Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ETE: To ισχυρό όπλο του 2008

Ακόμη και σε περιόδους αναταραχής στις διεθνείς χρηματαγορές και κεφαλαιαγορές, ορισμένες τράπεζες ξεχωρίζουν, γιατί διαθέτουν τα σωστά όπλα. Η Εθνική Τράπεζα τυγχάνει να είναι μία απ’ αυτές.

ETE: To ισχυρό όπλο του 2008
Οι τράπεζες ήταν διεθνώς ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της πιστωτικής κρίσης το 2007.

Οι μετοχές τους υποαπέδωσαν σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, κάτι που έχει να συμβεί εδώ και αρκετά χρόνια.

Πολλές απ’ αυτές πλήρωσαν το αντίτιμο της διαγραφής δανείων και της καταγραφής υποαξιών από τοποθετήσεις σε σύνθετα προϊόντα που συνδέονται με την αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων.

Άλλες απλώς τις πήρε η μπόρα της πτώσης του κλάδου και η προεξόφληση της επιβράδυνσης του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Ακόμη, όμως, κι αυτές που δεν επηρεάστηκαν τόσο, όπως π.χ. οι περισσότερες ελληνικές, είδαν να παγιώνεται μια δυσάρεστη κατάσταση στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

Οι εκδόσεις τραπεζικών ομολόγων και τιτλοποιήσεων περιορίστηκαν σημαντικά, αν δεν πάγωσαν σε ορισμένες περιπτώσεις, και τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά του ευρώ και του δολαρίου σκαρφάλωσαν σε υψηλά επίπεδα.

Κι αυτό παρά τις τεράστιες ενέσεις ρευστότητας από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες και τη σημαντική μείωση του βασικού επιτοκίου με το οποίο δανείζει η μία την άλλη από τη Fed.

Ακόμη και αν η κατάσταση αμβλυνθεί τους επόμενους μήνες είναι μάλλον απίθανο τα διατραπεζικά επιτόκια του ευρώ, εν προκειμένω, να πέσουν στα χαμηλά επίπεδα όπου ήταν πριν από την κρίση.

Είναι επίσης μάλλον απίθανο να δανείζονται οι τράπεζες κεφάλαια τόσο εύκολα και με τόσο χαμηλά επιτόκια τιτλοποιώντας δάνεια, πιστωτικές κάρτες κ.λπ. όπως στο παρελθόν.

Εκτός λοιπόν από τους πειστικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ιδιαίτερη αξία αποκτούν η ευκολία και το κόστος χρηματοδότησης της αύξησης των δανείων και λοιπών στοιχείων του ενεργητικού.

Τράπεζες που έχουν πρόσβαση σε φθηνή και άφθονη ρευστότητα έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα και ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα τους.

Η Εθνική Τράπεζα είναι μία απ’ αυτές.

Ο λόγος είναι απλός.

Πρώτα απ’ όλα η μεγάλη καταθετική βάση της. Οι καταθέσεις είναι μεγαλύτερες από τις χορηγήσεις, με αποτέλεσμα ο λόγος δανείων προς καταθέσεις να κυμαίνεται κοντά στο 90%.

Η Εθνική μπορεί να χρηματοδοτεί την αύξηση των χορηγήσεών της χωρίς να ανησυχεί για τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

Δεύτερον, η Εθνική έχει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων που δεν έχει τιτλοποιήσει ακόμη για να αποκτήσει ρευστότητα.

Από τη στιγμή όμως που το νομοθετικό πλαίσιο για την έκδοση των καλυμμένων ομολόγων (covered bonds) είναι πλέον έτοιμο, η Εθνική θα μπορεί με ολιγόμηνη προετοιμασία να το αξιοποιήσει αντλώντας ρευστότητα με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Τα καλυμμένα ομόλογα αποδείχτηκαν πολύ πιο ανθεκτικά στην πιστωτική κρίση σε σχέση με άλλα, αφού οι εκδόσεις συνεχίστηκαν και το περιθώριο δανεισμού πάνω από το επιτόκιο Euribor ήταν πολύ χαμηλότερο σε σχέση με άλλα.

Μπορεί λοιπόν η Εθνική να διαπραγματεύεται με premium σε όρους Ρ/Ε και P/BV (τιμή προς λογιστική αξία) έναντι του μέσου όρου των μεγάλων ευρωπαϊκών για το 2008 λόγω υποσχόμενης ανάπτυξης, έχει όμως ένα ακόμη ισχυρό όπλο στο οπλοστάσιό της.

Την πρόσβαση στην άφθονη και φθηνή ρευστότητα που της εξασφαλίζουν η μεγάλη καταθετική βάση της και το ”ανέγγιχτο” μεγάλο χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων.

Είναι ένα πολύτιμο όπλο σε εποχές αναταραχής και κρίσης στις διεθνείς αγορές όπου το ρευστό είναι βασιλιάς.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v