν εκπλήσσει.

Η EBRD, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, μείωσε στο 3,1% την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης από 6,5% που προβλέπεται να ανέλθει φέτος.

Ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης για το 2009 δεν μοιάζει καθόλου άσχημος, έστω κι αν είναι κουτσουρεμένος στο μισό, αν αναλογιστεί κανείς τους αντίστοιχους στις ΗΠΑ, στην ευρωζώνη κι αλλού.

Όμως, η EBRD αναφέρει στην ίδια έκθεση ότι υπάρχει κίνδυνος μεγαλύτερης επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης αν οι εισροές ξένων κεφαλαίων σταματήσουν, ιδίως για χώρες με μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και υψηλό δημόσιο χρέος.

Η σταθεροποίηση των τραπεζικών συστημάτων θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα, τονίζει, και θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός με δυτικές χώρες και άλλες της ευρύτερης γεωγραφικής ζώνης, λαμβάνοντας υπόψη τις μετοχικές διασυνδέσεις μεταξύ των τραπεζών.

Ουσιαστικά, οι συγγραφείς της έκθεσης αναφέρουν το προφανές.

Η Ρουμανία, η Βουλγαρία κι άλλες χώρες της περιοχής θα πρέπει να ζητήσουν τη συνδρομή άλλων χωρών των οποίων οι τράπεζες έχουν μετοχική συμμετοχή σε ντόπια πιστωτικά ιδρύματα.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται σ’ αυτές τις χώρες μαζί με την Αυστρία, τη Γαλλία κ.λπ.

Θα ήταν όμως άδικο να ζητήσουν από τη Γαλλία, π.χ., να σώσει ή να τροφοδοτεί με ρευστό τη θυγατρική μιας ελληνικής ή αυστριακής τράπεζας στη Ρουμανία ή αλλού. Αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να βοηθήσει η αντίστοιχη χώρα.

Όμως, το θέμα δεν αφορά μόνο στις τράπεζες.

Αυτές οι χώρες είχαν μετατραπεί σε σημαντικές εξαγωγικές αγορές για ελληνικά προϊόντα και σε επιπλέον βάση παραγωγής για εκατοντάδες επιχειρήσεις.

Επομένως, η στήριξη των οικονομιών τους ξεπερνά τα στενά συμφέροντα των τραπεζών.

Δυστυχώς, οι οιωνοί δεν είναι καλοί και το χέρι βοηθείας δεν θα το αποφύγουμε.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν εναποθέσει πολλές από τις ελπίδες τους στις κοινοτικές εισροές που θα ανέρχονταν σε 11 και 31 δισ. ευρώ αντίστοιχα μέχρι το 2013.

Όμως, μόλις χθες η Βουλγαρία έχασε 220 εκατ. ευρώ σε κοινοτική βοήθεια μετά την πρωτοφανή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μη δώσει τα λεφτά για να μην καταλήξουν στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη αντιληφθεί το τεράστιο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τη Βουλγαρία όπου οι κοινοτικές αρχές θεωρούν ότι υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ υπουργών και του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα.

Είναι σαφές ότι το μήνυμα που στέλνεται στη διεθνή κοινότητα για τη Βουλγαρία μετά τη χθεσινή απόφαση της Ε.Ε. είναι αποθαρρυντικό και μάλιστα σε περίοδο διεθνούς κρίσης.

Ανάλογα προβλήματα με τη διάθεση των κοινοτικών χρημάτων αλλά σε μικρότερη κλίμακα έχει η Ρουμανία.

Όλα αυτά συνεργούν προς την κατεύθυνση ότι οι ανωτέρω χώρες θα χρειαστούν βοήθεια για να σταθεροποιήσουν τα τραπεζικά τους συστήματα και όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις οι μητρικές τράπεζες θα κληθούν να βοηθήσουν πρώτες τις κόρες τους.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το ελληνικό πακέτο στήριξης των τραπεζών ίσως θα πρέπει πιθανόν να υποστεί κάποιες αλλαγές τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.

Είτε να ενισχυθεί το πακέτο με επιπλέον κρατικές εγγυήσεις κ.λπ. που θα χρησιμοποιηθούν γι’ αλλού είτε να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος ότι μέρος του θα κατευθυνθεί σε χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου δραστηριοποιούνται θυγατρικές ελληνικών τραπεζών.

Στη δεύτερη περίπτωση, οι περίφημες παραινέσεις ή εντολές της Τραπέζης της Ελλάδος προς τις τράπεζες για χρήση των 3 μέτρων του πακέτου των 28 δισ. ευρώ στο εσωτερικό πάνε περίπατο μαζί με τις πολιτικές διαβεβαιώσεις.

Δεν είναι κακό όμως.

Ο Μέιναρντ Κέινς έλεγε ότι όταν αλλάζουν τα δεδομένα αλλάζει κι αυτός άποψη. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι δικοί μας ιθύνοντες.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v