Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

T.T.: To ρίσκο ενός καλού στόρι

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.) έχει προσφέρει αρκετές ευχάριστες εμπειρίες στους μετόχους του από την ημέρα που μπήκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Για να μπορέσει όμως να συνεχίσει την πορεία του θα πρέπει να ”κλείσει” μια σημαντική πηγή κινδύνου.

T.T.: To ρίσκο ενός καλού στόρι
Όταν η μετοχή του Τ.Τ. έκανε ντεμπούτο στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) στα 12,5 ευρώ πριν από μερικούς μήνες ούτε ίσως και οι πιο αισιόδοξοι από τους πιστούς του στόρι θα περίμεναν ότι θα ξεπερνούσε τα 17,5 ευρώ πριν κλείσει το πρώτο εξάμηνο διαπραγμάτευσης στο Χ.Α.

Κι όμως χθες η μετοχή του Τ.Τ. συνέχισε την ανοδική της πορεία, κλείνοντας στα 17,68 ευρώ που συνιστά νέο ιστορικό υψηλό, χάρη στις αγορές ξένων funds, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις.

Όλοι αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά το αναπτυξιακό στόρι του Τ.Τ. και θα πρέπει να είναι ενήμεροι ότι η αποτίμησή του δεν είναι πλέον τόσο ελκυστική σε σχέση με το γερμανικό Deutsche Post όπως ήταν όταν πρωτομπήκε στο Χ.Α.

Αναμφίβολα, η μεγάλη καταθετική βάση του Τ.Τ. σε συνδυασμό με τον υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και το χαμηλό λειτουργικό κόστος επιτρέπουν στο Τ.Τ. να προσφέρει χαμηλότερα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια σε σχέση με την πλειοψηφία των ανταγωνιστών του, κερδίζοντας μερίδιο αγοράς.

Το μεγάλο δίκτυο υποκαταστημάτων που έχει πανελλαδικά του προσφέρει τη δυνατότητα να το κάνει. Θα μπορούσε μάλιστα να είναι πιο αποτελεσματικό αν εκμεταλλευόταν τις συνέργιες από τη συνεργασία με το δίκτυο των ΕΛΤΑ.

Επιπλέον, το Τ.Τ. δεν χρειάζεται να ανησυχεί προς το παρόν για την ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων του που αποτελείται κυρίως από στεγαστικά, ενώ στις πιστωτικές κάρτες δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα. Άλλωστε οι προβλέψεις για δάνεια σε καθυστέρηση είναι αρκετά υψηλές.

Από την άλλη πλευρά, όλοι γνωρίζουν ότι η ποιότητα του στελεχιακού δυναμικού και η τεχνολογική υποδομή του Τ.Τ., παρά την επιτυχή ολοκλήρωση της μετάπτωσης στο νέο πληροφοριακό σύστημα, υπολείπονται της μεγάλης πλειοψηφίας των ανταγωνιστών του.

Τα παραπάνω είναι τα ”τεχνοκρατικά” χαρακτηριστικά του επενδυτικού στόρι.

Όμως, πιο σημαντικό για την επιτυχία του Τ.Τ. ήταν το τρίπτυχο μάνατζμεντ, συνδικαλιστών και υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Αν αυτό δεν υπήρχε, ίσως να μην υπήρχε καν στόρι.

Η παρουσία του προέδρου του Τ.Τ., κ. Πάνου Τσουπίδη, από τη μια πλευρά, η ωριμότητα των συνδικαλιστών από την άλλη και η πολιτική της διακριτικής παρακολούθησης των τεκταινομένων από τον κ. Αλογοσκούφη χωρίς τις συνηθισμένες πολιτικές παρεμβάσεις έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία.

Όπως συνήθως όμως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις, τα καλά πράγματα δεν διαρκούν για πάντα. Η μια πλευρά του τριπτύχου, το μάνατζμεντ, εμφανίζει ανομοιογένεια εδώ και καιρό που θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε ανοιχτή πληγή, υπονομεύοντας το στόρι αν ο Τσουπίδης πηδούσε από το πλοίο.

Προς το παρόν, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η συγκεκριμένη πηγή κινδύνου για το επενδυτικό στόρι του Τ.Τ. έχει εκλείψει.

Άλλωστε, δεν είναι μυστικό ότι ορισμένα πρόσφατα δημοσιεύματα που έφερναν πρόσφατα τον Τσουπίδη στα πρόθυρα της παραίτησης είχαν βάση.

Μερικοί ίσως διαφωνήσουν με το συμπέρασμα, σκεπτόμενοι ότι η αποχώρηση Τσουπίδη θα καθιστούσε δυσκολότερη την αυτόνομη πορεία του Τ.Τ., αυξάνοντας τις πιθανότητες ιδιωτικοποίησης με αποτέλεσμα να δικαιολογείτο ένα μεγαλύτερο premium για τη μετοχή, αφού υπάρχουν σφόδρα ενδιαφερόμενοι.

Και πάλι όμως θα υπήρχε ο Αλογοσκούφης που έχει ταχθεί, ως γνωστόν, υπέρ της αυτόνομης παρουσίας του Τ.Τ. ως μιας τράπεζας λαϊκής αποταμίευσης για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον κλάδο.

Ως στόρι, το Τ.Τ. έχει αρκετά πλεονεκτήματα και ορισμένα μειονεκτήματα. Το μεγαλύτερο όμως ρίσκο φαίνεται να πηγάζει από την κορυφή του.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v