Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ερντογάν τα παίρνει όλα 

Στις 18 Απριλίου γράφαμε ότι ο Ερντογάν θα ξανακερδίσει τις εκλογές, επικαλούμενοι τις πηγές μας στην Τουρκία. Σήμερα, μπορούμε να αναφερθούμε στην επόμενη μέρα, στην οποία ίσως ο ίδιος δεν δώσει το παρών από ένα σημείο και μετά.

Ο Ερντογάν τα παίρνει όλα

Το άρθρο της στήλης που δημοσιεύθηκε στις 18 Απριλίου είχε τίτλο «Ο Ερντογάν ξανάρχεται…» και εξηγούσε γιατί ο Τούρκος πρόεδρος θα επανεκλεγόταν είτε στις 14 Μαΐου είτε δύο εβδομάδες αργότερα, παρά το γεγονός ότι τα γκάλοπ έδειχναν πως είναι αρκετά πίσω από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Παραθέτουμε τον 3ο από τους πέντε λόγους που αναφέραμε τότε καθώς ο Ερντογάν κέρδισε με 71% στην περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από τους σεισμούς. «Τρίτον, οι σεισμοπαθείς στη Ν.Α. Τουρκία θεωρούν ότι ο Ερντογάν θα τιμήσει την υπόσχεση ότι θα τους φτιάξει καινούργια σπίτια σε ένα-ενάμιση χρόνο. Οι κάτοικοι αισθάνονται πιο ασφαλείς, γιατί τα σπίτια που δεν έπεσαν με τους σεισμούς είχαν κτιστεί από τον κρατικό οργανισμό».

Αισθανθήκαμε πιο σίγουροι για τις πηγές μας, όταν λίγες μέρες αργότερα πληροφορηθήκαμε ανεπισήμως την εκτίμηση των αμερικανικών υπηρεσιών. Συνέπιπτε και μάλιστα έδινε περισσότερες πιθανότητες να πάρει πάνω από 50% και να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Φυσικά, η εικόνα από τις δημοσκοπήσεις στην Τουρκία  και τα σχόλια στον τουρκικό και στον διεθνή Τύπο που αναπαρήγαν στην Ελλάδα τα ΜΜΕ και οι κάθε λογής τουρκολόγοι που βγαίνουν στα κανάλια ήταν τελείως διαφορετική και εκ του αποτελέσματος λανθασμένη. Σήμερα, κάποιοι τουρκολόγοι εξ Αθηνών στέλνουν μηνύματα ή τηλεφωνούν σε ανθρώπους στην  Τουρκία που είχαν διαφορετική άποψη και τους ρωτάνε τι εκτιμούν για την επόμενη μέρα, όπως μαθαίνουμε. Προφανώς, για να τις μεταφέρουν μετά ως δικές τους στην Ελλάδα, όταν βγαίνουν στα κανάλια. 

Για να επανέλθουμε όμως. Είναι σαφές ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα επανεκλεγεί στις 28 Μαΐου. Η φτωχή επίδοση του κ. Κιλιτσντάρογλου έχει ήδη προκαλέσει εσωστρέφεια στην αντιπολίτευση, με την κ. Ακσενέρ, επικεφαλής ενός μικρού κόμματος, που ήθελε τον κ. Ιμάμογλου, δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, προεδρικό υποψήφιο, να ρίχνει τις μπηχτές της. Όμως, τα προβλήματα της αντιπολίτευσης δεν σταματάνε στην προεδρική εκλογή. Το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ έχασε μεν δύο μονάδες αλλά ήλθε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές και με δεδομένο το εκλογικό σύστημα, θα εκλέξει πάνω από 300 βουλευτές σε σύνολο 600 στην τουρκική Βουλή. Ακόμη χειρότερα για την αντιπολίτευση -το παραδέχεται σε κατ’ ιδίαν συζήτηση σύμβουλος του Κιλιτσντάρογλου- εξελέγησαν υπό την σκέπη της κάπου 30 με 40 ισλαμιστές βουλευτές. Οι τελευταίοι μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμοι στον Ερντογάν σε κάποιες κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή αλλά δεν έφεραν ψήφους στον Κιλιτσντάρογλου όπως περίμενε. Οι ψηφοφόροι τους ψήφισαν Ερντογάν. Μαζί με αυτούς, το κόμμα του προέδρου, το ΑΚΡ, μπορεί να ελέγχει 360-380 βουλευτές. Σημειωτέον ότι χρειάζεται 400 ψήφους για να περάσει το νέο Σύνταγμα από τη Βουλή, αν και ο Ερντογάν έχει δείξει στο παρελθόν πως είναι πιο πιθανό να το πάει σε δημοψήφισμα

Όμως, τα προβλήματα δεν σταματάνε εδώ για την αντιπολίτευση. Η Τουρκία έχει δημοτικές εκλογές το 2024. Ο Ιμάμογλου και δευτερευόντως ο δήμαρχος Άγκυρας κινδυνεύουν να χάσουν καθώς ασχολούνται περισσότερο με την πολιτική της Τουρκίας και λιγότερο με τα προβλήματα των πόλεών τους. Σε αντίθεση με τον Ερντογάν, όταν ήταν δήμαρχος  Κωνσταντινούπολης. Επομένως, η διαφαινόμενη νίκη του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της 28ης Μαΐου, μία μέρα πριν από την Άλωση της Πόλης, του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές και ενδεχόμενη εκθρόνιση του Ιμάμογλου από τη δημαρχία Κωνσταντινούπολης, μπορεί να εξελιχθεί σε πολιτική κυριαρχία.

Τι θα μπορούσε να ανατρέψει αυτό το σκηνικό; Το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν, σύμφωνα με πηγές που θεωρούμε αξιόπιστες. Η ασθένεια θα μπορούσε να τον οδηγήσει εκτός προεδρίας πριν από τη λήξη της νέας, 4ετούς και τελευταίας προεδρικής θητείας του.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v