Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tιτάν: Παράθυρο ευκαιρίας στη χώρα των Φαραώ

Οι καλές εταιρίες είναι σαν τους καλούς μακροπρόθεσμους επενδυτές. Δεν αφήνουν τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις των αγορών να μεταβάλλουν τη στρατηγική τους. Η Τιτάν είναι μία απ’ αυτές και η εξαγορά της Orascom Cement από τη Lafarge τη βοηθά να προωθήσει τη στρατηγική της.

Tιτάν: Παράθυρο ευκαιρίας στη χώρα των Φαραώ
Είναι από τις πιο παλιές εισηγμένες εταιρίες, αφού μπήκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1912.

Είναι επίσης από τις ελάχιστες που συνεχίζουν να βγάζουν κέρδη για πάνω από μισό αιώνα και από τις λίγες που αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους την τελευταία 14ετία.

Όμως, το σερί των 14 ετών κινδυνεύει να διακοπεί φέτος.

Ο όμιλος Τιτάν βρίσκεται αντιμέτωπος με την κρίση στην αμερικανική αγορά κατοικίας, με την αδυναμία εξόρυξης στην περιοχή Lake Belt της πολιτείας της Φλόριντας που τροφοδοτεί το εργοστάσιο στο Πενσούκο και με την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην ελληνική αγορά τσιμέντου.

Η γεωγραφική διαφοροποίηση των εσόδων του ομίλου δεν είναι ακόμη τέτοια ώστε να επιτρέπει την αντιστάθμιση των απωλειών σε τζίρους και λειτουργικά κέρδη (EBITDA) της αμερικανικής ηπείρου από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης.



Η μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν, η οποία από αρκετούς θεωρείται ομόλογο, έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα καθώς υποχωρεί 29% περίπου το τελευταίο εξάμηνο.

Όμως, όλες οι αγορές, ακόμη και των ομολόγων, διέρχονται περιόδους κάμψης μερικές φορές.

Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι η μέση ετήσια άνοδος της μετοχής από το 2001 μέχρι σήμερα είναι της τάξης του 8% και πλέον όταν η μέση απόδοση του 12μηνου έντοκου γραμματίου ήταν 3%.

Ούτε μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι η μέση ετήσια απόδοση από το 1996 μέχρι και σήμερα ξεπέρασε το 20% έναντι 15% και πλέον του Γενικού Δείκτη και 5% του έντοκου γραμματίου του Δημοσίου το ίδιο διάστημα.

Παρ’ όλα αυτά οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές στις χειμαζόμενες αγορές της Φλόριντας πρωτίστως, και δευτερευόντως της Βιρτζίνιας και της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ, παραμένουν θετικές καθώς ο πληθυσμός τους συνεχίζει να αυξάνεται.

Επιπλέον, η Τιτάν προτιμά να επενδύσει στην κατασκευή ενός εργοστασίου τσιμέντου με ετήσια παραγωγική δυνατότητα 1,5 εκατ. τόνων σε μια παρθένα αγορά, όπως η Αλβανία, παρά να εγκαταλείψει την πολιτική των εξαγορών ξένων επιχειρήσεων με λογικά τιμήματα.

Όμως, η εξαγορά του αιγυπτιακού ομίλου Orascom Cement από τη γαλλική Lafarge δίνει την ευκαιρία στην ελληνική εταιρία να βάλει καλύτερα πόδι στην αγορά της Αιγύπτου, από την οποία αντλεί μόλις το 4% του ενοποιημένου τζίρου και το 7% των λειτουργικών κερδών.

Βλέπετε, η Lafarge και η Τιτάν έχουν υπογράψει συμφωνία να είναι συνεταίροι σε οτιδήποτε κάνουν στην Αίγυπτο και γι’ αυτό κατέχουν το 50% έκαστη στις μονάδες της Αλεξάνδρειας και του Beni Suef.

Δεν χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη σοφία για να καταλάβει κάποιος ότι οι δύο πλευρές θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να επανεξετάσουν το θέμα του συνεταιρισμού τους και αυτή τη φορά είναι οι Γάλλοι εκείνοι που θα πρέπει να δώσουν.

Το τελευταίο μπορεί να σημαίνει την πώληση του 50% που κατέχει η Lafarge στις δύο κοινοπραξίες σε Αλεξάνδρεια και Beni Suef στην Τιτάν ή την πώληση στην τελευταία κάποιων άλλων μονάδων στην ίδια χώρα στα πλαίσια μιας συμφωνίας απεμπλοκής.

Οποιοδήποτε κι αν είναι το ντιλ, η Τιτάν θα βγει λογικά κερδισμένη, γιατί η άλλη πλευρά θα πρέπει να τιμήσει την παλαιότερη συμφωνία συνεταιρισμού.

Το γεγονός ότι η εταιρία είχε καθαρό χρέος 529 εκατ. ευρώ στο τέλος του 3ου τριμήνου και EBITDA ίσο με 342 εκατ. ευρώ δείχνει το μέγεθος πυρός που μπορεί να διαθέσει για εξαγορές στη χώρα των Φαραώ και αλλού.

Η σημερινή συγκυρία δεν είναι η καλύτερη για την Τιτάν.

Όμως για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές δεν έχει σημασία, αφού βλέπουν νέες ευκαιρίες να παρουσιάζονται καθώς η εταιρία εμμένει στην υλοποίηση της στρατηγικής της χωρίς να πληρώνει ακριβά τιμήματα.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v