Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eίναι η ΔΕΗ ”ολίγον... έγκυος”;

H κίνηση της Διοίκησης της ΔΕΗ να προωθήσει την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την γερμανική RWE έχει δικαιολογημένα εκπλήξει την αγορά. Είναι δύσκολο να φαντασθεί κανείς ότι αυτό γίνεται μόνο με πρωτοβουλία του κ. Αθανασόπουλου. Επομένως, κάτι άλλο κρύβεται από πίσω.

Eίναι η ΔΕΗ ”ολίγον... έγκυος”;
Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα διακηρύξει ότι η ΔΕΗ ανήκει στις επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα στις οποίες το Δημόσιο θέλει να έχει τον έλεγχο.

Ακόμη κι αν κάποιος διαφωνεί μ’ αυτή την λογική θα πρέπει να την σεβασθεί.

Ακριβώς όμως επειδή η ΔΕΗ είναι κρατική επιχείρηση, οφείλει να αποδεικνύει ότι ενεργεί με διαφάνεια και γνώμονα το συμφέρον των μετόχων της, συμπεριλαμβανομένου του κράτους.

Αυτό όμως δεν συμβαίνει στην περίπτωση του Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της επιχείρησης και της γερμανικής RWE που καλείται να εγκρίνει την Πέμπτη το ΔΣ της ΔΕΗ.

Αν αυτό αποτελεί πρωτοβουλία του προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ, Τάκη Αθανασόπουλου, θα φανεί την Πέμπτη αφού το ΔΣ είναι διορισμένο στην ουσία από την κυβέρνηση και θα πρέπει να αντιδράσει απορρίπτοντάς το.

Αν όμως το εγκρίνει, τότε θα είναι ηλίου φαεινότερο ότι το Μνημόνιο έχει την ευλογία της κυβέρνησης. Δεν αποκλείεται μάλιστα ο κ. Αθανασόπουλος, όχι μόνο να μην πήρε την πρωτοβουλία, αλλά να ήταν εντολοδόχος της κυβέρνησης σ’ αυτή την περίπτωση.

Αναμφισβήτητα, τα συμφέροντα στο χώρο της ενέργειας είναι πολύ μεγάλα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουν άδικο όσοι ισχυρίζονται, ακόμη και οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ, ότι η συμφωνία με την RWE υπονομεύει τα συμφέροντα της επιχείρησης από την στιγμή που δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι οι όροι είναι οι καλύτεροι δυνατοί.

Αν η ΔΕΗ ήταν μια εισηγμένη εταιρεία με ιδιώτες μεγαλομέτοχους πιθανόν δεν θα αντιμετώπιζε παρόμοια προβλήματα με μια τέτοια συμφωνία.

Όμως, είναι επιλογή της κυβέρνησης να είναι η ΔΕΗ κρατική επιχείρηση.

Από την στιγμή που συμβαίνει αυτό, οφείλει να εξασφαλίσει συνθήκες διαφάνειας και νομιμότητας, προκηρύσσοντας διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή των δυο λιθανθρακικών μονάδων.

Αν δεν το κάνει, θα δεχθεί δικαιολογημένη κριτική και θα δημιουργήσει υποψίες για την ύπαρξη ντιλ κάτω από το τραπέζι που προφανώς αποσκοπεί στην είσοδο της RWE ως στρατηγικού επενδυτή της ΔΕΗ μεσοπρόθεσμα, όταν οι συνθήκες θα είναι πιο ώριμες.

Ίσως η κυβέρνηση θεωρεί ότι μ’ αυτό τον τρόπο αποφεύγει τον σκόπελο του πολιτικού κόστους που έχει μια άμεση ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και επιπλέον δρομολογεί μια σημαντική διαρθρωτική αλλαγή στην οικονομία.

Κάνει λάθος. Αν έτσι όντως σκέφτεται το μόνο που θα κατορθώσει είναι η άμεση είσπραξη του πολιτικού κόστους και η δυσφήμιση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ αφού πάει να δρομολογηθεί με μη διαφανή τρόπο.

Η κυβέρνηση καλείται μέσω του διορισμένου ΔΣ της ΔΕΗ να μην εγκρίνει το Μνημόνιο την Πέμπτη, διορθώνοντας ένα λάθος που ο κ. Αθανασόπουλος είτε αυτοβούλως είτε κατόπιν πολιτικής εντολής δρομολόγησε.

Αν δεν το κάνει, θα αφήσει εαυτόν έκθετο και θα ενισχύσει τις υποψίες εκείνων που βλέπουν διακρατική συμφωνία Ελλάδος-Γερμανίας σε υψηλό επίπεδο πίσω από το ντιλ που πιθανόν επεκτείνεται και σ’ άλλους κλάδους.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v