Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tράπεζες: Αρνητικές ειδήσεις ίσον θάνατος

Σε μια τέτοια αγορά το θέμα δεν είναι να είσαι καλός, αλλά να είσαι πολύ καλός. Οποιοδήποτε ψήγμα αρνητικής απόχρωσης είναι αρκετό για να στείλει τη μετοχή στα τάρταρα. Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες το γνωρίζουν καλά.

Tράπεζες: Αρνητικές ειδήσεις ίσον θάνατος
Οι ποδοσφαιρικές ομάδες που διεκδικούν τον τίτλο γνωρίζουν ότι τα λάθη απαγορεύονται στην τελική ευθεία για το πρωτάθλημα.

Το ίδιο συμβαίνει σήμερα κατά κάποιο τρόπο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Γνωρίζοντας τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι διεθνείς αγορές, οι διοικήσεις των μεγάλων ελληνικών τραπεζών θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία τα λάθη.

Στην παρούσα φάση, το μεγάλο λάθος θα ήταν να βγει κάποια αρνητική είδηση για μία απ’ αυτές.

”Όλες οι τράπεζες παλεύουμε να μη βγουν αρνητικές ειδήσεις”, τόνισε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας.

Είναι μια σωστή κίνηση αφού έχει αποδειχτεί ότι οι αγορές αδιαφορούν για τα καλά νέα και τιμωρούν τα άσχημα σε περιόδους κρίσης, όπως η σημερινή.

Σε αντίθεση όμως με το ποδόσφαιρο, όπου υπάρχει η αμυντικογενής τακτική του ”τσούκου-τσούκου μπολ”, η οποία δείχνει να περιορίζει τα λάθη ακόμη κι αν η ομάδα βγάζει την ψυχή των οπαδών της, π.χ. ΠΑΟ, στις τράπεζες δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο.

Η κάθε τράπεζα θα πρέπει να επιλέξει τον δικό της δρόμο, δίνοντας έμφαση στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει στο business plan της.

Όμως, η επίτευξη των στόχων είναι σχεδόν αδύνατη αν υιοθετηθεί η συντηρητική τακτική του ”τσούκου-τσούκου μπολ”, κοινώς δίνουμε δάνεια με μέτρο εντός κι εκτός Ελλάδος.

Σ’ αυτή την περίπτωση, η ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων και η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας θα προστατευτούν, αλλά οι στόχοι κερδοφορίας μάλλον δεν θα πιαστούν αφού ο ρυθμός αύξησης των δανείων θα υστερήσει.

Από την άλλη πλευρά, η συνέχιση της ίδιας επιθετικής πολιτικής που ακολουθούσαν μέχρι σήμερα είναι πιο πιθανό να επιτύχει τους στόχους κερδοφορίας για κάνα - δύο τρίμηνα, αλλά κινδυνεύει από το σύνδρομο Φερέρ στην ΑΕΚ.

Κοινώς, να αποτύχει λίγο αργότερα κι αφού στο μεταξύ θα έχει φορτωθεί η τράπεζα με αρκετά δάνεια που μπορεί να σταματήσουν να εξυπηρετούνται από τους δανειολήπτες αν η κρίση συνεχιστεί μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Δεν είναι γνωστό τι ακριβώς θα πράξουν σε επίπεδο τακτικής οι διοικήσεις των μεγάλων ελληνικών τραπεζών τους επόμενους μήνες.

Είναι όμως βέβαιο ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μη βγάλουν άλλα αρνητικά νέα το επόμενο διάστημα.

Άλλωστε γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν μία τράπεζα βγάλει κάποιο άσχημο νέο θα την πληρώσουν και οι υπόλοιπες.

Το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου είναι πολύ πρόσφατο, αν και τα χθεσινά αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας για το 2007 ήταν μεν αρκετά καλά, χωρίς όμως να είναι εξαιρετικά.

Το ερώτημα είναι μέχρι πότε θα μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο.

Ακόμη κι αν οι οικονομίες στις οποίες βγάζουν τα λεφτά τους δεν επηρεαστούν από την κρίση, όλες, αν και σε διαφορετικό βαθμό, χρειάζονται ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν τα δάνεια και την ανάπτυξή τους κι αυτό δεν είναι εύκολο όταν το κόστος άντλησης κεφαλαίων έχει ανέβει.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v