O χρησμός για την Ελλάδα

Θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα; Θα διατηρηθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018; Και, τέλος, θα δώσει ο Ντράγκι το QE στην Ελλάδα; Για όλα αυτά κάποιοι έχουν την απάντηση.

Είμαστε όλοι θεατές στο γνωστό έργο.

Σ' εκείνο που θα έπρεπε να είχε τελειώσει στα τέλη του 2014 ή στο πρώτο τρίμηνο του 2015, αλλά συνεχίσθηκε με το τρίτο μνημόνιο το περσινό καλοκαίρι.

Εμείς έχουμε βρει τον μπελά μας, όμως κοινοτικοί αξιωματούχοι και άλλοι έχουν κερδίσει λίγο χρόνο δημοσιότητας, κάνοντας δηλώσεις για την πορεία της αξιολόγησης και το ελληνικό χρέος.

Από τον Ντάισελμπλουμ, τον Μοσκοβισί, τον Σόιμπλε, τον Ρέγκλινγκ και τον Βίζερ, μέχρι τον υπουργό Οικονομικών της Σλοβακίας και ποιος ξέρει ποιον άλλο.

Tragic (για να θυμηθούμε μια παλαιότερη διαφήμιση).

Όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Τα βασικά ερωτήματα που κυριαρχούν αυτή την περίοδο είναι αν και πότε θα κλείσει η 2η αξιολόγηση, τι θα γίνει με την ελάφρυνση του χρέους και το ΔΝΤ και, τέλος, τι θα αποφασίσει ο Μάριο Ντράγκι για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE.

Πολλές και διαφορετικές οι απόψεις, αν και το περίγραμμα διαφαίνεται πιο καθαρά.

Όπως μας είχε προϊδεάσει ο κ. Βίζερ του EWG, η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους και κατ' επέκταση να δοθεί το QE.

Ο κ. Σόιμπλε θέλει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα για τους δικούς του πολιτικούς λόγους και θα ασκήσει κάθε είδους πίεση για να το πετύχει.

Δεν αποκλείεται λοιπόν να εμφανίσει την ελληνική πλευρά προ τελεσιγράφου.

Δικαιολογημένα, υπάρχει αβεβαιότητα.

Ευτυχώς, κάποιοι βλέπουν τα πράγματα πιο αισιόδοξα.

Αναφερόμαστε σε όλους εκείνους που συμμετέχουν στις αγορές.

Χθες, η τιμή του αποκαλούμενου ελληνικού strip, που απαρτίζεται από τα ελληνικά ομόλογα της μετά PSI εποχής, έφτασε μια ανάσα από το υψηλό που είχε καταγράψει το 2014, όταν η χώρα είχε βγει στις αγορές.

Η μεσοσταθμική τιμή έφτασε λίγο πιο κάτω από το 72, που ήταν η ανώτατη τιμή του strip το 2014, σύμφωνα με dealer.

Να θυμίσουμε ότι οι λήξεις των ομολόγων του strip επεκτείνονται στο 2042.

Στο ίδιο μήκος κύματος, με αύξηση της τιμής και πτώση της απόδοσης κινείται το 10ετές ομόλογο που λήγει το 2027.

Η απόδοση έχει υποχωρήσει στο 6,9% από 8,3% στα τέλη Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα το spread από το αντίστοιχο ομόλογο της Πορτογαλίας να διαμορφώνεται κοντά στις 330 μονάδες βάσης ή 3,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο spread είχε διαμορφωθεί μεταξύ 300 και 400 μονάδων βάσης το 2014, χωρίς να υπάρχει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Γιατί έχουν σπεύσει οι αγορές να συμπιέσουν το ελληνοπορτογαλικό spread σ' αυτά τα επίπεδα;

Επειδή προεξοφλούν είσοδο των ελληνικών ομολόγων στο QE από το 2017, είναι η απάντηση, σύμφωνα με τους πιο ειδικούς.

Μήπως προτρέχει η αγορά ομολόγων;

Δεν το ξέρουμε. Θα πρέπει να περιμένουμε.

Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι η αγορά προεξοφλεί το QE για τα ελληνικά ομόλογα και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχει κλείσει η 2η αξιολόγηση και να βρεθεί λύση στον γόρδιο δεσμό με το ΔΝΤ και το χρέος.

Ιδωμεν.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v